09.12.2018

Oznanila za 2. Adventno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

2. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            9. 12.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Jožeta Žoharja (30. obl) in starše Žohar

Loretska Mati Božja

Poned., 10. 12.

ob 7.00 za + Marijo Novak, 30. dan

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marka Brečka

Damaz I., papež

Torek, 11. 12.

ob 18.00 za + Albina Vipotnika

Marija iz Guadalupe

Sreda, 12. 12.

ob 7.00 za + Antona in Hermana Pepelnak

Lucija, Mučenka

Četrtek, 13. 12.

ob 18.00 za + Lucijo in Franca Herman in sorodnike

* Gajšek v Kostrivnici: za + Martina Gologranca

Janez od Križa, duh.

Petek, 14. 12.

ob 7.00 za + Franca Dolenca

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih III.

Antonija, Krizina,  drinske mučenke

Sobota, 15. 12.

ob 18.00 za + Terezijo in Štefana Luževič

3. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            16. 12.

ob 8.00 za + Amonove

ob 10.00 za žive in rajne farane  

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

2. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            9. 12.

ob 10.00 za + Terezijo (obl.) in Ivana Kovač

Damaz I., papež

Torek, 11. 12.

ob 18.00 za + po molitvenih spominih IV

Antonija, Krizina,  drinske mučenke

Sobota, 15. 12.

ob 9.00 za + Julijano in Franca Vrhovšek

3. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            16. 12.

ob 10.00 za + Stankota Štarkla

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Svete maše po vaših molitvenih spominih smo razporedili v štiri dele in jih bomo opravljali čez leto - nekaj v domači cerkvi, nekaj jih bo g. Gajšek opravil v svoji domači fari. Razpored je na oglasni deski.

 

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 9. – 16. 12. 2018

Na adventnem venčku smo že prižgali 2. svečko. Z redno molitvijo ob njem skozi ta čas pričakovanja prosimo Gospoda, da bi znali biti čuječi, da bi bili na ta prihod notranje pripravljeni.

Smisel te simbolike je sporočilo: kakor raste svetloba na adventnem vencu, tako naj v naših srcih raste pričakovanje odrešenja, pripravljenost sprejeti Novorojenega v naš dom, v naše srce in odnose. To je tudi lep čas priprave jaslic.

Adventni čas nas vabi k poglobljeni molitvi. Spominjamo se Marije v pričakovanju Jezusovega rojstva. Da bi se tudi mi pripravljali na božje rojstvo, vabim, da sprejmete Marijo. Skozi ves advent so vam na razpolago štirje Marijini kipi. Izročil sem jih po župniji za molitev. V nedeljo si jih vzemite člani Župnijskega pastoralnega sveta za Bukovžlak, Slance, Lipo in Pečovje. Upam, da Marija najde za en večer prostor v vašem domu in da se ob njej zbirate k molitvi in družinskemu pogovoru, tudi o veri in pripravi na praznike, na spoved in prihodnje leto. Ta teden še lahko ostanejo Marije v teh vaseh, saj je veliko hiš. Dva kipa sta bila dana tudi za župnijo sv. Lovrenc. Za ta teden jih, prosim, iz Ogorevca vzemite v Prožinsko vas in iz Šentjanža v Kompole. Povabite lahko sorodnike in prijatelje. Vprašajte sosede, če bi bili pripravljeni imeti eno noč pod svojo streho Marijo z Jezusom. Lepo ju je imeti pod svojo streho in jima delati družbo v molitvi, premišljevanju ali pesmi. Potem ponesite kip naprej, da bodo lahko še drugi čutili lepoto božje bližine. Vzorec molitve je priložen. Želim lep advent.

Spodbujam, da po družinah izdelate svoje družinske ali osebne jaslice iz različnih materialov in oblik in jih prinesete na ogled in k blagoslovu na 4. adventno nedeljo ob 10.00.

Prejšnjo nedeljo sem že sporočil, da je žal pogorela stavba nekdanje kaplanije in predvojne kulturne dvorane pod cerkvijo. Hvala Bogu, se ni nihče poškodoval, ena družina in posameznik pa so v njej izgubili možnost bivanja. Danes boste lahko v cerkvi s svojim darom pomagali prizadetim v požaru. Na razpolago sta dve označeni škatlici, kamor lahko oddate svoj dar: ena je namenjena družini Jureta in Lee Rezar, druga Konradu Topolovcu. Lahko pa pomagate tudi z nakazilom na račun, ki je za to odprt pri Škofijski Karitas Celje, Muzejski trg 8, 3000 Celje, TR: SI 56 0510 0801 5567 619, SKLIC: SI 00, 29224, Namen: Požar Teharje, s pripisom za družino Rezar ali za Konrada Topolovca; koda namena: CHAR. Bog bo povrnil s svojimi darovi vsem, ki jim pomagate v nesreči.

Člane in članice Župnijskega sveta župnije Sv. Lovrenc lepo vabim na sejo v sredo, 12. 12., ob 18.00 v župnišče v Kompolah.

Za praznike je lepo, če komu napišemo voščilnico in se ga tako na vidni način spomnimo. Še zlasti starejšim, bolnim in oddaljenim to veliko pomeni. Zato bodo tudi letos v župniji sodelavke Karitas ročno izdelale voščilnice in jih ponudile, da jih boste lahko v cerkvi nabavili, svoj prispevek za nje pa namenili potrebnim pomoči. Lepo vabim k izdelovanju v sredo ob 15.00 v večjo veroučno učilnico.

Izteka se leto in potrebno je poskrbeti za verski tisk tudi za prihodnje leto. Lepo vabim, da obnovite naročnine in da se javite tudi novi naročniki. Verski tisk je pomemben, saj nam pomaga pri verskih spoznanjih in poglabljanju vere, nas informira in spodbuja k dobremu. V poplavi literature, ki veri in Cerkvi ni naklonjena, je še toliko bolj  pomembno, da imamo tudi pravi vir informacij in spodbud. Cene verskega tiska: Družina - 109,20 €; Ognjišče - 33,50 €; Prijatelj - 11,70 €; Misijonska obzorja - 9 €; Mohorjeve knjige (prednaročnina za 2020) - 48 €, Vzgoja - 19,80 €; Božje okolje - 26,40 €; Magnificat - 55,80 .

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Izzivi kriz

233. Neposredni odziv na krizo je, da se upiramo in se postavimo v obrambno držo, ker čutimo, da izgubljamo nadzor, kajti kriza pokaže, kako naš način življenja ni dovolj dober in to nam ni prijetno. Potem poskušamo težave zanikati, jih prikriti, relativizirati njihov pomen, zanašati se na to, da bo kriza s časom prešla. Toda to le zavlačuje rešitev in vodi k temu, da porabimo veliko energije za nekoristno odrivanje, kar še bolj zapleta zadeve. Vezi slabijo, krepi pa se zapiranje, ki škoduje zaupanju. V krizi, ki je ne priznamo, je najbolj prizadeto sporazumevanje. Tako postane tisti, ki je bil »človek, ki ga ljubim«, vedno bolj »od nekdaj moj partner«, potem le še »oče ali mati mojih otrok« in končno tujec oziroma tujka.

234. Če se hočemo spoprijeti s krizo, moramo biti prisotni. To ni lahko, kajti včasih se ljudje osamijo, da ne bi pokazali, kaj občutijo; umaknejo se v malenkostno in varljivo molčanje. V tem trenutku je nujno treba poiskati možnosti, da se pogovorimo od srca k srcu. Težava je v tem, da je v trenutku krize zelo težko priti do takega pogovora, če se pogovora nismo nikoli naučili. To je prava umetnost, ki se je človek nauči v mirnih časih in jo potem lahko s pridom uporabi v težavnih obdobjih. Treba je pomagati tako, da v srcih zakoncev zaznamo najbolj skrite vzroke in se z njimi spopademo, kot je treba sprejeti porod, ki bo minil in bo za seboj pustil nov zaklad. Vendar so odgovori na opravljene ankete pokazali, da se večina v težavnih ali kritičnih položajih ne obrača na pastoralne spremljevalce, ker jih ne doživlja kot razumevajoče, kot tiste, ki so ljudem blizu, kot stvarne in življenjske. Zato se bomo zdaj poskusili bolj približati zakonskim krizam s pogledom, ki ne spregleda bremena njihove bolečine in tesnob.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

- Adventna molitev: sprejmite vsaj za eno noč Marijo z Jezusom pod svojo streho.

- Pripravljajte domače, družinske jaslice. Blagoslov bo v nedeljo, 23. 12., ob 10.00.