01.12.2018

Oznanila za 1. Adventno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

1. ADVENTNA NEDELJA - KARITAS

Nedelja,            2. 12.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za c Ljudmilo in Vincencija Krašek

Frančišek Ksaver

Poned., 3. 12.

ob 7.00 za + Danija Mauerja

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih III.

Janez Damaščan, duhovnik

Torek, 4. 12.

ob 18.00 za + Franca Mastena

Sava, opat, puščavnik

Sreda, 5. 12.

ob 7.00 za srečno operacijo

Nikolaj (Miklavž)

Četrtek, 6. 12.

ob 18.00 za + Franca Renčlja

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih IV.

Ambrož, škof

Petek, 7. 12.

ob 18.00 v zahvalo

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih I.

Brezmadežno spočetje Device Marije

Sobota, 8. 12.

ob 8.00 za + Ano Romih

ob 18.00 za + Angelo Mohorčič

2. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            9. 12.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Jožeta Žoharja (30. obl) in starše Žohar

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

1. ADVENTNA NEDELJA - KARITAS

Nedelja,            2. 12.

ob 10.00 za + Štefana Pušnika

Janez Damaščan, duh.

Torek, 4. 12.

ob 18.00 za + Julijano in Jožeta Petelinšek

Brezmadežno spočetje Device Marije

Sobota, 8. 12.

ob 9.00 za + Dorčija Gajška (2. obl.)

2. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            9. 12.

ob 10.00 za + Terezijo (obl.) in Ivana Kovač

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Svete maše po vaših molitvenih spominih smo razporedili v štiri dele in jih bomo opravljali čez leto - nekaj v domači cerkvi, nekaj jih bo g. Gajšek opravil v svoji domači fari. Razpored je na oglasni deski

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 2. 9. 12. 2018

Danes je že 1. adventna nedelja. Lepa navada zadnjih desetletij je, da pripravimo adventi venec, ki nas spominja na pričakovanje odrešenja, na pripravo na božič. Pri sv. maši bo blagoslov adventnega venčka na Teharjah in v Kompolah. Radi se zbirajte ob venčku vsak večer k pogovoru in molitvi. V pomoč vam bo lahko adventni koledar, ki so ga otroci dobili pri verouku, nekaj jih je še na razpolago zadaj. Z redno molitvijo ob adventnem vencu skozi ta čas pričakovanja prosimo Gospoda, da bi znali biti čuječi, da bi bili na ta prihod notranje pripravljeni.

Adventni venec ima svojo lepo simboliko in sporočilo: kakor raste svetloba na adventnem vencu, tako naj v naših srcih raste pričakovanje odrešenja, pripravljenost sprejeti Novorojenega v naš dom, v naše srce in odnose. To je tudi lep čas priprave jaslic.

V tednu, ki je pred nami, nas redno obišče sv. Miklavž, veliki dobrotnik otrok, ki neposredno in posredno deli božjo dobroto, še zlasti malim, vse odrasle pa vabi, da bi bili njegovi sodelavci in pomočniki. Tudi letos je napovedal svoj obisk na Teharjah: v sredo, 5. 12., ob 18.00. Pričakali ga bomo s kratkim besednim bogoslužjem in igrico, ki jo pripravljajo veroučenci pod vodstvom katehistinje s. Josipe. Vabljeni predšolski otroci in veroučenci župnije Teharje in župnije sv. Lovrenc, seveda s svojimi starši.

Spodbujam, da po družinah izdelate svoje družinske ali osebne jaslice iz različnih materialov in oblik in jih prinesete na ogled in k blagoslovu na 4. adventno nedeljo ob 10.00.

Res se veselimo, da smo v pravem času in kvalitetno dokončali delo na strehi sv. Martina na Teharjah. Pri tem je pomagalo veliko dobrotnikov, ki so s svojo večjo ali manjšo pomočjo dodali pomemben delež pri tem velikem delu. Kot sem že napovedal pred mesecem dni, bi radi vsem izkazali pozornost in hvaležnost na Zahvalnem koncertu v naši župnijski cerkvi na Teharjah v petek, 7. 12.. Ob 18.00 bo zahvalna sveta maša, ki jo bo vodil škofijski upravitelj g. Rok Metličar. Pri maši in po njej bo prepeval eminentni zbor Zarja iz Šentvida pri Planini. V koncertnem delu po maši pa sodelujejo še: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in organist Primož Krt, na orglah še prof. Nina Frank in na koncertni harmoniki domačin Andraž Malgaj. Po koncertu vse dobrotnike vabimo še k druženju v župnijski dvorani. Lepo vabljeni k temu zahvalnemu in glasbenemu zaključku naših del.

Žal nam je v noči s četrtka na petek pogorela stavba nekdanje kaplanije in predvojne kulturne dvorane pod cerkvijo. Hvala Bogu, se ni nihče poškodoval, ena družina in posameznik pa so v njej izgubili možnost bivanja. Hvala vsem, ki ste ponudili pomoč.. To so bili najprej gasilci, poklicni gasilci iz Celja in gasilci iz prostovoljnih društev bližnje okolice. Trudili so se, da bi požar ustavili čim prej.  Hvala tudi vsem, ki ste včeraj že pomagali očistiti okolico hiše. Pred nami je še veliko dela, ki ga bomo morali opraviti v bližnji prihodnosti. Stavba je uničena in neuporabna, nastala je velika škoda.

Družini obleka in pohištvo ni zgorelo in za sedaj tega ne potrebujejo, bo pa potrebno iskati nove možnosti stanovanja in opreme za družino Rezar in za g. Topolovca. Dobrodošla bo zato finančna pomoč. V župniji boste prihodnjo nedeljo lahko dali svoj dar v zato pripravljeno košarico.  Prizadetim stanovalcem, ki so ostali brez doma, lahko pomagate z nakazilom na Škofijska Karitas Celje, Muzejski trg 8, 3000 Celje, TR: SI 56 0510 0801 5567 619,  SKLIC: SI 00, 29224, Namen: Požar Teharje, s pripisom za družino Rezar ali za Konrada Topolovca; koda namena: CHAR. Bog bo povrnil s svojimi darovi vsem, ki jim pomagate v nesreči.

Adventni čas nas vabi k poglobljeni molitvi. Spominjamo se Marije v pričakovanju Jezusovega rojstva. Da bi se tudi mi pripravljali na božje rojstvo, vabim, da sprejmete Marijo. Skozi ves advent so vam na razpolago štirje Marijini kipi. Izročam jih po župniji za molitev. Danes jih, prosim, vzemite člani Župnijskega pastoralnega sveta za Bukovžlak, Slance, Lipo in Pečovje. Povabite lahko sorodnike in prijatelje. Vprašajte sosede, če bi bili pripravljeni imeti eno noč pod svojo streho Marijo z Jezusom. Lepo ju je imeti pod svojo streho in jima delati družbo v molitvi, premišljevanju ali pesmi. Potem ponesite kip naprej, da bodo lahko še drugi čutili lepoto božje bližine. Vzorec molitve je priložen. Želim lep advent.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Izzivi kriz

232. V družinskih zgodbah se pojavljajo vse vrste kriz, ki so tudi del njene dramatične lepote. Treba je krizo odkriti, da premagana kriza ne bi oslabila odnosa, ampak vodila k temu, da vino povezave postane bolj kakovostno, se ustali in dozori. Ne živimo skupaj zato, da bi bili vedno manj srečni, temveč zato, da bi se naučili biti srečni na drugačen način; začeti je treba z možnostmi, ki jih odpira vsako novo obdobje. Vsaka kriza pomeni čas učenja, ki daje možnost, da poglobimo moč skupnega življenja ali vsaj najdemo nov smisel v zakonu. V nobenem primeru se ne smemo zadovoljiti z nazadovanjem, s komaj znosno povprečnostjo. Nasprotno, če vzamemo zakon kot nalogo, ki pomeni tudi premagovanje ovir, bomo v vsaki krizi videli priložnost, da pridemo do tega, da bomo skupaj pili boljše vino. Dobro je spremljati zakonce, da bi lahko krize, v katere zaidejo, presegli, in bodo sposobni soočiti se z izzivom in krizam odmeriti pravi prostor v življenju družine. Zakonski pari, ki imajo že bogate izkušnje, morajo biti pripravljeni, da druge tako spremljajo pri tem odkrivanju, da jih krize ne prestrašijo in jih tudi ne pripravijo do tega, da bi delali prehitre odločitve. Vsaka kriza v sebi skriva dobro novico; kako jo slišati, se naučimo tako, da bolj natančno nastavimo sluh srca.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

- Miklavžev večer: sreda, 5. 12., ob 18.00: bogoslužje, igra in Miklavžev obisk malih otrok in

                              veroučencev

- Zahvalni koncert ob zaključku del na naši strehi: Župnijska cerkev Teharje, petek, 7. 12., ob 18.00 sv. maša, nato koncert.

- Adventna molitev: sprejmite vsaj za eno noč Marijo z Jezusom pod svojo streho.

- Pripravljajte domače, družinske jaslice. Blagoslov bo v nedeljo, 23. 12., ob 10.00