17.10.2020

Homilija za 29. navadno nedeljo.

Dragi verniki. Ker bom zaradi epidemioloških razmer že to nedeljo daroval svceto mašo brez vaše udeležbe, vas vabim, da si božjo besedo te nedelje  ogledate sami,  (1. ber.: Iz 45, 1.4-5-10; 2. ber.: 1Tes 1,-5; ev.: Mt  22,15-21;) jaz pa vam pošiljam svojo pridigo za 29. nedeljo med letom. .  

Homilija za 29. Navadno nedeljo 2020

DRAGI BRATJE IN SESTRE

Spreminja se tehnika in znanje, človeške poteze pa se ne spreminjajo. Problemi in človeške težave ostajajo bolj ali manj iste. Če človek pozorno posluša evangeljski odlomek, se včasih kar nasmehne, ko čuti, kako podobne so mnoge stvari iz tistega in sedanjega časa, čeprav na drugih področjih obstajajo silne razlike.

Jezusa so skušali, mu nastavljali zanke, ga hoteli ujeti in uničiti. Veliko hinavščine in zlobe vidimo v teh prizadevanjih. Tudi Jezusa so hoteli potegniti politični proces, čeprav ni hotel biti politični voditelj in se je vedno zelo uspešno izmikal, a je bil na koncu vendarle obsojen iz političnih razlogov, čeprav so bili pravi razlogi povesem drugje. Tudi danes se pogosto dogaja prav isto. V tem politično napetem času doživljamo veliko prevar, hinavščine in zlobe; kritik in natolcevanj, da bi pozornost potegnili od resničnih problemov na ideološke teme.  Boj za oblast je vedno grd in nekateri so v tem pravi mojstri.

V današnjem evangeljskem odlomku so Jezusu postavili  zelo zvito vprašanje. Ali naj dajemo Rimljanom davek, ali ne. Če bo rekel, naj dajo cesarju davek, ga bodo obdolžili kolaboracije, sodelovanja z okupatorsko rimsko oblastjo; če bo rekel, da naj ga ne dajo, ga bodo takoj tožili cesarju. A Jezus je znal tudi to dilemo čudoviti obrniti in dati odgovor njim in je nagovoril tudi nas: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega in Bogu, kar je božjega!«

Seveda pa s tem krasnim odgovorom: ni mogel rešiti vse dileme na področju med oblastjo države in življenjem vernih. Naša zagata je v tem, da ni mogoče enkrat za zmeraj in za vse situacije postaviti ločnico med božjim in cesarjevim. Zgodovina nas uči, da je cesar rad posegal v božje in da so predstavniki božjega pogosto  posegali na cesarjevo. Za eno in drugo se je vedno našlo dovolj navidezno utemeljenih razlogov.  

Teritoriji svetnega in cerkvenega še danes niso jasno razmejeni - v kolikor je takšna jasnost sploh možna. Kristjani živimo v družbi, smo lojalni državljani, plačujemo davke , a vendar  smemo in hočemo tudi tej državi kaj dodati, povedati, doprinesti.  Zato smemo sodelovati v politiki. Škofje in duhovniki ne želimo posegati v konkretno strankarsko življenje,  kandidirati, ali kakorkoli javno posegati na področje svetnega, seveda pa smemo kaj reči o vrednotah in javnem življenju. Vi, laiki pa smete in ste odgovorni tudi za gospodarsko in politično življenje.  Pri nas je bila pol stoletja na oblasti le ena, komunistična stranka in se starim oblastnikom še vedno zdi, da so edini, ki smejo vladati in nočejo videti nikogar drugega v politiki, kot sebe. A zdaj je drugače in imate verni laiki vso pravico tudi javno delovati. Žal smo slovenski kristjani v tem zelo plašni in se neradi v javnosti izrečemo že to, da smo verni, kaj šele, da bi zastopali krščanske vrednote v javnosti, na spletu, v časopisu ali na TV.   

Doma in v svojih skupnostih smo dostikrat odločni, korajžni in kritični. Ko je treba to povedati v javnosti, se ustrašimo. 

Dajte Bogu, kar je božjega in cesarju, kar je cesarjevega – je odlična Jezusova beseda. Do svoje domovine imamo pravice in dolžnosti. Med temi so gotovo ljubezen, odgovornost za njeno sedanjost in prihodnost. V demokratičnih deželah so volitve tak izraz naše dolžnosti in odgovornosti, četudi bomo morda že vsega naveličani in se bomo težko znašli med sladkimi obljubami. A še vedno drži Jezusova beseda: »drevo so spozna po sadu«.

Nikakor ne smemo spregledati prvega dela Jezusovega stavka: dajte Bogu, kar je božjega. Vsekakor je božji čas – nedelja in nekaj minut za vsakdanjo molitev. Dajmo mu v tem tednu vsaj to.

Želim lepo in mirno nedeljo. Spomnite se v molitvi in pogovoru naših misijonarjev.

 

 

Sporočilo glede misijonske nedelje:

Danes je Misijonska nedelje, ko se spominjamo še zlasti slovenskih misijonarjev, ki daleč od domovine oznanjajo evangelij in pomagajo ljudem.

 Iz misijonskega središča Slovenije so sporočili: Osrednje  skupno praznovanje ob Misijonski nedelji je bilo načrtovano v župniji Sv. Helena – Dolsko. Zaradi zdravstvenih razmer je odpadlo. Ostanimo povezani v molitvi za misijonarje. Vabimo vas, da v nedeljo, namesto udeležbe pri sveti maši, zmolite desetko rožnega venca za misijonarje. Oglejte si tudi našo Facebook stran, kjer v oktobru dnevno predstavljamo naše misijonarje in njihovo delo.

Veseli pa bomo tudi vašega daru ob Misijonski nedelji.

Podatki za nakazilo

Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X
namen nakazila: Misijonska nedelja 2020
referenca: SI00 249807