10.11.2018

Duhovna misel za Martinovo nedeljo, 32. med letom, zahvalno nedeljo

folder

ŽUPNIJSKI PRAZNIK

            V družini je praznik matere ali očeta poseben in slovesen dan za vse člane. Radi se oglasijo tudi tisi, ki sicer ne bivajo redno doma, s hvaležnostjo in pozornostjo vsi družinski člani skušajo pokazati  pripadnost in zvestobo domači skupnosti. Od tod izhajajo, v njej so prejeli osnovne navade in vrednote in vsako domače slavje jih na nek način potrdi in osveži.

            Martinova nedelja je za našo župnijo farni praznik. Naši davni predniki so si izbrali velikega svetnika, dobrotljivega škofa Martina za svojega farnega patrona: za zgled in kot nebeškega priprošnjika faranom na potovanju skozi to življenje v večnost. Vsako leto na njegov god obhajamo tudi svoj praznik, god naše fare. Spominjamo se, da je župnijska skupnost ena velika družina, želimo si lepih odnosov, soodgovornosti, sočutja z vsemi preizkušenimi in skupnega prizadevanja za dobrobit vseh na duši in na telesu.            In zdaj smo tudi mi v tem svetišču in sredi župnije, ki je zaznamovana z zgledom in priprošnjo sv. Martina, da v duhu sprejmemo in dopolnjujemo življenje, delo in vero naših prednikov. Gradimo na bogati dediščini prejšnjih rodov. Župnijska cerkev je tudi naš dom, kjer se zbiramo verniki, da bi čutili, da smo tudi ena družina.

Letos smo se trudili, da smo svetišču oskrbeli novo streho. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste pri tem pomagali. Naj svetišče sv. Martina še mnogim rodovom za nami pomaga, da bi čutili Boga v svoji bližini, da bi ga skupno častili in se mu priporočali v svojih veselih in težkih trenutkih in da bi rasli tudi v medsebojni povezanosti. Zato smo na slavolok zapisali: »Farna cerkev: svetišče in dom«.

Čestitam k farnemu prazniku župnije Teharje in se zahvaljujem vsem, ki kaj dobrega storite. Naj farni patron sv. Martin izprosi nam vero, zdravje in modrost, našim družinam pa razumevanje in mir.

Miha Herman, vaš župnik