03.10.2020

Duhovna misel za 27. nedeljo med letom, Rožnovensko

folder

KO SKOZI PRSTE DRSIJO JAGODE ROŽNEGA VENCA

V spominu mi ostaja nekaj slik ali risb, ki sem jih videl v knjigah, na razstavah ali na stenah. Med njimi mi še posebej izstopa podoba žene ali moža, ki moli: roki oviti z rožnim vencem, obraz utrujen, zguban, a vendar nekam spokojen. Umetniki so večkrat skušali ujeti tak ganljiv prizor. Tudi sami smo ga lahko tolikokrat izkušali doma v svojih družinah, še zlasti desetletja  nazaj, ko se je še veliko molilo po naših domovih. Žal mnogi vidijo tak prizor le še na slikah, v resničnosti pa veliko redkeje. Naše dobre starejše molivke in molivci prebirajo svoje jagode rožnega venca večinoma bolj sami zase ali v dvoje, na postelji ali za mizo v sobi, potem ko so mladi že odhiteli za svoj televizor, računalnik ali v disko. Pravijo,  da nimajo časa za molitev. Res je kdaj problem v času, a še veliko pogosteje je problem v tem, ker ni vere ali je ta vsaj tako šibka, da nekdo ne vidi razloga ali smisla molitve.

»Hvala Bogu, da imam molek in da so me starši naučili moliti,« mi je rekel večkrat kdo od starejših. »Ne vem, s čim bi napolnil-a svoje ure in noči brez spanja, ko boli zdaj to, zdaj ono«. Res, blagor človeku, ki zmore tudi v svoji samoti in bolečini, ob svojih življenjskih katastrofah in težavah starosti skleniti roke, vzeti rožni venec in moliti: zase, za svojo potrpežljivost, vero in moč; pa za svoje otroke in vnuke, ki morda že dolgo niso vzeli rožnega venca med svoje prste ali ga več ne znajo moliti. Kaj bi brez takih dobrih mam, očetov, tet ali stricev? Trdno sem prepričan, da bi bilo življenje še veliko težje, s še več obupa in sebičnosti.

Po vseh družinah imate doma rožni venec. Delili smo ga tudi prvoobhajancem, birmancem, ali staršem: kupili ste ga na kakšni božji poti ali ob posebni priložnosti.

Ali ga kaj uporabljate? Kako naj se otroci naučijo moliti to lepo molitev, če ne pri vas doma, v vaši družini?                                                                                                                                                    Miha Herman