13.10.2018

Duhovna misel za 28. nedeljo med letom.

folder

BOGASTVO !?

1. Modrost in bogastvo. Psalmist po eni strani pravi, da je bogastvo sad bogoljubnega življenja, po drugi strani pa svari pred zanašanjem na bogastvo: »Če premoženje raste, nanj srca ne navezujte« (Ps 62, 11 b). Ideal je v sredini: »Bog, za dvoje te prosim, preden umrem: ne dajaj mi ne revščine ne bogastva, da te presit ne zatajim ali da ubobožan ne kradem« (Prg 30, 7-9). V primeru z modrostjo pa je bogastvo kakor nič. Modrost je krepost, ki nagiblje razum, da v vsaki okoliščini razberemo, kaj je za nas resnično dobro. Tako v posameznih primerih vemo, glede dobrega, ki ga je treba storiti, in zla, ki se ga je treba izogibati.

2. Modrost in božja beseda. Ena sama Božja beseda je zarezala v srce Avguštinu, da se je spreobrnil. Slišal je glas: »Tolle, lege!« Vzemi, beri! Odprl je Sveto pismo in po naključju naletel na besede: »Živimo pošteno, ne v pijanostii  požrešnosti, nesramnosti in  v nečistosti« In udrle so se mu solze kesanja.

3. Bogastvo in hoja za Kristusom. Nismo vsi poklicani, da bi živeli po evangeljskih svetih. Vsi pa smo poklicani k hoji za Kristusom. Velika ovira je navezanost na bogastvo. Vsi trije evangelisti navajajo Jezusovo besedo o kameli (velblodu) in o šivankinem ušesu. Hiperbola (pretiravanje v pregovoru) hoče povedati nekaj, kar je zelo težko.

Jožef Smej, mariborski pomožni škof