13.10.2018

Oznanila za 28. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

28. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 14. 10.

ob 8.00 za + iz družine Zevnik in Ano Škoberne

ob 10.00 za žive in rajne farane

Terezija Velika, cerkv. Učiteljica

Poned., 15. 10.

ob 7.00 za + Rozalijo in Ivana Kresnik

* Gajšek v Kostrivnici: za + Emila Gajška

Hedvika, kneginja

Torek, 16. 10.

ob 19.00 za + Bernardo Pfoder, družine Pfoder, Rom   in Samec

 Ignacij Antiohijski

Sreda, 17. 10.

doma ne bo sv. maše

Luka, evangelist

Četrtek, 18. 10.

ob 19.00 za + Leopoldino Mihevc, osmina

* Gajšek v Kostrivnici: za + Jožico Žmaher

Pavel od Križa, duhovnik

 Petek, 19. 10.

ob 7.00 za + Ano Krajnik

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne po spominih

Rozalina, redovnica

Sobota, 20. 10.

ob 19.00 za + Julijo in Franca Vrhovšek

29. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            21. 10.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Jožefo Leva

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

28. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 14. 10.

ob 10.00 za + Marijo in Karla Kramperšek

Hedvika, kneginja

Torek, 16. 10.

ob 18.00 za + Štefana Pušnika

Rozalina, redovnica

Sobota, 20. 10.

ob 9.00 za + Eriko Sivka

29. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,             21. 10.

ob 10.00 za + Zdravkota Sevška, starše Sevšek in  Zajc

Pokopali smo na Teharjah: Leopoldino Mihevc z Vrh in Ido Brečko iz Goričice, v Celju pa bo  jutri ob 13.30 pogreb Braneta Unijata iz Bukovžlaka. Bog jim daj večni mir in pokoj.

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

MOLITVENI SPOMINI: bliža se praznik vseh svetih in vernih duš dan, ko še posebej molimo za rajne. V cerkvi bo prihodnji dve nedelji škatlica, kamor boste lahko oddajali molitvene spomine za svoje rajne. Prosim, čitljivo napišite imena in priimek teh, za katere želite moliti.

  

OSTALA  OZNANILA  ZA TEDEN OD 14. – 21. OKTOBRA 2018

nedeljo smo obhajali sveto mašo, blagoslov križevega pota in kulturi program na Grobišču Bukovžlak, Teharje. Lepo se zahvalim vsem, ki ste pomagali pri pripravi postavitvi križevega pota in pri pripravi slavja in tudi vsem, ki ste se ga udeležili. Na tem kraju je bilo veliko trpljenja pred 73 leti. Delček tega, kar se je tam dogajalo, lahko spoznate v TV oddaji Pričevalci v torek malo pred polnočjo ali v ponovitvi prihodnjo nedeljo ob 9.00.

 Lepo vas vabim k molitvi rožnega venca po družinah in v cerkvi, 15 minut pred mašo. Kadar ni mogoče zmoliti en del, pa zmolite vsaj kakšno desetko. Vse veroučence in njihove družine pa vabim k izdelavi rožnih venčkov. Naredijo jih lahko iz različnih materialov in jih prinesejo k verouku do sobote, 20. oktobra. Izbrali bomo najlepšega, družino pa nagradili.

Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za obnovo strehe župnijske cerkve sv. Martina na Teharjah. Do sedaj smo v ta namen zbrali 41.360 €, kar je približno 50 %. Bog povrni vsem dobrotnikom, posameznikom, družinam in firmam, ki ste prispevali! Za vsak dar bomo posameznikom ali firmam zelo hvaležni. Svoj dar lahko oddate osebno ali v cerkvi pri nabirki, lahko pa tudi nakažete na naslov: Župnija Teharje, Teharje 27, 3221 Teharje, TRR: SI 56 0483 5000 3167 980. Naše delo priporočam v molitev, da bi ga lahko dobro in brez nesreč izvedli. Za velike dobrotnike pa bomo pripravili znak: zlata opeka - 1000 €, srebrna - 700 € in bronasta - 500 €. Do sedaj imamo 8 dobrotnikov zlatih opek, 1 srebrno  in 5 bronastih. Hvala vam in Bog naj vam povrne s svojimi darovi za dušo in telo.

Vabim, da naročate svete maše po namenih za različne dobre namene in za svoje rajne. To je za kristjane največji dar, ki ga lahko še damo svojim rajnim, za duhovnike v Sloveniji pa je mašna intencija vir preživljanja, saj duhovnik pri nas nima druge plače.

Katehumenat (priprava odraslih na sv. krst in sv. birmo) bo tudi letos potekal pri sv. Jožefu v Celju od oktobra do velike noči. Začne se v torek, 2. 10., ob 20.00. Spodbujam k udeležbi. Možno se je priključiti do konca oktobra. Traja do velike noči.

Lepo vabim na romanje sodelavcev iz obeh župnij: Teharja in Sv. Lovrenca. Najprej bomo imeli skupno kosilo v Ločah, nato si bomo ogledali starodavno žičko kartuzijo, Špitalič, zaključili pa bomo z večernicami na Ponikvi in se do 20.00 vrnili domov. Odhod avtobusa bo ob 11.15 iz Kompol, ob 11.30 s Teharja. Lepo prosim, da mi javite, če greste ali ne, do četrtka.

  Moliti je mogoče na različne načine, še zlasti ob Svetem pismu. Lepa možnost za stopanje v tako obliko molitve so Delavnice molitve in življenja (DMŽ), ki jih je začel kapucin Ignacio Laranaga in je razširjena po vsem svetu. V župniji Teharje smo jih imeli v zadnjih nekaj letih že dvakrat. Izrazila se je tudi želja, da bi imeli v letošnji zimi DMŽ tudi v župniji sv. Lovrenca. Namen DMŽ je uvajanje v molitev, da postane prava duhovna hrana. Vsaka molitev naj bo srečanje, druženje z Gospodom. Ob tem odkrivamo tudi Sveto pismo in se ga učimo brati. Kakovost molitve vsak zazna tudi na osebnih spremembah glede odnosa do sebe in drugih.

Srečanja bi potekala v župnišču v Kompolah ob torkih po maši. Vseh srečanj je 14, vsako traja približno 2 uri, vodil ga bo kapucin br. Primož Kovač. Prvo srečanje bi bilo v torek, 6. novembra, zadnje, 14. srečanje, bi bilo v četrtek, 14. februarja. Delavnice molitve in življenja zelo priporočam in spodbujam sodelovanje iz obeh župnij.

Seja Župnijskega sveta župnije Sv. Lovrenc bo v torek ob 19.00. Lepo vabljeni.

Ta teden ministrirata: Živa in Maks Zimšek.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja
217. Spoznati moramo, kako pomembno je, da se zakon razume kot vprašanje ljubezni, da se lahko poročijo samo tisti, ki svobodno izberejo drug drugega in se ljubijo. Vendar če ljubezen postane zgolj obojestranska privlačnost ali nedoločena naklonjenost, to vodi k veliki krhkosti zakonske skupnosti, ko naklonjenost zaide v krizo ali ko popusti telesna privlačnost. Ker je to pogost pojav, se spremljanje v prvih letih zakona kaže kot nujno potrebno, da bi lahko zavestno in svobodno odločitev za medsebojno dokončno pripadnost in ljubezen poživili in poglobili. Pogosto je zaročni čas kratek in se za poroko iz različnih vzrokov odločijo prehitro. To je danes še posebej velik problem, ker se je psihološko zorenje mladih ljudi zakasnilo. Zato morajo pogosto novoporočenci nadoknaditi tisto, kar bi morali uresničiti v zaročnem času.

218. Z druge strani bi želel poudariti, da zakonska pastorala stoji pred nalogo, kako pomagati dojeti, da zakona ne kaže razumeti kot nekaj končnega. Združitev je resnična, nepreklicna; potrdil in posvetil jo je zakrament zakona. Vendar ko se zakonca povežeta, postaneta glavna igralca, ki imata sama v rokah svojo zgodbo, in sta ustvarjalca projekta, ki ga morata skupaj peljati naprej. Pogled se usmerja v prihodnost, ki jo je treba graditi dan za dnem, in ravno zaradi tega se od zakoncev ne zahteva, da sta popolna. Treba se je posloviti od iluzij in drugega sprejemati takšnega, kakršen je: nedovršen, poklican k rasti in razvoju. Če kdo na sozakonca stalno gleda kritično, to kaže, da zakona ni sprejel kot projekt, ki ga je treba skupaj uresničevati s potrpljenjem, razumevanjem, strpnostjo in velikodušnostjo... Novoporočencem je treba to od vsega začetka prikazati z realistično jasnostjo, da se zavesta, da sta komaj začela. Svoj »da«, ki sta si ga dala, je začetek poti, katere cilj ima v sebi možnost, da premagata okoliščine in ovire, ki se jima postavljajo na pot. Sprejeti blagoslov je milost in pobuda za to stalno odprto pot. Spodbuja ju, da sta pripravljena na pogovor, delata konkretne načrte, si zastavljata cilje in izbirata sredstva in podrobnosti.

OBVESTILA IN NAPOVEDI

 - Romanje župnijskih sodelavcev iz župnij Teharje in Sv. Lovrenc: 21. 10. po pozni maši.