06.10.2018

Duhovna misel za 27. nedeljo med letom, rožnovensko

folder

Mr 10,2–16

moč molitve rožnega venca

Prav 7. oktobra obhajamo praznik Rožnovenske Božje Matere, ki je bil v bogoslužje vpeljan kot spomin na krščansko zmago nad Turki pri Lepantu 7. oktobra 1571. Molitev rožnega venca je bila skozi mnoga stoletja vir moči in poguma, vir milosti in blagoslova. V mnogih Marijinih prikazovanjih na različnih koncih sveta je bilo po vidcih slišano naročilo: Molite rožni venec! Skupaj z naročilom po molitvi slišimo mnoge odmeve, kaj vse lepega in blagoslovljenega se je zgodilo po vztrajni in goreči molitvi ter premišljevanju rožnovenskih skrivnosti.

Tudi marsikateri zakon in družinska preizkušnja se reši v moči molitve rožnega venca. Dejstvo je, kar nam potrjuje tudi današnja Božja beseda, da zakonska zveza med možem in ženo presega zgolj človeško zakonodajo in je več kot le dogovor med zakoncema. Je uresničitev zamisli, ki jo je imel Bog, ko je ustvaril človeka kot moža in ženo. Kdor to zvezo pretrga in osnuje drugo zakonsko skupnost, po Jezusovih besedah prešuštvuje.

Ta izraz nam je znan iz Svetega pisma. Ljudska govorica ga ne uporablja. Mogli bi preprosto reči, da zakonec, ki to stori, stori nekaj, kar ni prav. Oddaljuje se od Božje zamisli. Ker je zakonska zveza med možem in ženo v Božji zamisli nekaj velikega, tudi njena prelomitev ne more biti brez velike odgovornosti.

Mojzes je razrešitev zakonske zveze dovolil zaradi trdosrčnosti. Tudi ta izraz kaže na oddaljevanje od Božje zamisli. Bog je ljubezen; zveza med možem in ženo je najmočnejši odsev te ljubezni, razbitje te zveze je znak velikega pomanjkanje ljubezni, je trdosrčnost. Bolj se človeštvo oddaljuje od Boga, več je med ljudmi trdosrčnosti. Zato je tudi vedno več »prešuštvovanja«.

Naj bo tudi prošnja po krepitvi ljubezni med zakonci ena od tistih, ki jih vključimo v naše molitvene namene, še posebej v tem mesecu premišljevanja skrivnosti rožnega venca.

Po: Beseda da Besedo