29.09.2018

Oznanila za 26. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

26. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 30. 9.

ob 8.00 ob za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Albina Kostrevca (obl.)

Terezija Deteta Jezusa

Poned., 1. 10.

ob 7.00 za + Sonjo Reberšak

* Gajšek v Kostrivnici: za + Leopolda Bukovška

Angeli varuhi

Torek, 2. 10.

ob 19.00 za + iz družin Trafela, Oberžan in Zupanc

Frančišek Borgia

Sreda, 3. 10.

ob 7.00 za + starše in stare starše Mulej-Korenjak

Vincencij Pavelski

Četrtek, 4. 10.

ob 19.00 za + Miro Godunc

* Gajšek v Kostrivnici: za + Zofijo Oberžan

Frančišek Asiški, redovni ustanov.

 Petek, 5. 10.

ob 7.00 za + Markota Brečka

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne po spominih

Bruno, redovnik

Sobota, 6. 10.

ob 19.00 za + Eriko Sivka; molitev za spravo

27. NEDELJA MED LETOM-rožnovenska

Nedelja, 7. 10.

ob 8.00 ob za + starše Ratej, starše Povalej in svaka  Ivana

ob 11.00 v Bukovžlaku za žrtve nasilja in vse rajne

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

26. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 30. 9.

ob 10.00 za + Alojza Verhovška

Angeli varuhi

Torek, 2. 10.

ob 18.00 za + Janeza Pajka

Bruno, redovnik

Sobota, 6. 10.

ob 9.00 za + Stankota Kampoška, rodbino Romih in  sorodnike

27. NEDELJA MED LETOM-rožnovenska

Nedelja, 7. 10.

ob 10.00 za + Alojza Žoharja (10. obl.) in rodbino

               Verbovšek

V Kompolah bodo večerne sv. maše že v mesecu septembru ob 18.00.

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Človeško dušo lahko primerjamo cvetki, rastoči na trati … Sonce obseva s svojimi žarki visoko, ponosno cedro, a boža tudi neznaten cvet ob stezi. Tako razsvetljuje Božje sonce vsako dušo, najsi bo bogato obdarovana s prednostmi ali pa majhna in preprosta. (sv. Terezija Deteta Jezusa)

DRUGA OZNANILA ZA TEDEN OD 30.9. DO 7. 10. 2018

Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za obnovo strehe župnijske cerkve sv. Martina na Teharjah. Do sedaj smo v ta namen zbrali 38.690 €, kar je približno 47 %. Bog povrni vsem dobrotnikom, posameznikom, družinam in firmam, ki ste prispevali! Tudi v prihodnje prosimo za pomoč. Svoj dar lahko oddate osebno ali v cerkvi pri nabirki, lahko pa tudi nakažete na naslov: Župnija Teharje, Teharje 27, 3221 Teharje, TRR: SI 56 0483 5000 3167 980. Naše delo priporočam v molitev, da bi ga lahko dobro in brez nesreč izvedli. Za vsak dar bomo posameznikom ali firmam zelo hvaležni. Za velike dobrotnike pa bomo pripravili znak: zlata opeka - 1000 €, srebrna - 700 € in bronasta - 500 €.

 Obhajanje obletnic sklenitve svetega zakona je lep izraz hvaležnosti za preživeta leta v zakonu, je tudi nova potrditev in predanost, je prošnja za božji blagoslov v prihodnosti in je tudi lep dogodek znotraj družine in župnije. Zato prijazno vabim zakonce iz obeh župnij in tudi iz drugih župnij, še zlasti tiste, ki ste na Teharjah ali v Kompolah sklenili zakon pred jubilejnimi (25, 50 ali več) leti, vse, ki letos obhajate jubilej na 5 ali 10 (15, 20, 30, 35…), pa tudi druge, k skupnemu slavju, ki bo danes, 30. 9., ob 15.00 v župnijski cerkvi na Teharjah. Tam bomo potrdili poročno predanost, v župnijski dvorani sv. Martina pa se bomo v družabnem srečanju spomnili poročnega slavja in se skupaj poveselili. Lepo vabljeni tudi vsi družinski člani.

V nedeljo, na prvo nedeljo v mesecu oktobru, torej prihodnjo nedeljo, 7. 10., bomo, kot že dolga leta, imeli sveto mašo na Grobišču Bukovžlak ob 1100, ki jo bo daroval upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Lepo vas vabim tja. Obveščam, da v župnijski cerkvi na Teharjah ne bo pozne maše ob 1000. V taborišču Bukovžlak so grozo psihičnega in fizičnega trpljenja doživljali številni Slovenci in ljudje drugih narodnosti, otroci in odrasli, premnogi so bili tam pobiti ali odpeljani v smrt drugam. Spoštovanje do tolikega trpljenja, ki se je dogajalo v naši bližini in sočutje do vseh tisoč žalujočih, ki so za ubitimi ostali, nas kot krajane in kristjane spodbuja, da se udeležimo te maše in da molimo za večni mir umorjenih, pa tudi za spravo in trajni mir v sedanjosti in prihodnosti. Zahvaljujem se vsem, ki pomagate pri organizaciji in izvedbi bogoslužja in vsem, ki se pridružujete molitvi za spravo ob prvih sobotah. To je lepa priložnost in poslanstvo kristjanov tega kraja.

Jutri začnemo mesec oktober, ki je vsako leto v Cerkvi še posebej posvečen molitvi rožnega venca. Lepo vas vabim, da v družinah molite to starodavno premišljevalno molitev, v kateri vedno obnavljamo zgodovino odrešenja in se po Mariji obračamo k Jezusu. Kadar ni mogoče zmoliti en del, pa zmolite vsaj kakšno desetko. Redno bomo molili tudi 15 minut pred vsako mašo, tudi ob nedeljah. Lepo vabim, da se pridružite.

Lepo vabim k vpisu v katehetsko pastoralno šolo, ki bo potekala 1x tedensko v Celju. Ob pomanjkanju duhovnikov bomo vedno bolj potrebovali primerno izobražene laike, da bodo lahko poučevali verouk in v župniji opravljali nekatere pastoralne naloge. Zelo priporočam. Se je še možno prijaviti. Več na http://kps.rkc.si.

Katehumenat (priprava odraslih na sv. krst in sv. birmo) bo tudi letos potekal pri sv. Jožefu v Celju od oktobra do velike noči. Začne se v torek, 2. 10., ob 20.00. Spodbujam k udeležbi, saj je lepa priložnost vsem, ki niso bili deležni zakramentov v otroštvu in bi sedaj želeli spoznati vero  in prejeti sv. krst ali sv. birmo. V skupini je taka priprava lažja in lepša. Traja do velike noči.

Ta teden ministrirata: Kornelija Rezar.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Priprava na poročno slavje

212. Bližnja priprava na poroko se navadno osredotoči na vabila, obleke, slovesnost in neštete podrobnosti, ki požirajo denar in energije kot tudi veselje. Ženin in nevesta prideta na poroko izčrpana in utrujena, namesto da bi svoje najboljše moči uporabila za to, da bi se kot par pripravila na veliki korak, ki ga bosta naredila skupaj. Ta miselnost vpliva tudi na pare, ki jim nikoli ne uspe, da bi se poročili, ker mislijo na previsoke stroške praznovanja, namesto da bi dali prednost medsebojni ljubezni in temu, kako bi jo uradno potrdila pred drugimi. Dragi zaročenci, bodite pogumni in drugačni, ne pustite, da vas pogoltne družba potrošnje in videza. Zares pomembna je ljubezen, ki vaju združuje, ljubezen, ki jo milost krepi in posvečuje. Sposobni ste se odločiti za trezno in preprosto slavje, da boste nad vse postavili ljubezen. Pastoralni delavci in celotno občestvo lahko prispevajo k temu, da taka hierarhija vrednot ne bo ostala izjema, ampak bo nekaj normalnega.

213. Pri neposredni pripravi je pomembno, da zaročencema tako pojasnimo obred, da bosta čim globlje doživela bogoslužno slavje, in jima pomagamo razumeti in podoživeti smisel vsake kretnje. Spomnimo se: kadar gre za dva krščena človeka, lahko tako pomembno obljubo, kot je ta, ki izraža privolitev v zakon in združitev dveh teles, ki zakon dopolni, razumemo le kot znamenje ljubezni Božjega Sina, ki je postal človek in se je z zavezo ljubezni združil s svojo Cerkvijo. Pri krščenih se besede in dejanja spreminjajo v zgovorno govorico vere. Telo postane s pomeni, ki jih je Bog vanj položil pri stvarjenju, »jezik oskrbnikov zakramenta, ki vedo, da se v zakonski zvezi izraža ta skrivnost«.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

- Obhajanje obletnic zakona: 30. 9. ob 15.00 na Teharjah. Prijava ni potrebna.

- Obletna maša na Grobišču Bukovžlak: 7. 10. ob 11.00.

- Srečanje kmetov na Slomškovi Ponikvi: 14. 10. sv. maša ob 12.00, na Slomu ob 14.30.