02.08.2020

OBNOVLJENE ORGLE PRI SVETI ANI NA TEHARJAH

Prejšnjo nedeljo, 26. 7. 2020, na god staršev Device Marije,  sv. Ane in Joahima, smo na Teharjah slovesno obhajali Anino nedeljo. K tej lepi, starodavni romarski cerkvi radi prihajamo tako domači verniki, kot tudi iz drugih župnij celjskega področja, posamezniki ali družine pa tudi od daleč. S  Sveto mašo smo počastili Boga in zavetnika te cerkve in temu dodali lep, izreden dogodek:   blagoslovili smo obnovljene orgle in jih slovesno preizkusili. Nad njimi smo navdušeni

Sveto mašo je vodil dr. Andraž Arko, pri njej je večino mašnega petja prepeval domači pevski zbor, del pa so ga izvedli naši gostje na koru.

Obnovo instrumenta, ki je bil v slabem stanju, star približno 200 let, smo zaupali Orglarski delavnici Maribor. Ta je orgle v delavnici strokovno obnovila celoten ustroj instrumenta in zamenjala iztrošene dele (vse lesene piščali in del kovinskih, tudi motor in ventilator, orgelsko omaro pa je restavriral akademski restavrator Gregor Podkrižnik.

Za predstavitev orgelskih možnosti smo prosili odličnega organista, prof. Toneta Potočnika, sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt in njenega moža Primoža Krta. Izbrani program mašnega sodelovanje in »glasbene pravljice« po maši je navdušil vse, ki so prisluhnili, še posebej tiste, ki smo poslušali do konca.

Tako smo bili res obdarjeni: z milostjo pri maši, z lepo pridigo g. Arka, dejavnim sodelovanjem naših pevcev, ministrantov, bralcev, ključarjev in ostalih sodelavcev, ki so vsak po svoje dodajali del v celoto. Sveto mašo smo imeli zunaj, orgle in petje solistov pa se je dogajalo na koru, pa smo ga pa zaslugi dobre postavitve ozvočenja slišale znotraj in zunaj.

Bil je res lep duhovni, glasbeni in kulturni dogodek in se zanj vsem zahvaljujem.

Naj orgle še stoletja služijo nam in zanamcem, naj bogatijo bogoslužje, z glasbo razodevajo harmonije življenja, božjo milino in moč, naj bogatijo duše poslušalcev.

Želim tudi, da bi se mladi ob obnovljenem, odličnem instrumentu, navdušili za igranje na orglah, ki jim upravičeno imenujemo »kraljica instrumentov« in bi lahko v prihodnje spremljali bogoslužje, vodili cerkvene in druge zbore in širili kulturo in glasbeno umetnost.

Vsaka resnična umetnost odraža božje razsežnosti in bogastvo umetnikove duše.

 

Župnik Miha Herman