16.05.2020

Duhovna misel za 6. Velikonočno nedeljo

folder

Jn 14,15–21

SVETI DUH TOLAŽNIK

V Janezovem evangeliju Jezus kar petkrat obljubi svojim učencem za pomočnika Svetega Duha. Pomočnik je tisti, ki tolaži in opogumlja. Jezus zato obljubi učencem Tolažnika, ki bo vedno ostal pri njih. Tega Pomočnika imenuje tudi »Duha resnice«. Njegova naloga je namreč v tem, da jih bo vse učil in spomnil na vse, kar jim je povedal Jezus. Skupnostim, ki jim je Janez posvetil svoj evangelij, je podoba Pomočnika zelo veliko pomenila. Pomagala jim je, da so vzdržali v sovražnem okolju rimske verske politike. Toda kakšno vlogo lahko ima danes za nas?

Meni zelo veliko pomeni, da vem, da s svojo vero nisem sam. Ne stojim sam proti svetu, ki se zapira pred vero. Čeprav se včasih kot menih zazdim samemu sebi le relikt iz prejšnjih časov, sem vendar globoko prepričan, da je duhovna pot prava pot v življenje. Na moji poti mi pomaga Sveti Duh: podarja mi gotovost, da je moja pot pravilna. In v svetu je mnogo ljudi, ki se s svojo vero pogosto počutijo izgubljeni: na delovnih mestih se samo norčujejo iz Cerkve, krščanske prireditve smešijo ... Tako se pogosto počutijo s svojo vero zelo osamljeni. Podoba Tolažnika mi pomaga, da ob vsem, kar se danes postavlja pod vprašanje, zaupam temu, kar mi govori srce. V mojem srcu govori Sveti Duh in mi pomaga, zame se zavzema, mi varuje hrbet. Lahko in smem misliti drugače kot ljudje okoli mene. Smem drugače govoriti in drugače živeti. S Svetim Duhom ob sebi se počutim samostojen in svoboden.

Sveti Duh nas hoče pripeljati do vse resnice. Dviguje kopreno, ki leži nad vsem. Pod slednjo lahko nato spoznamo vso resnico. Spregledamo, vidimo na dno, naenkrat je vse jasno. Šele po Svetem Duhu lahko Jezusove besede razumem tako, da zadevajo mojo konkretno situacijo, da postanejo zame besede življenja, besede, ki me vodijo v življenje.

Po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje