16.05.2020

Oznanila za 6. Velikonočno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

 

6. VELIKONOČNA NEDELJA

Nedelja,            17. 5.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Janka Palirja, Čanžekove in Palirjeve rajne

Janez I., papež

Poned.,18. 5.

ob 19.00 za + Romana Rismana

* Gajšek v Kostrivnici: za + Zofijo Obežan

Urban I., papež

Torek,  19. 5.

ob 19.00 za zdravje

Bernardin sien.                             

Sreda, 20. 5.

ob 19.00 za + Jožefa Hrvatiča

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marina Gologranca

VNEBOHOD

Četrtek, 21. 5.

ob 19.00 za + Franca Mastena

Julija, mučenka

Petek, 22. 5.

ob 19.00 za + Ano in Alojza Romih

* Gajšek doma: po molitvenih spominih

Renata, spokornica

Sobota, 23. 5.

ob 19.00 za + Martino Vrhovšek

7. VELIKONOČNA NEDELJA

Nedelja, 24. 5.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Toneta Šeliha (30.obl.)starše, brata, sestri

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

. VELIKONOČNA NEDELJA

Nedelja,            17. 5.

10.00 za + Starša Katarino in Matija, brata Toneta in Milana Novak in Katico Zupanc

Urban I., papež

Torek,  19. 5.

ob 19.00 za + Silvo in Ivana Rutar

 VNEBOHOD

Četrtek, 21. 5.

ob 19.00 za + Jožefa Jezovška

Renata, spok.

Sobota, 23. 5.

ob 9.00 za + Romana Štora, osmina

7. VELIKONOČNA NEDELJA

Nedelja,  24. 5.

10.00 za + Antona Leška in starše

 

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, sredo in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah

Misel Svetega pisma: » Gospod, ti nam pripravljaš mir, kajti vse, kar se je z nami zgodilo, si nam ti naredil. (Iz 26, 12)

Za nasmeh: STROKA – Elektrikarji razmišljajo: življenje je podobno elektriki: rojstvo - je prva faza. Otroštvo in mladost sta druga faza, zrela leta - to je tretja faza. Upokojitev - nula. In ne pozabimo: na koncu še - ozemljitev…«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 17. DO 24. 5. 2020

Hvala Bogu se je pri nas epidemija Covid-19 dokaj umirila in so se mnogi ukrepi že sprostili. Pravijo, da nevarnost še ni povsem mimo in zato moramo ohranjati nekatere omejitve. Svete maše v naših cerkvah so za zdrave vernike že redno vzpostavljene, a se moramo pred vstopom v cerkev pri vratih razkužiti - tam je pritrjen razkuževalnik, pri bogoslužju moramo ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra in nositi masko, duhovnik pa si nadene masko med obhajanjem. V cerkev ne sme več ljudi, kot jih lahko sprejme ob omenjeni razdalji. Na Teharjah je dovolj prostora, težje je v Kompolah, ker je cerkev mala. Ostali lahko v enaki medsebojni razdalji sodelujejo zunaj cerkve, saj je ozvočeno, ali pa lahko pridete k maši na Teharje. Pozdrav miru oz. rokovanje se opusti. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Spoved v spovednici ni mogoča. Blagoslovljene vode ob vstopu ni, le spoštljivo pokleknemo in se pokrižamo, za pozdrav miru si ne segamo v roke, lahko se le spoštljivo priklonimo proti drugemu. Krsti in poroke so dovoljene ob spoštovanju omenjenih navodil.

Natančna navodila si lahko ogledate na naši spletni strani: http://www.zupnija-teharje.si/Navodila slovenskih škofov.

Verouk za sedaj še poteka le na daljavo, želimo pa si vsaj dve srečanji v živo pred zaključkom veroučnega leta. Več napišem prihodnjič.

V četrtek obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda. Ta nas spominja na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in po 40 dneh odšel v nebo. Poleg velike noči in binkošti je to eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov. Praznik Gospodovega vnebohoda je lepa priložnost, da premišljujemo o nebesih, kjer Jezus posreduje za nas, kot je dejal papež Frančišek v eni od svojih avdienc. »Imamo tega zagovornika. Ne bojmo se iti k njemu, ga prositi odpuščanja, usmiljenja, on nam vedno odpušča, nas vedno zagovarja, ne pozabite tega.« Ob tem je takrat poudaril še pomen veselja, ki spremlja Jezusov vnebohod. To se na videz zdi presenetljivo. Ko se namreč mi ločimo od naših bližnjih, smo žalostni. Jezus pa učencem obljubi, da bo vedno z njimi. »Z nami je v našem družinskem življenju, v problemih in težavah, v veselju in upanju, da bi svet skupaj prinesli Bogu,« je pojasnil papež.

Jezus ostaja navzoč na zemlji na več načinov: med drugim pri molitvi v skupnosti in v zakramentih. Kot je nekoč pojasnil vikar kapucinskega reda br. Štefan Kožuh, Jezusova navzočnost med nami ni plod naših misli, naše domišljije, ni virtualna, kot bi rekli v jeziku sodobne tehnologije. »Upravičeno se človek vpraša: Če je tako, kje pa je Jezus, da ga ne vidim! Odprimo oči vere in ga bomo videli.« Današnji praznik je po Kožuhovih besedah tudi vabilo »da bi skušali svoj pogled upreti v nebo, od koder prihaja naša pomoč«.

(radio.ognjisce.si)

 

 

Gospod Jezus Kristus,  poslal si nam svojega Duha, da bi prebival v nas in v nas živel.

Zahvaljujem se ti, da bivaš v meni, da se ne umikaš pred kaosom mojega srca,

pred raztrganostjo mojih občutkov.

Prosim te, naj v sebi čutim tvojo rešilno in ljubečo navzočnost.

Daj, da resnično dojamem, da ne živim več jaz, marveč ti v meni, in naj ta izkušnja postane rodovitna za ta svet, ki me obdaja. Amen.

Po: A. Grün, Duhovne vaje za vsak dan

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Kristus je vedno mlad: 35. Prosímo Gospoda, da osvobodi Cerkev tistih, ki jo hočejo postarati, jo držati okorelo v preteklosti, jo zadržati, jo narediti negibno. Prosímo tudi, da bi jo osvobodil druge skušnjave: verjeti, da je mlada zato, ker se uklanja vsemu, kar ji ponuja svet; verjeti, da se obnavlja zato, ker skriva svoje sporočilo in se staplja z drugimi. Ne. Mlada je tedaj, ko je ona sama, ko prejema vsak dan vedno novo moč iz Božje besede, iz evharistije, iz navzočnosti Kristusa in njegovega Duha. Mlada je, kadar se je sposobna vedno znova in znova vračati k svojemu izviru.

36. Res je, da udje Cerkve ne smemo biti »čudna bitja«. Vsi nas morajo čutiti kot brate in bližnje, kakor apostole, ki »so jih vsi ljudje imeli radi« (Apd 2,47; prim. 4,21.33; 5,13). Hkrati pa si moramo upati biti drugačni, pokazati drugačne sanje od tistih, ki nam jih ponuja ta svet, pričevati za lepoto velikodušnosti, služenja, čistosti, moči, odpuščanja, zvestobe lastni poklicanosti, molitve, boja za pravico in skupno dobro, ljubezni do ubogih, družbenega prijateljstva.

Šmarnice so vsako leto lepa oblika pobožnosti do nebeške in naše matere Marije. Še zlasti je prilagojena oblika za otroke. Vsak dan beremo šmarnično zgodbo, molimo ali prepevamo litanije in ohranimo kako lepo misel. Od ponedeljka naprej imamo sveto mašo in šmarnice zopet v živo in se lahko udeležite vsak delavnik ob 19.00 v cerkvi na Teharjah, v Kompolah pa v torek ob 19.00 in soboto ob 9.00. Ker pa še mnogi ne morejo priti v cerkev, šmarnično pobožnost opravljamo tudi v elektronski obliki in lahko pri njej sodelujete doma. Z našimi otroci in mladimi smo pripravili za vsak dan posnetek in ga objavljamo na youtube: https://www.youtube.com/channel/UCR_UbjqlsOxtqb7ueP2qUmQ in tudi na fb na mojem profilu - prijatelji. Vsak dan dodamo nov prispevek. Vabim še naprej k sodelovanju. Lepo je poskrbljeno tudi na spletni strani Slovenskega katehetskega urada: https://bit.ly/35fB3rM.

Lepo se zahvalim vsem, ki ste kaj darovali za obnovo orgel pri sveti Ani. Z veseljem lahko povem, da je vsa obnova zaključena, čakamo le na priložnost, da jih bomo lahko tudi poslušali pri bogoslužju ali na koncertu. Seveda bomo še nekaj časa zbirali sredstva v ta namen. Svoj dar lahko oddate v živo ali nakažete na naslov: Župnija Teharje, Teharje 27, Teharje, TRR: NKBM, št. SI56 0483 5000 3167 980, s pripisom za orgle. Bog povrni!

Vsi napovedani dogodki v župnijah so še do nadaljnjega odpovedani. Ves čas pa sem dostopen na telefonu. Lahko me pokličete na župnijsko ali osebno telefonsko številko, obe vidite spodaj. Prav tako smo lahko v stiku po elektronski pošti ali po facebooku. Še zlasti, če je kdo v stiski, lahko pokliče za pogovor ali napiše sporočilo. Verouka v živo najbrž v tem veroučnem letu več ne bo. Otrokom pri verouku pošiljamo kateheze po e-pošti njihovih staršev. Vesel bom vašega odziva. Starše prosim, da pošto pogledajo in jo natisnejo ter posredujejo otrokom.

 

Drugih napovedi zaradi trenutnih razmer ni. Otrokom pošiljamo veroučno snov po elektronski pošti. Poglejte si tudi druge vsebine na naši spletni strani. V slučaju pogreba me pokličite po telefonu in bomo tako uredili vse potrebno. Seveda upoštevamo, da je pogreb v zelo ozkem družinskem krogu in da ni svete maše. Župnijska cerkev je za osebno molitev zdravih odprta od 8.00 –10.00.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.