17.03.2018

Oznanila za 5. postno - Tiho nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

 
   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

5. POSTNA - TIHA

NEDELJA

 Nedelja, 18. 3. 2018

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za dva + Jožeta Arčana

ob 15.00 križev pot do grobišča Bukovžlak do sv. Ane

Jožef,

Jezusov rednik

Poned., 19. 3.

ob 8.00 za + Jožefa in Marijo Sivka

ob 18. 00 za + Jožeta in starše Gabršček in Vrhovšek

Klavdija, mučenka

Torek, 20. 3.

ob 18.30 za + Starše Selič in Zajtl

Serapion, škof

Sreda, 21. 3.  

ob 7.00 za + Terezijo Klokočar

Lea, spokornica

Četrtek, 22. 3.

ob 18.30 križev pot; maša za + Branka Jazbinška

Alfonz Turibij

+ Petek, 23. 3.

ob 7.00 križev pot; maša za + Štefko Pintar

Liturgično praznov. Gospod. oznanjenja

Sobota, 24. 3.

ob 18.00 za + Vinka Podgorška

ob 19.00 v Martinovi dvorani: materinski dan

CVETNA

NEDELJA

 Nedelja, 25. 3. 2018

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Rodbino Zimšek, Marico in Ernest Pecl

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

5. POSTNA - TIHA

NEDELJA

 Nedelja,

18. 3. 2018

ob 10.00 za + Stanka in Marijo Klinar, Ivana Zimška

Jožef, Jezusov rednik

Poned., 19. 3.

ob 10. 00 za + Ano Arzenšek

Klavdija, mučenka

Torek, 20. 3.

ob 18.00 za + Janeza, Jožeta in Marijo Kragelj ter Majdo in Dragota Lipošek

Liturgično praznov. Gospod. oznanjenja

Sobota, 24. 3.

ob 9.00 za + Jožefo in Alojza Mramor, Alojza in Franca Mastnak in rodbino

CVETNA           NEDELJA

 Nedelja,

25. 3. 2018

ob 10.00 za + Dorčija Gajška

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00: v četrtek, 22. 3., za + Jožico Žmaher; in v petek, 23. 3., za + Franca Klinarja.

Radi bi bili pšenično zrno, zaorano v zemljo, če bi mogli roditi stoteren sad, ne da bi morali za to umreti. Tako pa nas tvoje besede plašijo, ker smo navezani na ta svet in na njegove mamljivosti. Ti pa ne nehaš oznanjati, da je le v smrti življenje. Bodi zahvaljen  za brezmejno potrpežljivost. V našem postu  je delček umiranja, ko se grbimo vase in te prosim odpuščanja.                            (Berta Golob)

Križev pot je lepa oblika sočutne pobožnosti, spremljanje Jezusa na poti trpljenja in zavedanja, da On nosi križ tudi za nas in da je blizu vsem, ki trpijo. Danes se bomo še posebej spomnili trpečih in umorjenih iz Teharskega taborišča. Molili bomo križev pot od vhoda v Spominski park v Bukovžlaku, do cerkve sv. Ane. Lepo vabljeni.

Tudi z veroučenci bomo spremljali Jezusovo trpljenje na križevem potu: z otroci iz 2. leta verouka in njihovimi starši bomo molili križev pot v cerkvi na Teharjah v času verouka, v ponedeljek ob 16.00, z veroučenci 3. razreda in starši pa v ponedeljek ob 17.00; s 4. razredom in starši pa v torek ob 17.00. Za otroke od 5. do 8. razreda bomo imeli v tem tednu v času verouka spoved. 8. razred naj tokrat pride že ob 15.00.

Jutri je god sv. Jožefa, moža Device Marije in varuha božjega Sina Jezusa. Sv. maše bodo na Teharjah ob 8.00 in ob 18.00; v Kompolah pa ob 10.00. Slovesnost bo pri Sv. Jožefu nad Celjem, kjer bo romarski shod in priložnost za sveto spoved.

V tednu od sv. Jožefa do Gospodovega oznanjenja ( Materisnki dan) obhajamo v Sloveniji teden družine. Letos imate za družino na razpolago zloženko z mislokjo in molitvijo za zakonca in družino. Vezmite jo v cerkvi in vsak dan posvetite kako minuto časa tej pomembni temi.

Post se je že prevesil v zadnji del. Danes obhajamo tiho nedeljo, lahko bi rekli zatišje pred viharjem velikega tedna. Spominjamo se, da so Jezusa že hoteli prijeti, »a še ni bila njegova ura«. Se pa že pripravlja sklepno dejanje drame odrešenja. Mi pa se tudi že pripravljamo na veliko noč. Pripravljamo butare, opravimo spoved, čistimo v sebi in okoli sebe ter pripravljamo potrebno za velikonočno praznovanje. Ne pozabimo: ni najbolj pomembno, kako očistimo stanovanje in okolico, ampak, da pripravimo svojo dušo s poglobitvijo vere, s spovedjo in obiskom bogoslužja velikega tedna.

Postni čas nas tudi ta teden vabi k nesebičnosti in solidarnosti. Predlog postne akcije za ta teden je dobro delo: otroci - vsak dan naredi eno dobro delo; mladi - vsak dan spregovori s sošolcem, ki se ga vsi izogibajo; odrasli - vsak dan tega tedna daruj 1 € za ljudi v stiski.

Radio Ognjišče je tudi letos pripravil »Radijski misijon«. Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in ob 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona bo od ponedeljka do petka sveta maša ob 19.00. Vsak večer ob 20.00 bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali poslušalci. Navajam frekvenco: FM 105,9 ali 107,3, lahko ga najdete tudi na spletu.

Starše prvoobhajancev lepo vabim na sestanek v sredo, 21. 3. ob 18.00 v veroučno učilnico; starše prihodnjih birmancev (7. in 8. razred) pa v petek, 23. 3. ob 16.00, prav tam.

Lepo vabim, da opravite velikonočno spoved. Za to bo lepa priložnost med tednom pred vsako sveto mašo, tako na Teharjah, kot v Kompolah, še posebej pa v petek 23. 3., ko bo med radijskim misijonom priložnost za spoved skozi ves dan v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju in pri kapucinih (sv. Cecilija) prav tako skozi ves dan (od 7.00 do 19.00). Na Teharjah bo priložnost tudi na cvetno nedeljo med 1. mašo.

Rad bi za praznike obiskal bolnike. Prosim, omogočite starejšim, še zlasti tistim, ki so radi prihajali k sv. maši, in povejte, koga in kdaj lahko obiščem.

V soboto lepo vabim otroke in starše k izdelovanju butaric ob 10.00 v veroučno učilnico na Teharje. Nekaj butar so naredili v župniji in so na voljo že danes. Prav tako lahko dobite tudi oljčne vejice. Dar za nje je namenjen za delovanje Don Boskovega centra v Celju, ki nam tudi oskrbi vejice s Primorske.

Materinski dan bomo pripravili v sodelovanju Župnije in KS Teharje v soboto, 24. 3., ob 18.00 pri sv. maši v cerkvi in ga nadaljevali v župnijski dvorani, kjer bo naša gostja dr. Katarina Erzar Kompan iz Ljubljane, žena in mati, strokovnjakinja za  zakonsko in družinsko področje, avtorica številnih člankov in knjig. Lepo vabim vse matere in očete. Sodelovali bodo veroučenci naše župnije.

Po smrti dolgoletnega dobrega ključarja g. Kača bo na našo prošnjo dopolnil zbor ključarjev g. Zdenko Polak. Zahvaljujem se mu za pripravljenost in mu izročam škofovo imenovanje.

Križev pot mladih: bo v petek, 23. 3. Ob 19.30 v cerkvi sv. Cecilije ob novih podobah križevega pota. Bes čas bo tudi priložnost za spoved. Lepo vabljeni, mladi.

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

LJUBEZEN V ZAKONU:  Bog ljubi radost svojih otrok.

149. Nekateri duhovni tokovi vztrajajo pri tem, da se je treba znebiti želje, da bi se rešili bolečine. Toda mi verujemo, da Bog ljubi veselega človeka, da je ustvaril vse, »da bi to uživali« (prim. 1 Tim 6,17). Bodimo spričo njegove nežnosti veseli, ko nam predlaga: »Otrok, če že kaj imaš, si stori dobro. (...) Ne zamujaj prijetnega dneva« (Sir 14,11.14). Tudi zakonski par odgovarja na Božjo voljo, ko sledi temu svetopisemskemu vabilu: »Ob dnevu sreče bodi dobre volje« (Prd 7,14). Gre za to, da v svobodi sprejmemo, da užitek najde različne izrazne oblike v različnih življenjskih obdobjih, skladno s potrebami medsebojne ljubezni. V tem smislu lahko sprejmemo predlog nekaterih vzhodnih duhovnih mojstrov, ki vztrajajo pri tem, da razširimo zavest, da ne bi ostali ujeti v zelo omejenem izkustvu, ki nam zapira pogled. Ta razširitev zavesti ne pomeni zanikanja ali uničenja želje, temveč njeno širjenje in izpopolnjenje.

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI 

 

· Križev pot od grobišča Bukovžlak do cerkve sv. Ane, na tiho nedeljo, 18. 3., ob 15.00.

· Sestanek za starše prvoobhajancev: v sredo, 21. 3. ob 16.00 v veroučni učilnici

· Sestanek za staršev otrok iz 7. in 8. razreda—v petek 23. 3. ob 16.00 v veroučni učilnici

· Izdelava butaric: v soboto ob 10.00.

· Materinski dan: sobota, 24. 3. 2018

· Cvetna nedelja: 25. 3. 2018.

· Velika noč: 1. 4. 2018.

Maša pri sv. Ani—na velikonočni ponedeljek, 2. 4. ob 10