09.03.2018

Duhovna misel za 4. postno nedeljo

folder

Jn 3,14–21

brezmejna božja ljubezen

 

Na začetku današnjega evangelija stoji nenavaden stavek: »Kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, kdor vanj veruje, imel večno življenje.« Ta stavek spominja ne le na potovanje Izraelcev skozi puščavo, kjer so jih pikale strupene kače, ampak tudi na pripoved o prvem človeku v raju. Tudi tam se omenja kača, ki je visela z drevesa in s svojo zvito logiko preslepila človeka. Vanj je zasejala dvom o Božji dobroti. Opisala mu ga je kot nekoga, ki mu nalaga le bremena in mu ne privošči sreče, ki jo sam uživa. Zameglila mu je resnico, laž pa mu je predstavila kot nekaj prepričljivega in osrečujočega. Zaradi te zaslepljenosti ni več prav videl niti Boga niti sebe. Ravno ko je sanjal o tem, kako si bo prilastil življenje, je usodno skrenil s poti življenja.

Proti tej moči laži, ki je človeku zadrgnila zanko in ga oropala življenja, je Bog postavil drugo drevo – drevo križa. On, ki visi na križu, nam odpira zamegljene in zaslepljene oči in nas uči prav gledati. Kdor se namreč ozre nanj, spoznava, da je Bog tako ljubil svet, »da je dal svojega edinorojenega Sina, Jezusa Kristusa, da bi se nihče ne pogubil, kdor vanj veruje, ampak imel večno življenje« (prim Jn 3,16). Kdor se ozira nanj, spozna, da Bog človeku ni nevoščljiv, ampak je brezmejno dober in usmiljen. Kdor gleda na križ, spozna, kaj je resnična ljubezen. A ne gleda le človek, ampak se obenem sreča s pogledom njega, ki je ljubezen. Odslej lahko zaživi v resnici.

Mnogi ljudje, ki gledajo na krščanstvo od zunaj, ali celo nekateri slabo poučeni kristjani doživljajo vero kot nekaj težavnega, kot kup zapovedi in prepovedi, tem pa Cerkev »dodaja« nove in nove. Sčasoma se zdi človeku vse skupaj prezahtevno in pretirano. Toda ko se človek zares sreča s Kristusom, ga spozna in vzljubi, se v njem vse spremeni. Ničesar več ne doživlja kot neznosno breme, vse postane razumljivo. Kajti v Jezusu odkrije še nekaj: Bog je ne samo vzljubil svet, temveč tudi mene in nobena sila me ne more ločiti od njegove ljubezni.

 

Po: TV Slovenija, Ozare, 1997