04.04.2020

Oznanila za Cvetno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 SVETE MAŠE

Zaradi epidemije opravljamo duhovniki svete maše brez navzočnosti vernikov. Cerkev na Teharjah bo v nedeljo dopoldne od 8.00 do 10.00 odprta samo za posamično osebno molitev. Vabljeni pa ste, da spremljate svete maše preko televizije, radia ali facebooka. Vabim, da doma osebno ali skupno molite za vse potrebe, še zlasti za ustavitev te hude epidemije.

6. POSTNA -            CVETNA NEDELJA

Nedelja,            5. 4.

za + Jožeta, starše Gabršček in Vrhovšek; za farane

* Gajšek doma: za + Avgusta Dobrajc, Heleno Dobrajc in Olgo Rajhlin

Viljem, opat

Poned.,        6. 4.

za + Romana Rismana

* Gajšek doma: za + Zofijo Oberžan

Janez Krstnik de la Sale, duhovnik

Torek,          7. 4.

za + Tončko in Stanka Jošt

* Gajšek doma: za + Jožico in Poldija Bukovšek

Julija, red.

Sreda, 8. 4.

za + Angelo Primožič, 30. dan

* Gajšek doma: za + po molitvenih spominih II.

VELIKI ČETRTEK

Četrtek,

9. 4.

za + duhovne poklice

* Gajšek doma: za +Jožefa Jezovška

VELIKI PETEK

+ Petek,

 10. 4.

obredi velikega petka

VELIKA SOBOTA

Sobota,           11. 4.

za + Amonove

* Gajšek doma: za + Karolino Mulej, Antona in Stanka

   Fendrih

VELIKA NOČ GOSPODOVEGA VSTAJENJA

Nedelja,            12. 4.

za + Danija Lenardiča, strarše in Sandija Vodenika; za 

       žive in rajne farane

* Gajšek doma: za + Antona Godiclja (30. dan)

Svete maše po namenu iz Kompol bo daroval g. Gajšek doma.

Misel Svetega pisma: S krstom smo bili torej skupaj s Kristusom pokopani v smrt, da bi prav tako, kakor je Kristus v moči Očetovega veličastva vstal od mrtvih, tudi mi stopili na pot novosti življenja. (Rim 6,4)

Za nasmeh: Uporabna naloga: “Peter ima 42 sličic in babica mu jih je kupila še 27. Koliko ima Peter skupaj vseh sličic?” “Otroci, ne nasedajte tem fintam! To je zavajajoče vprašanje, saj babica ne sme nikamor iz hiše! Tako da je pravi odgovor 42!”.

OSTALA OZNANILA ZA VELIKI TEDEN OD 5. 4. DO 12. 4. 2020

Slovenski škofje so dali za letošnje praznovanje obširna navodila vsem župnijam in vsem vernikom. Kratko jih povzemam, v celoti si jih lahko ogledate tudi na spletni strani Katoliške Cerkve. Ker so v teh dneh zaostrene razmere glede gibanja, spodbujam, da bi se doma zbrali ob prenosih, ki so spodaj objavljeni, in se primerno pripravili za spremljanje bogoslužja po TV ali po radiu. Opustimo v tem času drugo delo in stvari, ki raztresajo, in se zbrano posvetimo obredom. Obredi velikega tedna so tako časovno postavljeni, da ne padejo v čas poročil ali dnevnika.

Cvetna nedelja: Lepo vabimo, da spremljate sveto mašo po TV SLO 2 ob 10.00. V župnijskih cerkvah za vernike ne bo bogoslužja in blagoslova zelenja. Doma si pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovite z blagoslovljeno vodo. Obred sem napisal v prejšnjih oznanilih, si ga tam poglejte. Spodbujam, da ga lepo opravite. Jaz pa bom ta čas opravil blagoslov v prazni cerkvi, seveda z molitvijo za vse vas, farane obeh župnij. Škofje vabijo vse vernike k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.20).

Veliki četrtek: Vabim, da obrede velikega četrtka spremljate po Radiu Ognjišče in TV Exodus ob 18.00. Jaz bom vse te dneve ob času prenosa opravljal v prazni cerkvi obrede in vas vabim, da smo v molitvenem duhu povezani z Bogom in med seboj. Ker je veliki četrtek dan zadnje večerje, postavitve svete maše in duhovništva, vas lepo vabim, da molite rožni venec za duhovne poklice. Vabim, da preberete odlomek iz Svetega pisma - Janezov evangelij o zadnji večerji (Jn 13-17).

Veliki petek, dan Jezusove smrti na križu. Vabim, da molite žalostni del rožnega venca oziroma križev pot ob 15.00 (tudi prenos na Radiu Ognjišče). Prav tako ste povabljeni, da spremljate križev pot papeža Frančiška (TV SLO 1 zvečer). V cerkvi bo postavljen »Božji grob«, a bo letos upravičeno sameval. V duhu pa bomo gotovo povezani. Prenos obredov velikega petka ob 18.00. Vabim vas, da preberejo pasijon po Janezu (Jn 18-19).

Velika sobota. Blagoslov in delitev ognja letos odpadeta. Škofje določajo, da je zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Pripravite velikonočna jedila in se udeležite televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na TV SLO 1 predvidoma ob 15.00 in na TV SLO 2 ob 17.30.  Lahko pa doma tudi sami spoštljivo blagoslovite jedila. Prilagam tekst na naslednji strani.

Ob 20.00 bomo obhajali velikonočno vigilijo. Lepo povabim, da spremljate obred po medijih s prižganimi svečami v svojih domovih. Vstajenjske procesije letos odpadejo. Škofje vabijo vernike k ogledu velikonočne poslanice slovenskih škofov, ki bo na TV SLO 1 na veliko soboto zvečer.

Velika noč Gospodovega vstajenja: Škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8.00 zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo molitev z blagoslovom; tekst je na naslednji strani. Ob 8.00  bomo zvonili z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika. Duhovniki darujemo velikonočno mašo sami v svojih zaprtih župnijskih cerkvah brez udeležbe vernikov in brez somaševanja. Župnik bo obvestil župljane, kdaj bo obhajal sveto mašo, in jih povabil, naj se mu v duhu pridružijo. Škofje vabijo vse vernike, da spremljamo prenos velikonočne svete maše iz mariborske stolnice (TV SLO 2 ob 10.00) in tedenski nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.20), ter prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo predvidoma ob 12.00 na TV SLO 1. Lahko tudi naročite svete maše ali darujete za plačilo župnijskih položnic: Župnija sv. Lovrenc nad Štorami, Kompole 93, 3220 Štore: A-Banka, št. SI 56 0510 0801 5116 084; in za obnovo orgel pri sveti Ani, ki je že skoraj končana: Župnija Teharje, Teharje 27, TRR: NKBM, št. SI56 0483 5000 3167 980. Bog povrni!

Več si lahko preberete na spletni strani župnije Teharje. Z g. Gajškom želiva zdravja, blagoslova in lepega obhajanja velikega tedna - letos le v družinah.

 

Spoved in odpuščanje grehov: Škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave. Spoved po telefonu oziroma spletu ni veljavna.

Papež Frančišek: V letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, naj verniki v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …). »Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. […] Tokrat se zaradi razmer sam pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti... Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni).

Blagoslov velikonočnih jedil: V soboto pripravite jedila za blagoslov, svečko, križ in (po možnosti blagoslovljeno) vodo. Z branjem lahko sodelujejo otroci, blagoslov izreče mama ali oče:

Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

KRUH: Otrok: Hvala Ti Bog, da imamo kruh. V svoji dobroti nam ga daješ toliko, da nam ni treba trpeti lakote. V sveti maši nam daješ tudi kruh za dušo. Naj bomo zanj vedno hvaležni.

Mama ali oče: Dobri Bog, blagoslovi ta kruh. Naj nam velikonočni prazniki nasitijo dušo in nam dajo moči v teh težkih dneh in ne pozabimo, da si ti kruh našega življenja, saj živiš in nas ljubiš vekomaj. Vsi: Amen.

MESO: Otrok: Da lahko mi jemo in živimo, je morala umreti rastlina ali žival. Da bi mi mogli večno živeti, je trpel in umrl božji sin.

Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi to meso, ki nas spominja na Jezusa, ki je trpel in umrl, da bi nas odrešil grehov, zdaj pa živi in nas ljubi vekomaj. Vsi: Amen.

PIRHI: Otrok: Iz jajc prihaja novo življenje. Mladiček se izvali iz lupine in gre v življenje. To nas spominja na Jezusovo vstajenje. Zato jemo za veliko noč pirhe.

Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi te pirhe. Ko jih bomo jutri uživali, se bomo spominjali tvojega vstajenja, ki živiš in kraljuješ vekomaj. Vsi: Amen.

HREN: Otrok: Hren nas spominja na trpljenje, ob njem jočemo. Tega nimamo radi, a je tudi del našega življenja.

Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi ta hren. Ko bomo začutili njegovo ostrino, naj se spomnimo trpljenja Kristusa, ki je premagal smrt in prinaša veselje in upanje v naše težave.

Vsi: Amen.

Jedila pokropimo z blagoslovljeno vodo.

Vsi: Oče naš…. Mama ali oče: Dobri Bog blagoslovi nas v teh dneh. Tudi naša družina je del božjega ljudstva, ki praznuje Jezusovo vstajenje. Blagoslovi našo družino, daj nam zdravje in pomagaj, da se bomo imeli vedno radi. Vsi: Amen.

Blagoslov velikonočnega zajtrka v nedeljo zjutraj:

Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. Oče naš…

Mama ali oče: Molimo. Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Vsi: Amen.

Blagoslovi Gospod te darove, ki jih bomo v spomin vstajenja tvojega Sina danes zaužili. Blagoslovi tudi nas, ki obhajamo Veliko noč. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 

V slučaju pogreba me pokličite po telefonu in bomo tako uredili vse potrebno. Seveda upoštevamo, da je pogreb v zelo ozkem družinskem krogu in da ni svete maše. Izdal: Župnijski urad, Teharje 27. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.