17.02.2018

Oznanila za 1. postno nedeljo župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

1. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

18. 2. 2018

ob 8.00 za + starše Tamše in Slavico Rener

ob 9.45 križev pot

10.00 za žive in rajne farane

Konrad iz Piaecenzie

Poned., 19. 2.

ob 7.00 v dober namen 

Jacinta in Frančišek

Torek, 20. 2.

ob 18.30 za + Marijo Vovk

Peter Damijani

Sreda, 21. 2.  

ob 7.00 za zdravje

Sedež apost. Petra

Četrtek, 22. 2.

ob 18.30 za zdravje

Polikarp

Petek, 23. 2. +

ob 7.00 križev pot; maša za + Marijo in Jožefa Sivka

Matija, apostol

Sobota, 24. 2.

ob 18.00 za + Franca in Ivanko Kopitar in družino

               Kukovec

2. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

25. 2. 2018

ob 8.00 za + Branka Tominška (3. obl.), Alfonza

             Strgajra in Terezijo Kač;

             - za žive in rajne farane

ob 10.00 v zahvalo za 65 let zakona Selič

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

1. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

18. 2. 2018

ob 10.00 za + Katarino Verhovšek in

              Bojana Leskovška

Jacinta in Frančišek

Torek, 20. 2

ob 18.00 za + Miha in Frančiško Kresnik ter Miha ml.

Matija, apostol

Sobota, 24. 2.

ob 9.00 v čast Materi Božji za zdravje

2. POSTNA                 NEDELJA

 Nedelja,

25. 2. 2018

ob 10.00 za + Viktorja Popoviča

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00: v četrtek, 22. 2., za + Nežo Korošec; in v petek, 23. 2., za + Zofijo Oberžan.

 

Post ni gladovna stavka in ne oblika političnega boja. Svetopisemski post je bistveno versko dejanje; pomeni živeti, kar učijo postava in preroki, kakor je govoril in delal Jezus... Tako kakor miloščina in molitev tudi post preko čudaškega obnašanja ne sme postati sredstvo lastne koristi. Post kot bogočastje, kot služenje Bogu, kot znamenje, da se preko pokore želimo vrniti k njemu in ponovno vzpostaviti pravi odnos z njim in z brati, je treba uresničevati na skrivnem.

Mario Galizzi, Evangelij po MatejU

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 18. – 25. 2. 2018

Pri škofijski molitvi za duhovne poklice, ki poteka vsako 3. nedeljo v tednu v Marijini cerkvi v Celju, je danes na vrsti dekanija Celje. Lepo vas vabim, da se je udeležite: ob 15.00 je molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša. Duhovni poklici so božji dar. Moli zanje!

Starše otrok iz 1. in 2. razreda katehistinja in župnik lepo vabiva na sestanek v sredo, 21. 2., ob 16.00, v župnijsko dvorano.

Papež Frančišek lepo vabi, da se v petek, 23. 2., pridružimo Dnevu molitve in posta za mir. V cerkvi bomo molili pred Najsvetejšim zjutraj po maši do 8.00; zvečer pa od 18.00. Molitvi se pridružite tudi doma. Mir je velika dobrina, za katero smo vsi odgovorni in jo vsi zelo potrebujemo - doma in po svetu.

 V sredo smo začeli postni čas. Vabi nas v ponotranjenost in prečiščevanje lastne duše. Pa tudi k urejanju odnosov in namenov. Z apostolom Pavlom bi smeli reči: »Ob času milosti sem te uslišal in na dan rešitve sem ti pomagal. Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve« (2Kor 6,2).

Post nima nič skupnega s stradanjem. Post tudi ne pomeni, da se z žalostnim obrazom žrtvujemo in sami sebe trpinčimo, da bi prišli v nebesa. Nasprotno. Jezus sam je rekel: »Kadar se postite, se ne držite čemerno /…/ Kadar pa se ti postiš si pomazili glavo in umij obraz« (Mt 6,16–17). Postiti se torej sploh ni nekaj negativnega, ampak je pozitiven postopek. Post je proces osvoboditve, proces nadaljnjega človeškega razvoja, veselja do življenja. Postiti se ne pomeni živeti v revščini samo z vodo in kruhom in samo s streho nad glavo. Post pomeni učiti se, biti z malim zadovoljen; se upreti dušenju v bogastvu; se z nasmehom posloviti od vsega odvečnega.«

Pri tem nam lahko pomagajo tudi razne postne akcije: 40 dni brez alkohola; 40 ur brez telefona (-vsak dan v postu za eno uro svojega prostega časa od 1900 do 2000 izklopiti telefon in čas porabiti za lepe odnose: z malimi koraki, kot so pogovor, sprehod, branje knjige ali druženje s prijatelji se trudimo delati velike spremembe v svojem življenju; 4 minute na dan porabi za molitev… Prav je, da si izberemo vsaj eno akcijo izmed predlaganih, ali po svoji presoji.

Tudi otroke vabim k postni akciji. Vsako nedeljo bodo pri maši izžrebali postno dobro delo ali odpoved in si jo doma prilepili na postni plakat.

Predlog postne molitve za ta teden: otroci: molite za družinske člane; mladi: vsak dan zmoliš za svojega izbranca oz. izbranko; odrasli: vsak dan zmoli za moža oz. ženo.

Skupaj z zborovodkinjama lepo vabim k sodelovanju v pevskem zboru, tako pri otroškem, kot pri mešanem zboru. Bliža se velika noč, revija zborov in tudi zlata maša. Zato je moja prošnja še toliko bolj upravičena. Otroci imajo vaje v nedeljo ob 9.00, odrasli med tednom zvečer.

Ta teden ministrira: Joži Rezar.

… in angeli so mu stregli. (prim. Mr 1,13)

Na naši poti skozi življenje tudi nas zvesto spremljajo Božji angeli. Branijo nas in nas varujejo. Opominjajo nas, da nas Bog ne zapušča. Njegova ljubezen nas drži in nosi. Pri njem se moremo počutiti varne. Pri njem moremo izpustiti vse strahove, stiske in skrbi, ki nas stiskajo. Po angelih nam Bog podarja pogum in zaupanje. Ko že mislimo, da smo na koncu z močmi, nam Božja ljubezen vlije novega poguma. Satanova moč takrat nima več moči – premagana je z »nepremagljivim«, le sprejeti ga moramo in mu dati priložnost, da nas nosi na svojih rokah.

Po: Anselm Grün, Ti si moj angel

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

LJUBEZEN V ZAKONU:  Ljubezen, ki se razodeva in raste - Dialog

140. Potrebne so kretnje pozornosti do drugega in znamenja naklonjenosti. Ljubezen premaguje najhujše prepreke. Ko koga ljubimo ali ko čutimo, da nas on ljubi, nam uspe bolje razumeti, kaj želi drugi izraziti in nam sporočiti. Gre za to, da presežemo šibkost, ki nas privede do tega, da se drugega bojimo, kakor da bi bil naš tekmec. Zelo pomembno je, da naša varnost temelji na globokih odločitvah, pogledih ali vrednotah in ne na tem, da zmagamo v diskusiji ali da nam dajo drugi prav.

141. Končno moramo priznati, da je za uspešen dialog pomembno, da ima človek kaj povedati; to pa predpostavlja notranje bogastvo, ki se hrani z branjem, v osebnem premišljevanju, v molitvi in odprtosti do družbe. V nasprotnem primeru postanejo pogovori dolgočasni in neprepričljivi. Ko se nobeden od zakoncev ne izobražuje in ni raznolikosti odnosov z drugimi osebami, postane družinsko življenje »endogamno« (zaprto v ozek krog) in dialog siromašen.

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI:  

· Sestanek za starše otrok iz 1. in 2. razreda bo v sredo, 21. 2., ob 16.00.

· 23. februarja, na petek 1. postnega tedna: Dan molitve in posta za mir - doma in v cerkvi.

· Priprava novih ministrantov - v postnem času: ob ponedeljkih ob 18.00.

· Duhovne vaje za otroke 5. in 6. razreda od 16. do 18. 3.

· Duhovne vaje za ministrante od ponedeljka, 26., do srede, 28. 2.. Vodi g. Rok Žlender.

· Vzdrževanje cerkvenega perila: v soboto, 24. 2. 2018, od 9.30 do 13.00. Voditelja: s. Terezija Petrič, HKL in Jože Planinšek, CM.