28.03.2020

Duhovna misel za 5. Postno nedeljo

folder

Jn 9,1–41

Koraki v smrt ali v življenje?

Za nas kristjane smrt, potem ko jo je pretrpel Jezus, ni več konec poti, slepa ulica, iz katere ni izhoda, ampak je začetek novega načina bivanja. Vera v posmrtno življenje je domača vsem naravnim religijam. Ta vera izhaja iz zdravega sklepanja: na tem svetu ni pravičnosti, v svojem srcu pa nosim zakon: »Delaj dobro, ogibaj se slabega!«, ki ga nisem vanj zapisal sam. Tisti, ki je to položil v moje srce, bo v drugem življenju zagotovo povrnil vsakomur po njegovih delih, sicer bi bil zakon nesmiseln.

Misel na telesno smrt nam pogosto dela sive lase, navadno pa se prav malo menimo za drugo smrt, ki je v Božjih očeh, pa tudi v očeh zdravo mislečega človeka hujša – to je duhovna smrt. Tej smrti bi lahko rekli tudi sebičnost, materializem. Božja beseda današnje nedelje je uglašena na temo: življenje iz Božjega Duha. Prerok Ezekijel govori o tem, kako lahko Bog tudi mrtve iz grobov povede v obljubljeno deželo, potem ko je vanje dihnil svojega Duha. Besede, ki nam jih namenja apostol Pavel, so že bolj razumljive. Kdor živi po mesu, pravi Pavel, Bogu ne more biti všeč. Živeti po mesu pomeni živeti po nagonih, kakor živijo živali. Vsi pa smo že ob spočetju, v prvem hipu življenja, prejeli Božjega Duha, lastnost, ki nas dela podobne svojemu Stvarniku. Pri krstu in potem pri drugih zakramentih smo bili napolnjeni s Kristusovim Duhom: duhom služenja, duhom ljubezni do Boga in soljudi. Če živimo skladno s tem Duhom, smo resnično živi, živimo v polnosti, sicer pa le životarimo. Bolj ko se trudimo živeti po Kristusovem Duhu, bolj postajamo človeški. Trditev, da krščanstvo človeka ponižuje, je povsem brez podlage. Človeka lahko ponižuje le »krščanstvo« po lastnem okusu, ki ni ne Kristusovo ne evangeljsko.

Bog hoče, da mu služimo tako, da čim bolj izpopolnimo svojo osebnost, zato je vsakega od nas ustvaril edinstvenega in neponovljivega. In vsak od nas je odgovoren za sleherni korak. Če je pravilen, ga vodi v življenje, sicer pa v smrt.

Po: Beseda da Besedo