20.01.2018

Duhovna misel za 3. nedeljo med letom - v tednu molitve za edinost kristjanov

Mr 1,14–20

vesela novicA

Preden evangelist Marko začne poročati o posameznih dogodkih Jezusovega javnega delovanja, poda neke vrste povzetek vsega njegovega delovanja z besedami: »Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v  Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«

Sporočilo, ki ga prinaša Jezus, je od vsega začetka označeno kot veselo Božje sporočilo: veselo oznanilo, ki prihaja od Boga in prinaša neko vest o Bogu. In najpomembnejši in najbolj vesel poudarek tega sporočila je: Božje kraljestvo se je približalo! Prišel je odločilni trenutek, v katerem se lahko po Božjem delovanju izpolnijo prerokbe, ki jih je Bog napovedal v preteklosti. Ta čas, ki je nastopil, pa je odločilen. In mi smo del njega.

Gospodovo kraljestvo se je približalo. Bog je Gospod vedno in povsod. Toda njegovo kraljestvo je lahko zakrito ali skrito, ne vsiljuje se očitno, da ga ne bi bilo mogoče zanikati ali tajiti. Lahko je tako zelo skrito in ga tako nejasno doživljamo, da nastane vtis, da Bog in njegovo kraljestvo sploh ne obstajata. Ob tem se mu lahko izognemo. Priznati ga je mogoče samo v veri. Kaj pomeni, da se je Božje kraljestvo približalo, je mogoče spoznati iz Jezusovega delovanja. V njem se kaže, na kakšen način je Bog zagospodoval in kakšni so sadovi njegovega bližajočega se kraljestva.

Dobra novica o Bogu, ki smo jo prejeli, je: Čas, ko se izpolnjujejo obljube, je tukaj. Bog, ki je Gospod, se vam je v njegovem mogočnem kraljestvu približal. Te besede, ki povzemajo vse Jezusovo delovanje, bi lahko bile tudi naslov Jezusovega delovanja. Povedo, kaj njegova dela in besede tako v podrobnostih kot v celoti predstavljajo. So novica, ki prinaša veselje. Z njimi je čas izpolnjenih obljub postal resničnost. Kažejo, da je Bog Gospod.

.Se znamo tudi mi v tem času veseliti? Ne pozabimo na vero in spreobrnjenje, sicer bo to naše veselje le začasno.         

                                                Po: Klemes Stock, Jezus – veselo oznanilo

 

V tem tednu še obhajamo molitveno osmino za edinost kristjanov. V mislih, v molitvi in v medsebojnih odnosih se želimo truditi za razumevanje, sožitje in spoštovanje sočloveka, ne glede prepričanje, barvo kože ali imetje.

Prof. dr. Franc Perko pravi takole o delu za edinost kristjanov: »Najprej moramo poglobiti svojo vero, da kljub tolikšnemu zlu Bog vodi svet in vključuje v svoje načrte tudi človeško omejenost, hudobijo in greh. Vedno se moramo zavzemati za mirne rešitve sporov. Poklicani smo k soustvarjanju enotne Evrope in sveta. Prava edinost je mogoča le v zakoniti različnosti po zgledu Svete Trojice, v spoštovanju pravic osebe, narodov in manjšin. Mir, edinost in razumevanje so končno Božji darovi. Zato so za uresničenje teh vrednot največjega pomena molitve in žrtve. Najbrž nam manjka molitvenih skupnosti in globoko vernih posameznih molivcev, ki v skriti molitvi več napravijo kot najbolj dejavni politiki.«