21.03.2020

Oznanila za 4. postno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

SVETE MAŠE BODO DAROVANE BREZ VAŠE NAVZOČNOSTI

 

Zaradi epidemije opravljamo duhovniki svete maše brez navzočnosti vernikov. Cerkev na Teharjah bo v nedeljo dopoldne od 8.00 do 10.00 odprta samo za posamično osebno molitev. Vabljeni pa ste, da spremljate svete maše preko televizije, radia ali facebooka. Vabim, da doma osebno ali skupno molite za vse potrebe, še zlasti za ustavitev te hude epidemije.

4. POSTNA

NEDELJA

Nedelja,              22. 3.

za + Barbaro in Jakoba Fridl, za žive in rajne farane

*Gajšek doma: za + Antona in Nežo Košec in rodbino

Alfonz Turibij, škof

Poned.,        23. 3.

za zdravje in za ustavitev epidemije

* Gajšek doma: za + Marijo in Vladimirja Gajšek

Katarina Švedska

Torek,          24. 3.

za + Milko Kosaber

* Gajšek doma: v čast Materi Božji v zahvalo in za

   zdravje

GOSPODOVO OZNANJENJE

Sreda,

25. 3.

za + Viktorja in Emo Rezar

* Gajšek doma: za + Marijo in Vladimirja Gajšek

Evgenija, mučenka

Četrtek,

26. 3.

za + starše Videc, Betko in starše Šuhel

* Gajšek doma: za + Franca Podplatana

Peregrin, redovnik

+ Petek,

27. 3.

za zdravje in za ustavitev epidemije

* Gajšek doma: za + po molitvenih namenih 1

Proterij, škof

Sobota,           28. 3.

za + Timoteja in Stanka Smole, sor. Topolovec in Pšeničnik

* Gajšek doma: za + Zdenko Vrečar

5. POSTNA - TIHA

NEDELJA

Nedelja,            29. 3.

za + Albina Polaka; za žive in rajne farane

* Gajšek doma: za + Franca Tovornika, 3. obl.

Svete maše po namenu iz Kompol bo daroval g. Gajšek doma.

Umrl je Frančišek Pertinač, v 90. letu, živel v Celju. Pogreb bo jutri v Kompolah. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Misel Svetega pisma: Tisti, ki v Boga zaupajo, bodo spoznali resnico, tisti, ki so zvesti v ljubezni, bodo prebivali pri njem, kajti njegovi izvoljenci so deležni milosti in usmiljenja. (Mdr 3, 9)

Kdor nepremišljeno govori, prebada kakor meč, jezik modrih pa ozdravlja rane. (Prg 11,4 )

Za nasmeh: »Nadja, povej, kako kaj tvoja čebulja dieta? Se obnese«? »No ja, se. Sicer sem izgubila 5 kilogramov, ampak tudi vse prijatelje.«

»Tone, poglej čez cesto, ali ni tisti tam pred trgovino tvoj sošolec iz osnovne šole?« »Kateri?«  »Tisti z brado.« »Ne, to pa ni. Jaz v osnovni šoli nisem imel nobenega sošolca z brado.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 22. 3. DO 29. 3. 2020

 

Zaradi širjenja korona virusa so se spremenile mnoge dejavnosti. Odpovedan je pouk in verouk, vse javne prireditve, srečevanja skupin in tudi vse svete maše z navzočnostjo vernikov. Vse naročene svete maše bova tako opravila zasebno na dogovorjeni dan, razen če želite, da se datum svete maše preloži. To sporočite pravočasno. Cerkev na Teharjah bo v nedeljo odprta za krajšo osebno molitev zdravih vernikov posamezno ali ene družine med 8.00 in 10.00,                     na Marijin praznik, v sredo pa od 17.00 do 18.00. Prosim za razumevanje. Seveda si vsi želimo, da ne bi bilo potrebno uvajati teh omejitev, vendar je naša dolžnost, da s svojim obnašanjem prispevamo k zajezitvi epidemije. Tako ravnajo v javnem in verskem življenju tudi drugod.

Za nedoločen čas se preloži izbira članov Župnijskega pastoralnega sveta, ki je bila predvidena za današnjo nedeljo.

Sedaj, ko so odpovedane ali odpadejo mnoge zadolžite ali možnosti delovanja, je še večja priložnost za molitev, pa tudi za naše postne dejavnosti. Vzemimo tudi te omejitve kot obliko postne odpovedi in skušajmo najti v tem kaj dobrega. Lepa priložnost je, da naredimo spomladansko čiščenje stanovanja in okolice; preberemo knjigo, ki jo že dolgo časa želimo, a nikoli ni bilo časa; poglejmo kakšno dobro oddajo po televiziji, spremljamo sveto mašo preko radia, televizije ali facebooka; rešimo kakšno križanko/sudoku; posvetimo se svojim otrokom/partnerjem; posvetimo se sebi; pokličimo prijatelje, ki jih že dolgo nismo videli; vzemimo si čas za kuhanje; preštudirajmo kakšno literaturo. Pomislimo tudi na vse, ki so v tem času še posebej izpostavljeni in zaposleni v zdravstvenih organizacijah ali drugih javnih službah; bodimo hvaležni vsem, ki morajo v tem času garati in se žrtvovati, da lahko življenje teče brez pretiranih nevšečnosti. Ne ustvarjajmo panike in OSTANIMO POZITIVNI. Molimo, da bi čim prej minila tudi ta nevarnost in se življenje povrne v urejene tirnice, vse bo v redu.

V tem času je naša najboljša postna akcija sprejemanje te težke situacije in prizadevanje za ustavitev bolezni. V družinah ste sedaj veliko skupaj. Prizadevajte si za potrpežljivost, razumevanje in lepo sodelovanje. Prav gotovo je potrebno drug z drugim potrpeti. Pomagajmo si, da bomo lažje prenašali težave. Vabim vas tudi k osebni in skupni molitvi in spremljanju svete maše po TV (TV SLO 2. program v nedeljo ob 10.00), radio ali FB. Urnik svetih maš si lahko ogledate na https://katoliska-cerkev.si/spremljanje-svetih-mas-preko-spleta-radia-in-televizije.

V sredo je slovesni praznik Gospodovega oznanjenja. Spominjamo se, da je angel oznanil Mariji, da bo postala mati Božjemu Sinu. To je bil skrivnosten, a nadvse pomemben trenutek najtesnejše povezanosti Boga in človeka. To je začetek učlovečenja, začetek božjega materinstva. Na ta dan se spomnimo tudi vseh mater. Običajno jim izkažemo hvaležnost in spoštovanje ob kakšni prireditvi v cerkvi ali v dvorani, letos pa to žal ne gre. Pa naj v teh razmerah izrazim čestitke vsem materam, hvaležnost za ljubezen in vzgojo, ki jo delite, za vso zvestobo in pomoč v Cerkvi.

Preprosti akciji prejšnjega tedna: Pri nas se imamo lepo, dodajam novo:                                                                      PRI NAS V ČASU EPIDEMIJE: spoštujemo dana navodila, potrpimo drug z drugim, tudi kaj veselega povemo ali si ogledamo, molimo, beremo in razmišljamo.

V času epidemije, ko so veroučenci doma, pošiljam razne spodbude in naloge po elektronski pošti staršev in objavljam tudi na spletni strani naše župnije. Prosim spremljajte, izpolnjujte in sodelujte. Vem, da šolske naloge lepo izpolnjujejo na tak način, prosim, da se prav tako potrudijo tudi za verouk. Vsak teden naj si sami vzamejo naprej eno temo v delovnem zvezku.

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Mladim in vsemu Božjemu ljudstvu:  JEZUS KRISTUS, VEDNO MLAD

28. V njegovem najstništvu in mladosti je njegov odnos z Očetom, odnos ljubljenega Sina, ki ga je Oče pritegoval k sebi, rasel tako, da je izpolnjeval Očetove stvari: »Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2,49) Pa vendar ne smemo misliti, da je bil Jezus osamljen najstnik ali vase zaprt mladostnik. Njegov odnos z ljudmi je bil odnos mladega človeka, ki živi polno življenje družine, zelo povezane s svojim krajem. Naučil se je dela svojega očeta in ga pozneje nadomestil kot tesar, zato ga evangelij enkrat naziva »tesarjev sin« (Mt 13,55) in enkrat preprosto »tesar« (Mr 6,3). Ta drobni podatek kaže, da je bil Jezus eden izmed mladeničev v vasi,ki se je povsem naravno povezoval z njimi. Nihče ga ni gledal kot čudnega mladeniča ali ločenega od drugih. Prav zato si ljudje, ko je Jezus začel oznanjevati, niso mogli razložiti, od kod jemlje vso tisto modrost: »Ali ni to Jožefov sin?« (Lk 4,22)

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

 

Vsa načrtovana dogajanja v mesecu marcu odpovedujemo. Bojimo pa se, da tudi v  aprilu še ne bomo mogli obhajati praznikov, kot smo jih običajno.

- Cvetna nedelja: 5. 4. 2020.

- Velika noč: 12. 4. 2020.

- Zaključek obnove orgel pri sv. Ani in koncert: 18. 4. ob 19.00.

- Prvo obhajilo: 31. 5. ob 10.00.