14.03.2020

Oznanila za 3. Postno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

Zaradi znanih razlogov je naročeno, da svete maše opravljamo brez navzočnosti vernikov.

 Lahko pa zdravi verniki pridejo k osebni molitvi v cerkev (naenkrat do 10 oseb) v medsebojni oddaljenosti vsaj 1,5 m. Cerkev na Teharjah bo odprta v nedeljo od 8.00 do 10.00, ob delavnikih pa od 7.00 do 8.00, na Jožefovo od 17.00 do 18.00.

3. POSTNA

NEDELJA

Nedelja,            15. 3.

za + Amalijo in Štefana Tamše, Slavico Rener, za žive in rajne farane

*Gajšek doma: za + Ano (obl), Antona  in Jožefa Ojsteršek

Herbert, škof

Poned., 16. 3.

za + Jožeta Hrvatiča

* Gajšek doma: za + Antona Godiclja

Patrik, misionar

Torek, 17. 3.

za + Angelo Primožič

* Gajšek doma: za + Ivana in Silvo Ruter

Ciril Jeruzalemski

Sreda, 18. 3.

za + Ano Krulec

* Gajšek doma: za + po molitvenih spominih IV

Jožef, jezusov rejnik

Četrtek, 19. 3.

za + Jožico Palir, Palirjeve in Čanžekove rajne

* Gajšek doma: za + Jožefa in Alojza Mramor in rodbino Mastnak – Mramor

Martin iz Brage

+ Petek, 20. 3.

za zdravje in za ustavitev epidemije

* Gajšek doma: za + po molitvenih spominih V

Serapion, mučenec

Sobota, 21. 3.

za + dva Jožeta Arčana

* Gajšek doma: za + Stanka Kovača

4. POSTNA

NEDELJA

Nedelja,            22. 3.

za + Barbaro in Jakoba Fridl, za žive in rajne farane

*Gajšek doma: za + Antona in Nežo Košec in rodbino

Svete maše po namenu iz Kompol bo daroval g. Gajšek doma.

V Kompolah smo v soboto, 14.3.,  pokopali Antona Godiclja, 84-letnega iz Šentjanža.

Umrla je Ana Krulec, v 90. letu, s Pečovja. Pogreb bo na Teharjah v torek ob 11.00 brez maše. Bog jima daj večni mir in pokoj.

Misel Svetega pisma: Tisti, ki vanj zaupajo, bodo spoznali resnico, tisti, ki so zvesti v ljubezni, bodo prebivali pri njem, kajti njegovi izvoljenci so deležni milosti in usmiljenja. (Mdr 3, 9)

Za nasmeh: Možak pride domov in zagleda v svojem sadovnjaku dečka, ki obira njegove češnje. Zakliče mu: »Takoj se spravi z drevesa, ali pa te bom zatožil očetu.« Deček pogleda proti vrhu drevesa in reče: »Očka, pridi dol, tale stric ti hoče nekaj povedati.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 15. 3. DO 22. 3. 2020

Zaradi širjenja korona virusa so se spremenile mnoge dejavnosti. Odpovedan je pouk in verouk, vse javne prireditve, srečevanja skupin in tudi vse svete maše z navzočnostjo vernikov. Vse naročene svete maše se bodo tako opravile zasebno ob običajni uri, razen če želite, da se dogovorjeni namen preloži. To sporočite pravočasno. Mašni nameni bodo oznanjeni v tedenskih oznanilih, ki bodo dostopna na oglasni deski in na spletni strani. Cerkev bo odprta za krajšo osebno molitev zdravih vernikov v nedeljo med 8. in 10. uro, pod pogojem, da v cerkvi ne bo več kot 10 oseb naenkrat in bodo med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra. Prosim za razumevanje. Seveda si vsi želimo, da ne bi bilo potrebno uvajati teh omejitev, vendar je naša dolžnost, da s svojim obnašanjem prispevamo k zajezitvi epidemije. Tako ravnajo v javnem in verskem življenju tudi drugod.

Za nedoločen čas se preloži izbira članov Župnijskega pastoralnega sveta, ki je bila predvidena za prihodnjo nedeljo.

Seveda odpovemo tudi sveto mašo za duhovne poklice, ki je bila oznanjena za to nedeljo, 15. 3., popoldne v Marijini cerkvi v Celju. Vabim pa vas, da v ta namen molite doma. Sedaj, ko so odpovedane ali odpadejo mnoge zadolžite ali možnosti delovanja, je še večja priložnost za molitev, pa tudi za naše postne dejavnosti. Vzemimo tudi te omejitve kot obliko postne odpovedi in skušajmo najti v tem kaj dobrega. Lepa priložnost je, da naredimo spomladansko čiščenje stanovanja in okolice; preberimo knjigo, ki jo že dolgo časa želimo, a nikoli ni bilo časa; poglejmo kakšno dobro oddajo po televiziji, spremljamo sveto mašo preko radia, televizije ali facebooka; rešimo kakšno križanko/sudoku; posvetimo se svojim otrokom/partnerjem; posvetimo se sebi; pokličimo prijatelje, ki jih že dolgo nismo videli; vzemimo si čas za kuhanje; preštudirajmo kakšno literaturo. Pomislimo tudi na vse, ki so v tem času še posebej izpostavljeni in zaposleni v zdravstvenih organizacijah ali drugih javnih službah; bodimo hvaležni vsem, ki morajo v tem času garati in se žrtvovati, da lahko življenje teče brez pretiranih nevšečnosti. Ne ustvrjajmo panike in OSTANIMO POZITIVNI. Molimo, da bi čim prej minila tudi ta nevarnost in se življenje povrne v urejene tirnice, vse bo v redu.

Obnova orgel pri sv. Ani napreduje po planu. Obnavlja se omara in okraski na njej, montirajo se nove lesene piščali in obnovljeni meh. Lepo se zahvalim vsem, ki ste v ta namen darovali ali ob pogrebu namenili svoj dar. To je vsekakor trajni dar, ki bo spominjal na rajne neprimerno dalj časa kot sveča in rože, ki ostajajo le kak dan. Tako v naša svetišča tkemo tudi sledove dobrote naših živih in rajnih dobrotnikov, ki pričajo o tem za mnoge rodove. Tako so nam predniki zgradili in ohranili lepa svetišča in to obnavljamo in zapuščamo tudi za stoletja naprej. Ko se zahvaljujem za vaš dar, vas vabim tudi v prihodnje in verjamem, da bomo tudi to obnovo uresničili. Zaključek del in koncert ob novih orglah načrtujemo za soboto po veliki noči zvečer, če se bodo do takrat umirile zdravstvene razmere.

Priporočam akcijo Karitas »40 dni brez alkohola« in druge dobre pobude. Preprosti akciji prejšnjega tedna: Pri nas se lepo vedemo dodajam novo: PRI NAS SE IMAMO LEPO:

SE SPOŠTUJEMO, POTRPIMO DRUG Z DRUGIM, SE POSLUŠAMO, SE BODRIMO.

V času epidemije, ko so veroučenci doma, bom pošiljal kakšne spodbude in naloge po  elektronski pošti staršev in objavljal na spletni strani naše župnije. Prosim spremljajte, izpolnjujte in sodelujte. To je lahko tudi lepa priložnost za pogovor v družini in za skupno poglabljanje verskih vsebin in znanj. »Tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu«. (Rim 8, 28)

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Mladim in vsemu Božjemu ljudstvu:  JEZUS KRISTUS, VEDNO MLAD

26. Med pripovedmi najdemo tudi tisto, ki nam Jezusa kaže v dobi polnega najstništva. To je bilo, ko se je s starši vračal v Nazaret, pa sta ga onadva izgubila in našla v templju (prim. Lk 2,41-51). Besedilo pravi, da »jima je bil pokoren« (prim. Lk 2,51), saj ni zavrnil svoje družine. Nato Luka doda, da je Jezus »napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh « (Lk, 2,52), kar pomeni, da je bil pripravljen in da je v tem življenjskem obdobju poglabljal svoj odnos z Očetom in vsemi drugimi. Sv. Janez Pavel II. je razlagal, da Jezus ni rasel samo telesno, ampak »se je v njem dogajala tudi duhovna rast«, saj »je bila polnost milosti v Jezusu sorazmerna s starostjo: vedno je bila polnost, a polnost, ki je rasla skupaj s številom let«.

27. S temi evangeljskimi podatki lahko rečemo, da se je Jezus v svoji mladostni dobi »oblikoval«, pripravljal za izpolnitev načrta, ki ga je imel Oče. Njegova najstniška in mladostna doba sta ga usmerjali v to najvišje poslanstvo.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

Vsa načrtovana dogajanja v mesecu marcu odpovedujemo. Upamo, da bo v aprilu že  

   bolje.

- Cvetna nedelja: 5. 4. 2020.

- Velika noč: 12. 4. 2020.

- Zaključek obnove orgel pri sv. Ani in koncert: 18. 4. ob 19.00.

- Prvo obhajilo: 31. 5. ob 10.00.