30.12.2017

Oznanila za Nedeljo sv. družine za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

 
   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

SVETA DRUŽINA

Silvestrovo

 Nedelja,

31. 12. 2017

ob 8.00 za + družino Zevnik in Kompolšek

ob 10.00 za žive in rajne farane

Marija Božja Mati, novo leto, dan miru

Poned., 1. 1. 2018

ob 10.00 v zahvalo in priprošnjo Devici Mariji in bl. Antonu Martinu Slomšku

Bazilij, škof

Torek, 2. 1.

ob 7.00 za + Franca Kača

Presv. Jezusovo ime

Sreda, 3. 1.

ob 7.00 za + Antona Štora

Angela Folijska, red.

Četrtek, 4. 1.

ob 18.00 za + Ivana Štukleka

Milena, devica

Petek, 5. 1.

ob 7.00 za + Marijo in Cirila Freitag in hčerko Cvetko

Gospodovo razglašenje - trije kralji

Sobota, 6. 1.

ob 8.00 za + starše Mihaela, Ljudmilo in Marijo

             Verdev, in starše Žlaus

ob 18.00 za + Franca Šuhla; molitev za spravo

JEZUSOV KRST

 Nedelja,

7. 1. 2018

ob 8.00 za + Ano in Ivana Žuraj

ob 10.00 za žive in rajne farane

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

SVETA DRUŽINA

Silvestrovo

 Nedelja,

31. 12. 2017

ob 10.00 za + Vido in Franca Majoranc

Marija Božja Mati, novo leto, dan miru

Poned., 1. 1. 2018

ob 10.00 za + Jožeta Recka

Bazilij, škof

Torek, 2. 1.

ob 8.00 za + Ivana in Terezijo Kovač

Presv. Jezusovo ime

Sreda, 3. 1.

ob 8.00 za + Amalijo Reberšak

Angela Folijska, red.

Četrtek, 4. 1.

ob 8.00 za + Jožeta Zajca

Milena, devica

Petek, 5. 1.

ob 8.00 za + Marijo Mulej

Gospodovo razglašenje - trije kralji

Sobota, 6. 1.

ob 9.00 za + Ano Arzenšek, osmina

JEZUSOV KRST

 Nedelja,

7. 1. 2018

ob 10.00 za + Marto Oblak

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 31. 12. 2017 – 7. 1. 2018

 

Za nami so lepi božični prazniki. V obeh župnijah smo jih bogato obhajali v bogoslužju. Zahvaljujem se vsem, ki ste k temu pripomogli: vsem, ki ste postavili jaslice, nabrali mah, dali smreke, lepo okrasili svetišče, sodelovali v programu in pri svetih mašah s petjem, branjem, igro ali kako drugače. Praznovanje je tedaj pravo, ko združimo moči in po svojih sposobnostih in možnostih dodamo svoj delež v pripravi in izvedbi slavja. Naj Bog povrne vsako dobro delo s svojo milostjo in naj vam Novorojeni, ki smo ga tako oznanjali, podeli svoj mir in blagoslov.

Kako svojim otrokom podariti krščanski dom? Staro leto je lepa priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse dobrine, ki smo jih prejeli. Izraz hvaležnosti je naša molitev in tudi pogovor v družini, kjer lahko ovrednotimo lepe trenutke našega skupnega življenja, uspehov in prizadevanj. Hvaležnost je ena najlepših človeških čednosti. Tudi te se je treba vaditi in otroci jo najlažje spoznajo preko svojih staršev. Prav tako je novoletni dan lepa priložnost za družino. To je tudi svetovni dan miru. Naj se to čuti že doma. Prizadevanje za mir se začne znotraj nas osebno in v naših družinah. Kjer lahko otroci to spoznajo ob starših, jim je to velik nagovor in spodbuda, da bodo tudi oni znali iskati trenutke miru zase in prinašati mir v svojo družino in ta nemirni svet. Hkrati pa je prvi dan leta tudi lepa priložnost, da se ozremo naprej in si tudi povemo, kaj pričakujemo od novega leta, še posebej kaj pričakujemo drug od drugega. Prav je, da to izrazimo. Ob tem pa pomislimo, kaj od nas pričakujejo drugi, družina, Cerkev in domovina. Kristjani za prihodnost tudi molimo in prosimo Boga, naj nam da prave modrosti in odločitve, blagoslovi naša prizadevanja za dobro in nam deli zdravje, potrpežljivost in življenjsko modrost. Molimo za to!

Blagoslov domov lepo poteka po obeh župnijah. Zahvalim se za lep sprejem, za zaupanje in vašo dobrotljivost. Res so ta srečanja kratka, a so dragocena za duhovnika in vernike. Duhovnik prihaja v vaš dom, da bi z vami in za vas molil in v božjem imenu blagoslovil vas, vaš dom in za kratek čas stopil v vaš domači svet. Tako prinaša bližino Cerkve in z vami deli vaše radosti, skrbi in stiske. Ob tem vam letos podari knjižico Z lučjo krsta v življenje. V njej boste našli lepe slike, molitve in misli, pa tudi nekaj več razlage o krstu in božjem otroštvu, v katerega stopimo s svetim krstom. Ker smo bili krščeni večinoma kot otroci, je potrebno svojo vero kasneje utrjevati in razumevati ter jo posredovati prihodnjim rodovom. Temu je še posebej posvečeno to leto.

V tem tednu bo blagoslov: na Teharjah: v torek in sredo blagoslavljam na Vrheh in v Kresnikah, v četrtek in petek v Štore-Lipa, v soboto in nedeljo pa na Pečovju.

V župniji sv. Lovrenca: blagoslavljal bo duhovni pomočnik g. Stanko Gajšek: v torek Prožinska vas - nad železnico; v sredo: Draga in Ogorevc; v četrtek: Prožinska vas-Moste; v petek: Zagaber in Straža, soboto Laška vas. Kjer pa do sedaj še niste imeli blagoslova doma, pa bi to želeli, prosim, sporočite duhovniku ali spremljevalcu iz vašega konca

Naročnina za tisk: vabim nove naročnike, dosedanje pa, da obnovite naročnino za verski tisk. V poplavi vseh mogočih medijev se verska vsebina pojavlja le poredko in ne korektno. Verski tisk je pomemben. Cene za vse leto 2018: Družina - 101,40 €; Ognjišče - 32,90 €; Prijatelj - 11,70 €; Božje okolje - 26,40 €; Mohorjeva zbirka za 2019 - 46,00 €. Cerkev danes - 35,4 €.

Pogrebi: v Kompolah bo danes ob 14.00 pogreb 70-letne Ane Arzenšek, iz Kompol 78; na Teharjah pa v sredo ob 13.00 Brede Štor, 74-letne iz Novega mesta.

Versko statistiko obeh župnij predstavim prihodnjo nedeljo.

Ta teden ministrira: Kornelija Rezar.

 

Želiva vam vsem zdravo, srečno in blagoslovljeno leto 2018, naj vas božja milost spremlja in krepi, da boste lahko tudi svojo vero spoznali, živeli in jo posredovali mlademu rodu.

Župnik Miha Herman in duhovni pomočnik Stanko Gajšek

 

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi pomagati družini v iskanju prave krščanske poti vsem v družinskem življenju: 4. poglavje:   LJUBEZEN V ZAKONU: Vse življenje vse skupno
128. Estetsko se v ljubezni izraža v tem, da drugega gledamo kot cilj v sebi, čeprav je bolan, star ali oropan zunanje privlačnosti. Pogled, ki drugega ceni, ima velik pomen in skopariti z njim običajno škodi. Kaj vse počnejo včasih zakonci in otroci, da bi bili opaženi in upoštevani! Mnoge rane in krize­ nastanejo, ko se prenehamo gledati. To izražajo tudi nekate­re pritožbe in ugovori: »Moj mož me ne pogleda, zdi se, da sem zanj nevidna«. – »Glej me, ko govorim s teboj!« – »Moja žena me ne pogleda več, zdaj ima oči samo za svoje otroke«. – »Doma se nihče ne zmeni zame; sploh me ne opazijo, kot da ne bi obstajal«. Ljubezen odpira oči in omogoča videti onstran in razodeva človekovo resnično vrednost.

129. Treba je negovati veselje te kontemplativne ljubezni. Ker smo ustvarjeni za to, da ljubimo, vemo, da ni večjega veselja, kot je skupno dobro: »Dajaj in prejemaj. In razveseli svojo dušo, zakaj v podzemlju boš zaman iskal veselje« (Sir 14,16). Največje radosti življenja se porajajo, ko lahko osrečimo druge, v predokusu nebes. Dobrodejno in poživljajoče veselje je v drugih vzbuditi zadovoljstvo in jih gledati, kako uživajo. Ta radost, ki je učinek bratske ljubezni, ni ugodje nečimrnosti nekoga, ki gleda samo nase, temveč je radost tistega, ki ljubi, ki se veseli sreče ljubljene osebe – radost, ki se izliva v drugega človeka in postane v njem rodovitna.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

 

·  V tem tednu pridite namesto verouka k sv. maši v soboto, na praznik svetih treh kraljev—ob 8.00 ali ob 10.00. Prinesite zbrani denar v akciji Otroci za otroke. 

·  V nedeljo je praznik Jezusovega krsta. Spomnimo se tudi svojega krsta in se zahvalimo staršem in botrom.

· V tednu od 18. do 25. januarja obhajamo teden molitve za edinost kristjanov.