23.12.2017

Oznanila za 4. Adventno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

 
   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

4. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

24. 12. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Frančiško Horjak

ob 18.00 za + Antona Ostožnika

ob 23.40 božičnica; ob 24.00 za žive in rajne farane

Božič, Gospodovo rojstvo

Poned., 25. 12.

ob 8.00 za družino Godec in Ambrož

ob 10.00 za + žive in rajne farane

ob 18.00 pri sv. Ani za + iz rodbino Hrovat in Rozman

Štefan, mučenec

Dan samostojnosti

Torek, 26. 12.

ob 10.00 za + Hinka in Vesno Spreitzer

ob 11.00 blagoslov konj na Ledini

Janez, ap., evang.

Sreda, 27. 12.

ob 7.00 za + Ivana in Rozalijo Kresnik

Nedolžni otroci

Četrtek, 28. 12.

ob 18.00 za + Jožeta in Marijo Sivka

Tomaž Beket

Petek, 29. 12.

ob 7.00 za + Matildo Pavlič

Feliks I., papež

Sobota, 30. 12.

ob 18.00 v zahvalo za preživeto leto

SVETA DRUŽINA

Silvestrovo

 Nedelja,

31. 12. 2017

ob 8.00 za + družino Zevnik in Kompolšek

ob 10.00 za žive in rajne farane

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

4. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

24. 12. 2017

ob 10.00 za + Leopolda in Jožico Bukovšek

ob 23.40 božičnica; ob 24.00 za + Franca in Marijo Plank in rodbino Jazbec

BOŽIČ, Gospodovo rojstvo

Ponedeljek,

25. 12.

ob 8.00 za + žive in rajne farane

ob 10.00 za + Štefana Verdineka

Štefan, mučenec

Torek, 26. 12.

ob 8.00 za + Stanka Štarkla

Janez, ap., evang.

Sreda, 27. 12.

v Šentjanžu ob 10.00 za žive in rajne vinogradnike ter dobro letino

Nedolžni otroci

Četrtek, 28. 12.

ob 8.00 za + Eriko Plank

Tomaž Beket

Petek, 29. 12.

ob 8.00 za + Marijo Mulej

Feliks I., papež

Sobota, 30. 12.

ob 9.00 za + Dorčija Gajška

SVETA DRUŽINA

Silvestrovo

 Nedelja,

31. 12. 2017

ob 10.00 za + Vido in Franca Majoranc

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 24. 12. DO 31. 12. 2017

Za izdelavo in razstavo doma izdelanih jasli smo uspeli navdušiti (le) pet otrok in njihovih staršev. Hvala vsem, ki ste se potrudili. Vse so lepo narejene in čestitam vsem otrokom in staršem, ki so pri tem sodelovali. Škoda, da jih ni bilo več!

Kako svojim otrokom podarite krščanski dom? Priprava in postavitev jaslic je gotovo taka lepa priložnost, obhajanje svetega večera v družini, obisk sv. maše in poslušanje ter prepevanje lepih božičnih pesmi dodaja svoj delež, da lahko začutimo božji prihod med nas. Vsi, ki igrajo kak inštrument, se zagotovo lahko naučijo vsaj tisto najlepšo pesem: Sveta noč… Tudi na tak način se ustvarja krščanski dom in božično razpoloženje. Spodbujam, da bi bilo tega veliko.

Po internetu (pridi.com) in TV Exodus si lahko vsak dan v adventu ogledate kratek prispevek ali pričevanje z naslovom Deli Jezusa. Priporočam ogled.

Nocoj je sveti večer. Otroke in vse, ki bi težko prišli k polnočnici, lepo vabim k sveti maši na Teharje zvečer ob 1800. V začetku bo kratek program, v katerem bodo otroci približali božično dogajanje v neki družini in kako pomagati tudi drugim, da bi božič lepo praznovali.

Polnočnica ima poseben čar. Sredi temne noči prihaja Bog, kot luč, ki razsvetli noč človekovega trpljenja, brezupa in pomaga najti smisel življenju. Zato ima tudi vsakdanje življenje novo moč. V polnočno slavje nas bo uvedla uprizoritev nastanka najlepše božične pesmi pred 200 leti, ki jo bodo naši mladi približali z besedo, glasbo in igro. V Kompolah pa bodo v vzdušje polnočnice uvedle Rož'ce in otroci. Začetek bo tako v Kompolah kot tudi na Teharjah dvajset minut pred polnočjo, torej ob 23.40. Lepo vabljeni!

Na božič zvečer (25. 12.) bo sv. maša v podružni cerkvi sv. Ane. Tja pridemo vsi peš (vsaj iz Štor ali iz doline), z baklami ali betlehemskimi lučkami. Tako lahko lepo doživljamo pot luči, pri sveti maši pa bomo ljudsko prepevali božične pesmi. Lepo vabljeni.

Štefanovo: državni praznik, dan samostojnosti. Po maši je blagoslov vode in soli; na Teharjah blagoslov konj. Na god sv. Janeza blagoslov vina; v Šentjanžu je sv. maša ob 10.00.

Blagoslov domov bo tudi letos podobno kot lani, v obeh župnijah. Začnemo na Štefanovo.

Na Teharjah: v torek popoldne bom blagoslavljal vaše domove v Slancah, v sredo in četrtek v Bukovžlaku - osrednji del in nad cesto; v petek dopoldne - spodnji del Bukovžlaka in po Teharski cesti, v soboto in v nedeljo pa Teharje. Po Vrheh pa bom nadaljeval, kot običajno, 2. januarja.

V župniji sv. Lovrenca: blagoslavljal bo duhovni pomočnik g. Stanko Gajšek: v torek del Kompol, v sredo in četrtek, po Šentjanžu; v petek, soboto še po Kompolah; v nedeljo Prožinska vas. Tistim, kjer ste že imeli blagoslov, ni potrebno posebej prijavljati, tisti, kjer pa do sedaj še niste imeli, pa bi želeli, prosim, sporočite duhovniku ali spremljevalcu.

Lepo se zahvalim vsem, ki ste tako lepo pripravili jaslice in okrasili svetišče, tako na Teharjah, kot v Kompolah. Hvala za darovane smreke, rože in nabrani mah.

Koncert božičnih pesmi: na Teharjah bo prepeval Ljubiteljski zbor Štore z gosti, v četrtek, 28. 12. 2017. Sodelovali bodo že med mašo ob 18.00 in po njej. Lepo vabljeni.

Naročnina za tisk: vabim, da obnovite naročnino za verski tisk. V poplavi vseh mogočih medijev se verska vsebina pojavlja le poredko in ne korektno. Verski tisk je pomemben. Cene za vse leto 2018: Družina – 101,40 €; Ognjišče – 32,90 €; Prijatelj – 11,70 €; Božje okolje - 26,40 €; Mohorjeva zbirka za 2019 – 46,00 €. Cerkev danes—35,4 €….

Ta teden ministrira: Joži Rezar.

 

Danes se je rodil Kristus,
danes je prišel med nas.
Danes na zemlji pojejo angeli in se veselijo nadangeli;
danes se radujejo pravični in vzklikajo:
Slava Bogu na višavah, aleluja.
(Božič, odpev k Moja duša)

Vesele in blagoslovljene božične praznike in srečno novo leto želim in Vas v Gospodu pozdravljam.

dr. Stanislav Lipovšek , celjski škof

Temu škofovemu voščilu se pridružujem in kot župnik in osebno zaželim vsem, ki to berete: Blagoslovljen božič in obilo vsega dobrega v letu, ki prihaja. Naj vam Bog nakloni zdravje in mir, vero in osebno srečo ter obilo volje in moči za premagovanje težav, ki pogosto pridejo.

Miha Herman, župnik na Teharjah in pri sv. Lovrencu nad štorami.

Voščilo slovenskih škofov si lahko preaberete v duhovni misli naše spletne strani. 

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi pomagati družini v iskanju prave krščanske poti vsem v družinskem življenju: 4. poglavje: LJUBEZEN V ZAKONU: Vse življenje vse skupno
Veselje in lepota
126. V zakonu je treba negovati veselje ljubezni. Ko smo obsedeni z iskanjem užitka, nas to omeji in onesposobi, da bi odkrili druge vrste zadovoljstev. Veselje pa razširja sposobnost uživanja in nam omogoča najti zadovoljstvo v različnih resničnostih, tudi v življenjskih obdobjih, v katerih užitek zbledi. Zato je rekel sv. Tomaž Akvinski, da se beseda »veselje« nanaša na to, da se nam širi srce.[ Zakonsko veselje, ki ga je mogoče doživeti tudi v bolečini, vključuje, da sprejmemo, da je zakon sožitje radosti in prizadevanj, napetosti in počitka, trpljenja in olajšanja, zadovoljstva in iskanja, neprijetnosti in užitkov – vedno na poti prijateljstva, ki zakonca spodbuja k temu, da skrbita drug za drugega: »si medsebojno pomagata in drug drugega podpirata«.

127. Prijateljska ljubezen se imenuje caritas, ko dojamemo in spoštujemo »veliko vrednost« drugega. Lepota – »velika vrednost« drugega, ki ne sovpada z njegovo fizično ali psihološko privlačnostjo – nam dopušča, da izkusimo nedotakljivost njegove osebe brez oblastne želje, da bi jo posedovali. Potrošniška družba osiromaši smisel za lépo in tako veselje ugasne. Vse obstaja zato, da bi kupili, posedovali in potrošili, tudi ljudje. Nežnost pa je izraz tiste ljubezni, ki se osvobodi želje sebičnega posedovanja. Privede nas do tega, da pred človekom tako rekoč drhtimo z neizmernim spoštovanjem in določenim strahom, da ga ne bi prizadeli ali mu vzeli njegovo svobodo...

 

 OBVESTILA IN NAPOEDI

 

· Razstava jaslic: v Vojniku od 16.12. do 2. 1.; 26. 12. ob 17.00 in ob 18.30 sodeluje folklorna skupina Kompole in vokalna skupina Rož'ce.

· Koncert božičnih pesmi v cerkvi na Teharjah: Ljubiteljski zbor Štore, Lipa Štore

· Sv. maša pri sv. Ani - peš z lučkami na božič, v ponedeljek, ob 18.00.

· Blagoslov konj na Ledini: 26. 12. ob 11.00.

 

 

Uporabnik 0