16.12.2017

Oznanila za 3. Adventno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

 
   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

3. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

17. 12. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Štefana in Terezijo Luževič

Vunibald,opat

božična devetdnevnica

Poned., 18. 12.

ob 7.00 za + Amalijo Sivka, osmina

Urban V., papež

božična devetdnevnica

Torek, 19. 12.

ob 18.00 za + Ivana in Slavo Hrastnik

Dominik, opat

božična devetdnevnica

Sreda, 20. 12.

ob 7.00 za + Martina, Dragota, Matejo in starše Rezar

Peter Kanizij, c. uč. božična devetdnevnica

Četrtek, 21. 12.

ob 18.00 za + Nežo Polajžar

Frančiška Cabrini

božična devetdnevnica

Petek, 22. 12.

ob 7.00 za + Pavla Šuhla

Janez Kancij, duh.

božična devetdnevnica

Sobota, 23. 12.

ob 18.00 za + Rajka Verbiča

4. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

24. 12. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Frančiško Horjak

ob 18.00 za + Antona Ostožnika

ob 23.40 božičnica; ob 24.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH

3. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

17. 12. 2017

ob 10.00 za + Ivana in Matildo Frece

Urban V., papež

Torek, 19. 12.

ob 18.00 za + Franca Vrhovška

Janez Kancij, duh.

Sobota, 23. 12.

ob 9.00 za + Tomaža in Alojza Žnidar in rodbino

4. ADVENTNA NEDELJA

 Nedelja,

17. 12. 2017

ob 10.00 za + Leopolda in Jožico Bukovšek

ob 23.40 božičnica; ob 24.00 za + Franca in Marijo Plank in rodbino

Duhovni pomočnik, g. Stanko Gajšek, bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici, ob 700: v ponedeljek, 18. 12., za + po molitvenih spominih IV; v četrtek, 21. 12., za + Ivana Štukleka; v petek, 22. 12., za + Ano Juraja.

V tem tednu smo v Kompolah pokopali: Janeza Salobirja, 86-letnega, in Amalijo Sivka, 87-letno. Bog jima daj večni pokoj. Umrla je tudi Klakočar Terezija, 90-letna, nekdaj živela v Štorah. Pogreb bo v torek ob 14.30 na Teharjah.

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 17. DO 24. 12. 2017

Za letošnjo pripravo na božič sem lepo vabil k izdelovanju jaslic - tako otroke in njihove starše, kot tudi druge odrasle. Žal se jih je zelo malo odzvalo. Se mi zdi škoda, da svoje ustvarjalnosti niso pokazali tudi pri izdelovanju jaslic. Ponekod imajo zelo lepe razstave in sodeluje veliko ljudi. Za zadnji teden še lahko prinesejo tisti, ki imajo kaj pripravljeno.

Betlehemska lučka je prispela v Slovenijo. Danes jo že lahko dobite v cerkvi po obeh mašah.

Sodelavke Župnijske Karitas so izdelale lepe voščilnice za božič. Z njimi bomo razveselili bolne in starejše. Prosim člane ŽPS in sodelavce Župnijske Karitas ali Vincecijeve zveze iz župnije sv. Lovrenca, da obiščejo bolnike in jim izročijo voščila. Nekaj voščilnic je na razpolago tudi v cerkvi. Z njimi lahko razveselite svoje bližnje ob praznikih, saj je pisna voščilnica   lepo znamenje naše pozornosti in dobrih želja, pa tudi mi smo veseli, če se nas kdo spomni.

Kako svojim otrokom podarite krščanski dom? Lepe jaslice, praznovanje božiča in obisk sv. maše je gotovo lep način ustvarjanja krščanskega doma in božičnega razpoloženja.

Tudi letos vabim, da v adventu sprejmete Marijo za en večer v svoj dom in ga kot družina ali še s kom oblikujete v molitvi, razmisleku, pogovoru in druženju v adventnem vzdušju.

Po internetu (pridi.com) in TV Exodus si lahko vsak dan v adventu ogledate kratek prispevek ali pričevanje z naslovom Deli Jezusa. Priporočam ogled.

V tem tednu bi rad obiskal bolnike. Prosim, da mi sporočite, koga naj obiščem in kdaj. Vaši bolni, še zlasti, tisti, ki so radi prihajali k bogoslužju, pa več ne morejo, vam bodo hvaležni, če jim boste omogočili sprejem sv. obhajila doma. Duhovnikov obisk pri bolnikih nič ne stane!

V domu starejših Lipa bom na razpolago za spoved v četrtek ob 9.30; sveto mašo pa bomo imeli v petek ob 9.30.

V nedeljo je sveti večer. Otroke in vse, ki bi težko prišli k polnočnici, lepo vabim k sveti maši na Teharje zvečer ob 1800. V začetku bo kratek otroški program, ki nas bo uvedel v bogoslužje svete noči.

Polnočnica ima poseben čar. Sredi temne noči prihaja Bog, kot luč, ki razsvetli noč človekovega trpljenja, brezupa in pomaga najti smisel življenju. Zato ima tudi vsakdanje življenje novo moč. V polnočno slavje nas bo uvedel program petja in božični prizori, ki nam jih bodo pomagali na Teharjah približati župnijski pevski zbor in mladi, v Kompolah pa Rožce in otroci. Začetek bo tako v Kompolah kot tudi na Teharjah dvajset minut pred polnočjo, torej ob 2340. Lepo vabljeni!

Naročnina za tisk: vabim, da obnovite naročnino za verski tisk. V poplavi vseh mogočih medijev se verska vsebina pojavlja le poredko in ne korektno. Verski tisk je pomemben. Cene za vso leto 2018: Družina –  101,40 €; Ognjišče – 32,90 €;  Prijatelj – 11,70 €;  Božje okolje 26,40 €; Mohorjeva zbirka za 2019 – 46,00 €.

Vsak mora v svojem srcu sam pripraviti prostor za Jezusa. Vsak mora sam zravnati Gospodovo pot in mu odpreti vrata svoje duše. To mora storiti prav vsak sam! Nihče ne more v srcu drugega pripravljati poti za Gospoda. A ne pozabimo, da le po zravnani poti se bo Odrešenik lahko približal najglobljemu kotičku našega srca. Naj bo to naša spodbuda v tem novem adventnem tednu, da bodo naša srca resnično pripravljena na njegov prihod.

Blagoslov domov bo tudi letos podobno kot lani, v obeh župnijah. Začnemo na Štefanovo.

Ta teden ministrira: Jan Videtič-Perčič.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi pomagati družini v iskanju prave krščanske poti vsem v družinskem življenju: 4. poglavje: LJUBEZEN V ZAKONU: Vse življenje vse skupno
124. Šibka ali bolna ljubezen, ki je nesposobna sprejeti zakon kot izziv, za katerega se je treba boriti do smrti, ga prenavljati, znova odkrivati in začeti vedno znova, ne more ohraniti visoke ravni zavezanosti. Taka ljubezen popusti pred kulturo začasnega, ki preprečuje nenehen proces rasti. Toda »obljubiti ljubezen, ki velja za vedno, je mogoče, če odkrijemo načrt, ki je večji kakor lastni načrti. Tisti načrt nas nosi in nam dovoli, da ljubljeni osebi podarimo vso prihodnost«.

125. Zakon je tudi prijateljstvo, ki vključuje določena znamenja strasti, in je usmerjeno na vedno trdnejšo in močnejšo zvezo. Kajti zakon »ni določen samo za posredovanje človeškega življenja«, temveč za to, da se medsebojna ljubezen »zakoncev na ustrezen način izražajo, da napredujejo in zorijo«.[125] To posebno prijateljstvo med enim moškim in eno žensko dobi vseobsežen, celosten značaj, ki obstaja samo v zakonski zvezi. In prav zato, ker je ta zveza celostna, je tudi izključna, zvesta in odprta za posredovanje človeškega živ­ljenja. Med seboj si delita vse, tudi spolnost – vedno v medsebojnem spoštovanju. Drugi vatikanski koncil je to tako izrazil: »Takšna ljubezen, združujoča človeško in božje, vodi zakonca k prostovoljnemu podarjanju drug drugemu, kar se razodeva v čustveni nežnosti in v dejanju ter prežema vse njuno življenje«.

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI 

· 17. 12. - 24. 12.: razstava doma izdelanih jaslic v naši cerkvi.

· Žive jaslice v Laški vasi: 21. 12. ob 18.00 ( Vojniku gostujejo na Štefanovo);  razstava jaslic: Vojnik od 16.12. do 2. 1.; Drešinja vas 17.-31. 12.

· Sv. maša pri sv. Ani - peš z lučkami na božič, v ponedeljek, ob 18.00.

· Blagoslov konj na Ledini: 26. 12. ob 11.00.