16.02.2020

Oznanila za 6. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            16. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Viktorijo Wudel

Silvin, škof

Poned., 17. 2.

ob 7.00 za + teharske žrtve in za spravo

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih II.

Frančišek Cliet, duhovnik

Torek, 18. 2.

ob 18.00 za + Jožefo in Antona Šoba

Konrad

Sreda, 19. 2.

ob 7.00 za + Milko in Franca Kosaber

Jacinta in Frančišek Marto

Četrtek, 20. 2.

ob 18.00 za + Ano in Ladislava Gobec

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih III.

Irena Rimska,            devica

Petek, 21. 2.

ob 7.00 za + Romana Rismana

* Gajšek v Kostrivnici: za + po molitvenih spominih IV.

Sedež apost. Petra

Sobota, 22. 2.

ob 18.00 za + Ivana in Ano Zeme ter družino Romih

7. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            23. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + rodbino Zimšek, Marico in Ernesta Pecl

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            16. 2.

ob 10.00 za + Stankota, (obl.) in Marijo, ter Faniko in Janeza Klinar

Frančišek Cliet, duhovnik

Torek, 18. 2.

ob 18.00 za + Danijelo Oberžan

Sedež apost. Petra

Sobota, 22. 2.

ob 9.00 za + Martino Vrhovšek

7. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            23. 2.

ob 10.00 za + Jožefa, Ladislava, Marijo in Pavlo Klanjšek

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Misel Svetega pisma: Ko pojdeš čez vodo, bom s teboj, ko čez reke, te ne preplavijo, ko pojdeš skozi ogenj, ne zgoriš, in plamen te ne bo ožgal. Saj sem jaz, Gospod, tvoj Bog. (Iz 43, 2-3)

Za nasmeh: »Ja, Jurček, vidim, da imaš krvavo koleno, kaj se je zgodilo?« »Veš, mama, padel sem pa mi je tekla kri.« »Pa te ni bolelo, nisi nič jokal?« »Veš, nisem, ker sem mislil, da te ni doma.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 16. DO 23. 2. 2020

Danes ob 16.00 je v cerkvi sv. Danijela v Celju revija mešanih župnijskih pevskih zborov iz dekanije Celje. Sodelujejo tudi naši pevci. Vse vas lepo vabim k poslušanju. Poslušalcem bo to lepo glasbeno doživetje, umetniški užitek in tudi molitev, za vse pevce pa bo to priznanje in izraz hvaležnosti za tolike pesmi, ki jih prepevajo skozi vso leto na našem koru in za mnoge ure pevskih vaj in sodelovanja v bogoslužju. Ob tem se pevkam, pevcem, organistom in zborovodjem lepo zahvalim za njihovo delo, hkrati pa vabim k sodelovanju tudi mlajše pevke in pevce, saj smo v zboru zelo potrebni novih, mladih moči. Petje v cerkvenem zboru je bogoljubno delo, res je tudi žrtvovanje, a je tudi globoko osebno srečevanje z Gospodom preko glasbe in besedila, je veselje, pa tudi služenje župniji in vsem, ki prihajate k sveti maši. Lepo vabim.

Jutri ob 19.00 je srečanje ob Svetem pismu v veroučni učilnici.

V torek vas vse lepo vabim v našo dvorano na potopisno predavanje: Potepanje po Himalaji v Nepalu in vzpon na 6475m visok Mera Peak. Svojo pot nam bodo predstavili: župnik s Kalobja Peter Orešnik, Andrej in Sašo. Ker nimamo sami zime, si oglejmo, kakšno imajo tam….

Pred 5 leti smo po vseh župnijah v Sloveniji izbirali sodelavce in svetovalce v župnijskem pastoralnem svetu posamezne župnije. Letos spomladi se ta mandat izteka. Tako bomo zopet v vseh župnijah na nedeljo, 22. marca, izbirali zastopnike in sodelavce. Cerkev nas želi spodbuditi, da se vsi verniki čutite soodgovorni za delo župnije in versko življenje faranov. V tem duhu vas vabim, da že sedaj o tem razmišljate in prepoznate vernike, ki bodo tudi v prihodnjem pet-letnem obdobju dejavno sodelovali z župnikom in farani in doprinesli pomemben delež v življenju župnije. Ob pomanjkanju duhovnikov je še toliko bolj potrebno videti potrebe in možnosti, svetovati in sodelovati v župniji. V dosedanjem takem delu imam kot duhovnik lepa izkustva in sem vsem sodelavcem hvaležen. Vabim dosedanje člane, da ostanejo pripravljeni še sodelovati in vabim, da bi vsi predlagali iz svojega okolja enega ali dva, ki bi po vašem mnenju bil dober član ali članica župnijskega pastoralnega sveta v župniji Teharje oziroma v župniji Sv. Lovrenc. Prosim, razmišljajte o tem in se pogovarjate, nagovorite koga k takemu sodelovanju. Do nedelje, 1. marca, bomo zbirali predloge. Napišite ime in priimek, naslov ali kontakt (moža ali žene, fanta ali dekleta), da se bomo s predlaganim lahko pogovorili o sodelovanju. Svoje predloge oddajte v škatlo pri vhodu v cerkev na Teharjah oziroma v Kompolah.

 Lepo se zahvaljujem vsem, ki pri maši v cerkvi na Teharjah prihajate bližje k oltarju, saj sedežni red ni določen, sodelovanje pa je bistveno boljše, če ste bližje, da se slišimo in vidimo.

Deveta in deseta Božja zapoved (Ne želi svojega bližnjega žene. Ne želi svojega bližnjega blaga.) sta preizkus za vse druge zapovedi: kdor jih resnično izpolnjuje, iz prepričanja in ne zaradi pravil, pretvarjanja, dostojnosti, nujno izpolnjuje tudi ti dve. Drugače je vse le blef.

Jezus namreč ravno s tem, da pripisuje pomembno vlogo tema zapovedma, praktično dokazuje, da resnično dopolnjuje postavo in preroke, ker vsa postava, na prav posebne način pa vsi preroki, opozarjajo na zvestobo srca v nasprotju z lupino zunanjosti.

Po: T. Lasconi, 10 … iz ljubezni

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Mladim in vsemu Božjemu ljudstvu: KAJ GOVORI O MLADIH BOŽJA BESEDA?

17. V Markovem evangeliju je mladenič, ki reče Jezusu, ko ga spomni na zapovedi: »Vse to sem izpolnjeval že od svoje mladosti« (10,20). Že psalm je govoril: »Zakaj ti si moje upanje,

o Gospod, moje zaupanje, Gospod, od moje mladosti … Učil si me od moje mladosti, do zdaj sem oznanjal tvoja čudovita dela« (Ps 71,5.17)

Ne smemo obžalovati, da smo mladost potrošili za to, da smo bili dobri, da smo odpirali srce

Gospodu, ko smo živeli drugače. Nič od tega nam ne jemlje mladosti, ampak jo utrjuje in prenavlja: »Kakor orlu se obnavlja tvoja mladost« (Ps 103,5).

Zato sv. Avguštin toži: »Pozno sem te vzljubil, Lepota, večno davna, večno nova, pozno sem

te vzljubil!«2 A tisti bogati mladenič, ki je bil Bogu zvest v mladosti, je pustil, da so mu leta vzela sanje in je rajši šel naprej prilepljen na svoje imetje (prim. Mr 10,22).

 

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

 

- Revija cerkvenih zborov dekanije Celje: sv. Danijel, 16. 2. 2020 ob 16.00.

- Biblična skupina: jutri, 10. 2., ob 19.00, v veroučni učilnici.

- Potepanje po Himalaji in Nepalu: 18. 2. ob 18.30 v Martinovi dvorani, Kalobški župnik

   Peter, Andrej in Sašo.

- Molitev in maša za duhovne poklice v Marijini cerkvi: 15. 3. ob 15.00 - dekanija Celje.

- Volitve (izbira) članov župnijskega sveta Teharje in sv. Lovrenc: 22. 3. 2020.

- Pepelnica - začetek posta: 26. 2.; velika noč: 12. 4. 2020.

- Prvo obhajilo: 31. 5. ob 10.00.