25.11.2017

Oznanila za praznik Kristusa Kralja vesoljstva, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

 
   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

26. 11. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Stanislava Bela in starše

Modest in Virgil

Poned., 27. 11.

ob 7.00 za + Ano Zapušek, osmina

Katarina Laboure

Torek, 28. 11.

ob 18.00 za + Nežo Košec

Filomen, mučenec

Sreda, 29. 11.

ob 7.00 za + po molitvenih spominih Teharje I.

Andrej, apostol

Četrtek, 30. 11.

ob 18.00 za + dva Antona Mesiča,    

                       molitev za duhovne poklice

Karel de Foucauld

Petek, 1. 12.

ob 7.00 za + Silvo in Jožefa Centrih

Vivijana, mučenka

Sobota, 2. 12.

ob 18.00 za + Jožeta Markoška in sorodnike; molitev za spravo v slovenskem narodu

1. ADVENTNA NEDELJA - KARITAS

 Nedelja,

3. 12. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Bogomirja Spolenaka, Marijo in Franca

                   Žohar

SVETE MAŠE V KOMPOLAH

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

26. 11. 2017

ob 10.00 za + Ivana in Matildo Frece

Katarina Laboure

Torek, 28. 11.

ob 18.00 za + Franca Tovornika

Filomen, mučenec

Sreda, 29. 11.

ob 8.00 za + po molitvenih spominih Kompole II.

Karel de Foucauld

Petek, 1. 12.

ob 18.00 za + Štefanijo Pintar, osmina

Vivijana, mučenka

Sobota, 2. 12.

ob 9.00 za + Lovrota in Ano Podbregar

1. ADVENTNA NEDELJA - KARITAS

 Nedelja,

3. 12. 2017

ob 10.00 za + starše Tofant - Butinar in sorodnike

V Kompolah smo pokopali Štefanijo Pintar, 86-letno iz Kompol. Bog ji daj večni mir in pokoj.

 

 

Duhovni pomočnik, g. Stanko Gajšek, bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 700: v  ponedeljek, 27. 11., za + Jožico Žmaher; v četrtek, 30. 11., za + Leopolda Bukovška.

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 26. 11. DO 3. 12. 2017

Mesec november je še posebej uglašen na spomin na rajne. Po vaših spominih ob Vseh svetih bomo tudi v tem tednu darovali sveto mašo. Podobno kot lani smo imena vaših rajnih razdelili v 4 skupine. Lepo vabim, da se svete maše, ki jih bomo darovali za vaše rajne, po svojih močeh udeležite. Seznam imen je na oglasni deski v Kompolah in na Teharjah in tudi na naši spletni strani. Tudi med letom bomo darovali svete maše po tem namenu. Vabljeni.

Leto se hitro bliža svojemu koncu. Prihodnjo nedeljo bomo začeli adventni čas. Tudi letos bodo ključarji spletli veliki venec in ga postavili pred cerkvijo kot simbol adventnega časa in priprave na božič. Družine vabim, da pripravite adventne venčke. Pri maši ob 10.00 bomo venčke blagoslovili. Sodelavce Karitas ali Vincencijeve zveze vabim, da bi jih nekaj naredili in jih ponudili v prodajo v dobrodelni namen. Svečke lahko priskrbim jaz. Prav tako vabim, da si pravočasno priskrbimo mah za jaslice. Lahko nas kasneje preseneti sneg in nam oteži nabiranje.

Za potrebe župnije in za pogrebe smo na Teharjah uredili parkirišče in zarisali prehode za pešce. Zdaj bo lažje parkirati in bolj varno prečkati cesto pri cerkvi in pri župnišču. Prosim, upoštevajte to in bodite pozorni na promet, da se ne zgodi nesreča. Starše, ki pripeljejo male otroke k verouku ali pridejo po njih, prosim, da pridejo s parkirišča peš do dvoriščnih vrat in varno vodijo svoje otroke do avtomobila, saj je cesta mimo župnišča zelo prometna in nekateri vozniki objestni, otroci pa ne znajo iti počasi. Na zgornjem delu parkirišča je enosmerni izvoz -priključek na cesto, zato ne parkirajte več ob cesti in tudi ne ustavljajte ob vhodu na dvorišče, saj je to nevarno in moteče za druge udeležence v prometu. Parkirni prostor je zdaj dostojno urejen in ga, prosim, tako uporabljajte.

Za letošnjo pripravo na božič vabim k izdelovanju jaslic - tako otroke in njihove starše, kot tudi druge odrasle. Jaslice lahko naredite iz različnih materialov, velikosti in oblik. Do sobote, 16. 12., jih prinesite v cerkev na Teharje, kjer bomo naredili razstavo in jih ohranili do naslednje nedelje (24. 12.), ko jih boste lahko vzeli domov in jih postavili za sveti večer. Tako se bomo kot družina in župnija lepo pripravili na božične praznike, pokazali ustvarjalnost in po domovih postavili bolj naše, domače jaslice. Najlepše jaslice bomo nagradili. Lepo vabim vse k sodelovanju.

Teden »Karitas«: teden pred 1. adventno nedeljo je v Slovenski cerkvi še posebej zaznamovan z mislijo na zastonjsko, dobrohotno pomoč ljudem v stiski. Geslo letošnjega tedna je: »Kje  sem doma?«. Spodbuja k razmisleku o domu. Kjer je naše srce, tam se počutimo doma.  Toplino doma potrebujejo tudi številne družine v stiski v Sloveniji. Skupaj s toplino besed pa Karitas lahko pomagajo ranljivim družinam le z darovi. Sredstva za več kot 20.000 družin v stiski bomo zbirali na dobrodelnem koncertu Klic dobrote, ki bo v sredo, 29. 11. 2017, ob 20.00 v dvorani Golovec v Celju. Karte bo možno dobiti tudi v župnišču ali pri vhodu v dvorano Golovec. Lepo vabim, da se koncerta udeležimo in po svojih močeh prispevamo za družine v stiski. Dopoldne pa prav tako lepo vabim na romanje sodelavcev na Ponikvo, kjer bo ob 11.00 molitvena ura. Ob 12.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl in kakih 50 duhovnikov.

Ta teden ministrirata: Maks in Živa Zimšek.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi pomagati družini v iskanju prave krščanske poti vsem v družinskem življenju: 4. poglavje: LJUBEZEN V ZAKONU: Ljubezen vse prestane

119. V družinskem življenju moramo negovati to moč ljubezni, ki omogoča, da premagamo zlo, ki jo ogroža. Ljubezen ne dovoli, da jo prevlada zamera, prezir do ljudi, želja po žaljenju ali maščevanju. Krščanski ideal je – posebno v družini – ljubezen, ne glede na vse. Včasih na primer občudujem držo ljudi, ki so se morali ločiti od svojega sozakonca, da so se zaščitili pred fizičnim nasiljem, in ki so bili – zaradi zakonske ljubezni, ki zmore iti prek občutkov – vseeno sposobni, čeprav po drugih ljudeh, poskrbeti zanj v trenutkih bolezni, trpljenja ali težave.

Rast v zakonski ljubezni

120. Hvalnica ljubezni sv. Pavla, skozi katero smo se sprehodili, nam omogoča, da se posvetimo zakonski ljubezni. Gre za ljubezen, ki – posvečena, obogatena in razsvetljena po milosti zakramenta zakona – zakonce združuje. Gre za »čustveno zvezo«, ki je duhovna in darujoča se, ki obsega tudi nežnost, prijateljstvo in erotične strasti, vendar je sposobna obstajati tudi potem, ko čustva in strasti oslabijo. Papež Pij XI. je učil, da ta ljubezen preveva vse dolžnosti zakonskega življenja in da »zavzema v plemenitosti prvo mesto«. Kajti ta močna ljubezen, razlita po Svetem Duhu, je odsev neomajne zaveze med Kristusom in človeštvom, ki je dosegla svoj vrhunec v predanosti do konca na križu: »Duh, ki ga izliva Gospod, podeljuje novo srce ter usposablja moža in ženo, da ljubita drug drugega, kakor nas je ljubil Kristus. Zakonska ljubezen dosega s tem tisto polnost, na katero je notranje usmerjena, se pravi nadnaravno ljubezen«.

OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Dobrodelni koncert Karitas Klic dobrote v Celju, dvorana Golovec: v sredo, 29. 11., ob 20.00.

· 1. adventna nedelja - blagoslov adventnih venčkov.

· 17. 12. - 24. 12.: razstava doma izdelanih jaslic v naši cerkvi.

· Duhovna obnova za sodelavce in farane obeh župnij: v petek, 15.12. ob 17.00; priložnost za spoved.