10.01.2020

Oznanila za Nedeljo Jezusovega krsta za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

JEZUSOV KRST

Nedelja,            12. 1.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Štefana Koštomaja, obl.

 Hilarij, Radovan

Poned., 13. 1.

ob 7.00 za + Marinko, Marijo in Franca Oberžan

* Gajšek v Kostrivnici: za + Danijelo Oberžan

Odon, prijor

Torek, 14. 1.

ob 18.00 za + Alojzijo in Antona Herman

Absolom, škof

Sreda, 15. 1.

ob 7.00 v zahvalo

Honorat, škof

Četrtek, 16. 1.

ob 18.00 za + Milana Oberžana

* Gajšek v Kostrivnici: za + Franca Podplatana

Anton, Zvonko

Petek, 17. 1.

ob 7.00 za + Dragico Teržan

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano in Ladislava Gobec

Marjeta Ogrska

Sobota, 18. 1.

ob 18.00 za + Jožefo in Antona Šoba

2. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            19. 1.

ob 8.00 za žive in rajne farane

Pri sv. Ani ob 10.00 za + starše, Vinka, Milico, Nežiko in Matevža Nežmah in za zdravje

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

JEZUSOV KRST

Nedelja,            12. 1.

ob 10.00 za + Nikolo Bauerja

Odon, prijor

Torek, 14. 1.

ob 18.00 za + Faniko Klinar

Marjeta Ogrska

Sobota, 18. 1.

ob 9.00 za + Ivano in Konrada Mastnak, rod. Štante

2. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            19. 1.

ob 10.00 za + Antona, Nežo in sorodnike Košec

Veliko težje je soditi samega sebe kot pa druge. Če ti je uspelo dobro presojati sebe, pomeni, da si resnično moder.                                                                (Antoine de Saint–Exupery)

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, v četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Za nasmeh: NASVETI – Fant reče prikupni punci: ''Bova izmenjala telefonski številki?'' –

Ona: ''Ne. Jaz sem z mojo prav zadovoljna.''

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 12. DO 19. JANUARJA 2020

 

Blagoslov domov je za letos v glavnem zaključen. Še nekaj posameznih hiš ali stanovanj je ostalo v župniji Teharje, te bom obiskal ta teden.

Z g. Gajškom se lepo zahvaliva vsem, ki ste duhovnika prijazno sprejeli in vsem tistim, ki ste ga želeli sprejeti, pa ravno takrat niste bili doma. Če sva slučajno izpustila kakšno hišo, kjer bi želeli blagoslov, se opravičujeva in prosiva, da naju obvestite. Hvala tudi za vašo pozornost in dar, ki ste ga namenili za potrebe župnije ali duhovniku za njegovo poslanstvo ali za pot. Bog vam povrni. Za vaše rajne sva in še bova darovala tudi sv. mašo.

Upava in želiva, da bi preko duhovnikovega obiska pri vas in blagoslova lažje našli pot do Boga, do bogoslužja, zakramentov in Cerkve ter da bi čutili, da je naše farno občestvo živo in dobro. Hvala tudi za vašo pozornost in dar, ki ste ga namenili duhovniku za socialno zavarovanje ali za potrebe župnije. Bog vam povrni.    

V petek je god sv. Antona Puščavnika. Ob njegovem godu obnavljamo v cerkvi sv. Ane tradicionalno sv. mašo in licitacijo krač ter drugih suhih mesnih izdelkov. Lepo vabljeni, da prinesete svoje izdelke in drugi, da jih kupite. Izkupiček je za obnovo orgel pri sv. Ani. Prejšnji teden so že odpeljali lesene dele, ki jih bodo obnovili ali dotrajane zamenjali z novimi. Dogovorjeno je, da bodo dela končana do srede aprila. Hvala in Bog povrni vsem, ki ste v ta namen že darovali svoj prispevek. Prepričan sem, da bomo z vašo pomočjo tudi to delo lepo opravili.

V tednu od 18. do 25. januarja vsako leto vabimo k obhajanju tedna krščanske edinosti. Zavedamo se žalostnega dejstva razdeljenosti kristjanov na različne krščanske skupnosti in molimo, da bi se med seboj spoštovali in sodelovali, saj vsi kristjani verujemo v istega troedinega Boga Očeta in Sina Jezusa Kristusa in Svetega Duha, četudi so med nami neke razlike v izpovedovanju in bogoslužju. Na tem področju je bilo v zadnjih sto letih veliko narejeno in smo za to hvaležni in tudi spodbujeni, da bi storili še več. V celjski dekaniji bomo vsak dan v eni župniji za to več molili in razmišljali. Na Teharjah bo to prihodnjo nedeljo. Sv. mašo bo vodil g. Stanko Gajšek, ki se je v Nemčiji srečeval s kristjani različnih skupnosti in nam bo lahko o tem kaj več povedal. V naši župniji biva tudi mnogo pravoslavnih vernikov in nekaj evangeličanskih. Vabim, da se nam pridružijo pri molitvi. V Kompolah bo v nedeljo pri bogoslužju in po njem prepeval  pevski zbor »Osti jarej« iz Štor, kjer sodelujejo tudi predstavniki srbske pravoslavne cerkve.

JEZUSOV KRST NAS SPOMINJA NA NAŠ KRST

Jezusov krst nas vedno spominja tudi na naš krst. S tem zakramentalnim dejanjem, s krstom, se za  nas zgodi nekaj velikega. Sv. krst nas namreč očiščuje grehov (tako izvirnega greha in vseh, pred krstom storjenih grehov!), hkrati pa nas tudi prerodi za Božje posinovljene otroke. Pri krstu smo deležni Božje narave, postali smo tempelj Svetega Duha in sodediči s Kristusom. Sv. krst je tako temelj našega krščanskega življenja in vrata k življenju v Svetem Duhu. S krstom se včlanimo v Cerkev in postanemo deležni njenega poslanstva.

Kako pomemben je krst za naše zveličanje, potrjuje Jezus, ki pravi: »Kdor bo veroval in bo krščen, bo zveličan, kdor pa ne bo veroval, bo obsojen!« (Mr 16,16).

Pri svetem krstu smo torej postali člani Cerkve, postali smo Božji otroci in dediči nebeškega kraljestva. Vendar krst ni konec, ampak šele začetek odrešenjskega procesa. Po krstu nas Bog vabi naprej! Tako moramo tudi kristjani iz krsta rasti v novo življenje. Dejansko: biti krščen pomeni vstopiti v proces umiranja staremu grešnemu človeku in vstajenje ter rast v Jezusovo življenje v moči Svetega Duha.

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.  

Mladim in vsemu Božjemu ljudstvu

KAJ GOVORI O MLADIH BOŽJA BESEDA?

5. Odkrijmo zopet nekatere zaklade Svetega pisma, kjer se večkrat govori o mladih in o tem, kako jim Gospod prihaja naproti.

V Stari zavezi

6. V času, ko so mladi bolj malo pomenili,  nekatera besedila kažejo, da Bog gleda z drugačnimi očmi. Vidimo, na primer, da je bil Jožef eden od najmanjših v družini (prim. 1 Mz 37,2-3), pa mu je Bog kljub temu sporočal v sanjah velike stvari in je pri svojih približno dvajsetih letih glede pomembnih nalog prekašal vse svoje brate (prim. 1 Mz 37-47). 7. V Gideonu prepoznamo iskrenost mladih, ki se ne navadijo na olepševanje resničnosti. Ko mu je bilo rečeno, da je Gospod z njim, je odgovoril: »Toda, moj gospod, če je Gospod z nami, zakaj nas je potem vse to zadelo?« (Sod 6,13) A Boga ta očitek ni zmotil in je še močneje stavil nanj: »Pojdi v tej svoji moči in rešil boš Izraela« (Sod 6,14). 8. Samuel je bil negotov mladenič, a Gospod se je pogovarjal z njim. S pomočjo nasveta odraslega človeka je odprl svoje srce in poslušal Božje klicanje: »Govôri, Gospod, kajti tvoj hlapec posluša« (1 Sam 3,9). Zato je bil velik prerok, ki je posegel v dogajanje svoje domovine v pomembnih trenutkih. Tudi kralj Savel je bil mlad, ko ga je Gospod poklical, da izpolni svoje poslanstvo (prim. 1 Sam 9,2).

  

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

 

- Naročnina za verski tisk: vabim, da obnovite ali se na novo naročite: Družina 119,60 €, Ognjišče 36 €, Beseda med nami 23,40 €, Božje okolje 29,40 €.

- V Kompolah prepeva v nedeljo, 19.1. pri maši in po njej mešani zbor »Osti jarej«, Štore.

- Antonova nedelja pri sv. Ani, 19. 1. ob 10.00, po maši lecitacija krač in mesnih izdelkov

- Zakonci jubilanti: srečanje v soboto, 25. 1., ob 14.00.