04.01.2020

Oznanila za 2. NEDELJO PO BOŽIČU za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc.

 

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

2. BOŽIČNA

NEDELJA

Nedelja,            5. 1.

ob 8.00 za + starše Mihaela, Ljudmilo in Marijo, 

     Faniko Verdev in starše Žlaus

ob 10.00 za žive in rajne farane

 Gospodovo razglašenje - sveti trije kralji

Poned., 6. 1.

ob 8.00 za + iz Štor in Pečovja

ob 18.00 za + Dragico Sorec

Rajmund, duhovnik

Torek, 7. 1.

ob 18.00 za + Jožefo Palir in Palirjeve rajne

 Severin, opat

Sreda, 8. 1.

ob 7.00 za zdravje

Julijan, mučenec

Četrtek, 9. 1.

ob 18.00 za božji blagoslov vsej naši župniji

Gregor Niški

Petek, 10. 1.

ob 7.00 za + Marijo in Matevža Potočnik in Komesove

Pavlin Oglejski, škof

Sobota, 11. 1.

ob 18.00 za + Terezijo in Štefana Luževič

JEZUSOV KRST

Nedelja,            12. 1.

ob 8.00 za + za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Štefana Koštomaja, obl.

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

2. BOŽIČNA

NEDELJA

Nedelja,            5. 1.

ob 10.00 za + Ivana Doberška (obl.) in rodbino

Gospodovo razglašenje - sveti trije kralji

Poned., 6. 1.

ob 8.00 za + farane sv. Lovrenca

Rajmund, duh.

Torek, 7. 1.

ob 8.00 za + Martino Vrhovšek

Pavlin Oglejski,

škof

Sobota, 11. 1.

ob 9.00 za + Martina Gologranca

JEZUSOV KRST

Nedelja,            12. 1.

ob 10.00 za + Nikolo Bauerja

 

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Za nasmeh: NASVETI – »Kako to, da je Bog ustvaril najprej moža in potem ženo?« »No, ni  maral, da bi mu kdo dajal nasvete, kako naj ustvari moža!«

 

 Blagoslov domov je tudi letos potekal v lepem vzdušju. Danes popoldne in jutri bom blagoslavljal na Lipi; v torek in sredo popoldne na Pečovju. V župniji sv. Lovrenca bo g. Stanko  Gajšek blagoslavljal danes popoldne v Ogorevcu in Dragi, jutri v Zagabru in Straži, v torek in sredo popoldne v Laški vasi.

Z veseljem stopava v vaš dom, prosiva božjega blagoslova pri vašem delu in v vaši družini, miru, zdravja, sreče in božjega varstva. Skupaj molimo in tako začutimo, da smo skupnost, da nas povezuje vera, bogoslužje, Cerkev. To spoznanje je pomembno, saj smo vedno bolj razdrobljeni, s pogledom uprti v svoj ozki svet, službe, šole in vsakdanje skrbi. Čeprav se zdi, da težko najdemo čas zase, za Boga in za Cerkev, pa je vendar to tako potrebno, saj sicer lahko ostajamo osamljeni, nemočni in notranje negotovi. Ob blagoslovu sva vam izročila knjižico 'Žarek nebeške luči' z lepimi mislimi in molitvami in z nekaj razlage o delovanju in darovih sv. Duha. Spomni nas na zakrament sv. birme. V odraslih, ki smo že prejeli ta zakrament hoče prebuditi tega Duha, v družinah z otroci pomagati k pripravi nanj, da bi Božji duh lahko deloval v njih in v starših. V tolikih naših odločitvah in iskanjih še kako zelo potrebujemo božjo pomoč, navdih in spodbudo. Z g. Gajškom se lepo zahvaliva vsem, ki ste duhovnika prijazno sprejeli in vsem tistim, ki ste ga želeli sprejeti, pa ravno takrat niste bili doma. Če sva slučajno izpustila kakšno hišo, kjer bi želeli blagoslov, se opravičujeva in prosiva, da naju obvestite. Hvala tudi za vašo pozornost in dar, ki ste ga namenili za potrebe župnije ali duhovniku za njegovo poslanstvo ali za pot. Bog vam povrni. Za vaše rajne sva in še bova darovala tudi sv. mašo.

Verska statistika za župnijo Teharje in župnijo sv. Lovrenc v letu 2019:

Krsti: na Teharjah je prejelo sv. krst 18 otrok (leto prej 8), 10 fantov in 8 deklet; 8 zakonskih, 1 civ. zakonski in 9 nezakonskih. V Kompolah 5 otrok (leto prej 4), 3 fantje in 2 dekleti; le 1 zakonski in 4 nezakonski. Veselim se z vsemi novokrščenci in njihovimi starši. Čestitam jim ob tem pomembnem dogodku, starše in botre pa spodbujam, da otroke vzgajate v veri, z njimi in za njih molite in jih vodite k sveti maši. Zaskrbljujoče je, da je  slab obisk otrok in staršev pri sveti maši, da se za vse drugo najde čas, za Boga in molitev pa ne…

Pogrebi: na Teharjah je bilo 26 pogrebov (leto prej 27), najstarejša ženska je bila Kočar Antonija, 97-letna, najstarejši moški Jager Emil, 92-letni. Najmlajša je bila dragica Sorec, 73-letna, najmlajši moški Risman Roman, 30-letni. Le 7 jih je bilo previdenih (prejelo zakramente za bolne), največ vzrokov za smrt je bilo pljučnica, rak, odpoved srca.

V Kompolah: vseh 14 (leto prej 16); 8 žensk, 6 moških, najstarejša je bila Angela Tofant, 92-letna, najstarejši Vladimir Gajšek, 87-letni; najmlajša je bila Danijela Oberžan 60-letna, najmlajši Ivan Klinar, 63-letni. 5 je bilo previdenih, najpogostejši vzrok smrti: rak, starostna oslabelost.

Sočustvujem z vsemi, ki ste izgubili svojega dragega človeka. Vsako nedeljo pridružimo tudi njega ali njo pri sveti maši za rajne farane.

Poroke: na Teharjah je bilo lani 5 porok (leto prej 4), V Kompolah 0 (leto prej 2). Novoporočencem čestitam, se veselim novih družin in želim veliko milosti in sreče v zakonu.

Jutri je praznik Gospodovega razglašenja ali trije kralji. Verouka jutri še ni, naj pa pridejo otroci zvečer k sv. maši na Teharje in prinesejo, kar so zbrali v akciji Otroci za otroke, da bomo poslali na Misijonsko središče, od tam pa naprej otrokom v revne dežele. Bog povrni. Ostale dni v tednu je redni verouk.

V soboto zvečer lepo vabim na Teharje: pri večerni maši ob 18.00 in po njej bosta božične pesmi prepevala dva zbora: Ljubiteljski pevski zbor Štore in Zagarajčani. To bo lepo petje.

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.  

Mladim in vsemu Božjemu ljudstvu

1. Kristus, naše upanje, živi in On je najčudovitejša mladost tega sveta. Vse, česar se dotakne, postane mlado, se prenovi, se napolni z življenjem. Prve besede torej, ki jih želim nameniti vsakemu mlademu kristjanu, so: On živi in te želi živega!

2. On je v tebi, je s teboj in nikoli ne odide. Lahko se še tako oddaljiš, tam je Vstali, ki te kliče in čaka, da lahko znova začneš. Ko se boš čutil postaranega zaradi žalosti, zamer, strahov, dvomov ali porazov, bo tam, da ti vrne moč in upanje. 

3. To apostolsko spodbudo pišem z ljubeznijo vsem mladim kristjanom; pišem pismo, ki kliče v spomin nekatera prepričanja naše vere in ki hkrati spodbuja k rasti v svetosti ter zavezanosti lastni poklicanosti. Pa vendar se glede na to, da je mejnik znotraj sinodalne poti, hkrati obračam na vse Božje ljudstvo, na njegove pastirje in vernike, saj nas razmišljanje o mladih in za mlade vse poziva in spodbuja. Tako bom v nekaterih členih govoril neposredno mladim, v drugih pa bom ponudil bolj splošne predloge za cerkveno razločevanje.

  

OBVESTILA IN NAPOVEDI

- Naročnina za verski tisk: vabim, da obnovite ali se na novo naročite: Družina 119,60 €, Ognjišče 36 €, Beseda med nami 23,40 €, Božje okolje 29,40 €.

- Koncert božičnih pesmi v soboto, 11. 1., pri maši ob 18.00 in po njej na Teharjah.

- Zakonci jubilanti: srečanje v soboto, 25. 1., ob 14.00.

 

V Domu sv. Jožefa v Celju bo na ogled potujoča razstava »Potujoča misijonska razstava«.

Odprtje razstave bo v nedeljo, 5. Januarja 2020 ob 15.00

 Najprej bodo v cerkvi ob jaslicah mladi iz župnije in Doma sv. Jožefa naši mladi izvedli Tomčev »Slovenski božič« kar traja približno pol ure, nato pa bo pričevanje misijonarja Toneta Kerina, tudi v cerkvi, temu pa bo sledilo  še odprtje razstave v avli.

Na ogled bodo predmeti, ki so jih misijonarji prinesli iz misijonskih dežel širom sveta in so odraz kulture in življenja tamkajšnjih ljudi. Spremlja jih kronološki pregled več kot 600 slovenskih misijonarjev.

Vsekakor si je priporočljivo in vredno ogledati to razstavo v času kolednikov in v pričakovanju modrih z vzhoda

Razstava bo na ogled v januarju 2020. Vstop je prost.

Priporočimo odprtje in ogled razstave.