28.12.2019

Duhovna misel za Nedeljo svete družine

folder

Mt 2,13–15.19–23

DRUŽINA

Vsi vemo, da sta danes zakon in družina v veliki krizi. Zakonci se ne znajo mirno pogovarjati med seboj, starši nimajo več časa za svoje otroke, ker jih izpije delo in tempo življenja. Ko bi morali otrokom potrpežljivo in ljubeče prisluhniti, jih odpodijo z ostro besedo. Razumljivo je potem, da se otroci zgodaj odvrnejo od staršev, zavračajo njihovo avtoriteto, kajti na besede ne dajo veliko, zgledov pa žal ne vidijo.

Sveta mati Terezija iz Kalkute je v svojih srečanjih z ljudmi, posebno mladimi, vedno znova poudarjala: "Kje se začenja ljubezen? Doma! Naučimo se ljubezni v naši družini. V naši lastni družini imamo morda zelo uboge ljudi in jih sploh ne opazimo. Nimamo časa, da se jim nasmehnemo, nimamo časa, da se drug z drugim pogovorimo ... Naredite iz vašega doma in vaše družine drugi Nazaret, kjer vladajo ljubezen, mir, veselje in edinost ... Ljubezen se začenja doma in traja doma in tam je njeno področje."

Temelj trdne in zdrave družine mora biti Božji zakon. "Če Gospod ne zida hiše," pravi psalmist, "se zaman trudijo zidarji." Naš priznani psiholog duhovnik dr. Anton Trstenjak v eni svojih knjig pripoveduje, kako je mladoletna hči odgovorila očetu, ki se je skliceval na zahtevo četrte Božje zapovedi: "Če hočeš, da bom izpolnjevala to zapoved, spolnjuj najprej ti prvo, drugo in tretjo!" Sveti Pavel v berilu današnje maše našteva kreposti, ki so potrebne, da bi bile naše krščanske družine vsaj malo podobne družini, o kateri govori evangelij. Besede apostola veljajo za vse: mož naj ljubi ženo, žena naj mu bo z vsem srcem vdana, oba pa naj nosita breme skrbi za otroke. Vse to v moči zakramenta svetega zakona, ki ni samo neka lepa ceremonija na začetku skupnega življenja, temveč ima resnično moč, da posveti življenje družine. Milost tega zakramenta je treba nenehno obnavljati. Cerkev je praznik svete Družine namenoma postavila v bližino božičnega praznika, ki je posvetil družinsko življenje, da bi pokazala, kje naj iščemo zdravilo za rešitev naših družin.                                                                                                                                                        Silvester Čuk