16.11.2019

Oznanila za 33. nedeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

33. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

17. 11. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + starše in Terezijo Jelovšek, sestro Anico in brata Francija

Posvetitev bazilike Petra in Pavla v Rimu

Poned., 18. 11.

ob 7.00 za + po spominih I.

* Gajšek v Kostrivnici: po molitvenih spominih I.

Matilda, kraljica

Torek, 19. 11.

ob 18.00 za + Marijo (3. obl.) in Cirila Freitag,

       Cveto videc  (obl.) in starše Kobilica

Emund, kralj

Sreda, 20. 11.

ob 7.00 za + po spominih III.

* Gajšek v Kostrivnici: po molitvenih spominih II.

Darovanje D. Marije

Četrtek, 21. 11.

ob 18.00 za + Danijelo Oberžan

* Gajšek v Kostrivnici: po molitvenih spominih III.

Cecilija, mučenka

Petek, 22. 11.

ob 7.00 za + Silvo Kroflič

* Gajšek v Kostrivnici: po molitvenih spominih IV.

Klemen I., papež

Sobota, 23. 11.

ob 18.00 za + Albina Vipotnika

KRISTUS KRALJ

 Nedelja,

24. 11. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + starše Kok, Riharda Kok in Božija Gajška

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

33. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

17. 11. 2019

ob 10.00 za + Janeza Pajka, starše Pajk in Štarkl

Matilda, kraljica

Torek, 19. 11.

ob 18.00 za + Jožefa Jezovška, 30. dan

Klemen I., papež

Sobota, 23. 11.

ob 9.00 za + Martino Vrhovšek

KRISTUS KRALJ

 Nedelja,

24. 11. 2019

ob 10.00 za + Milko Horžen, Jožico Pečnak, starše Lenart in rodbino

V petek smo na Teharjah pokopali Stjepana Markovića, 70-letnega, iz Celja, prej živel v Štorah. Bog mu daj večni miri in pokoj.

 

Za nasmeh: * Nespečnost. K papežu Janezu XXIII. je prišel novopečeni škof in mu potožil, da od nastopa nove službe ponoči pogosto ne spi. »Oh, tudi meni se je to dogajalo na začetku papeževanja. Potem pa se mi je neke noči prikazal angel varuh in mi dejal: 'Ne jemlji se tako resno, Janez. Ni vse odvisno od tebe.' In od takrat naprej vselej dobro spim.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 17. DO 24. 11. 2019

Lepo smo obhajali Martinovo nedeljo na Teharjah, god farnega zavetnika sv. Martina. To je za našo župnijo tudi največji župnijski praznik. Lepo ste pripravili svetišče, očistili in okrasili, uredili okolico in lepo sodelovali v bogoslužju. To daje vsebino in osnovo za lepo praznovanje. Tudi vreme je bilo naklonjeno, da smo se lahko po maši še zadržali ob cerkvi ob folkori, pogostitvi naših gostoljubnih gospodinj in pridnih vinogradnikov. Sodelovale so tudi članice Društva upokojencev Teharje. Vsem se lepo zahvalim, saj je praznovanje lepa priložnost za povezovanje in sodelovanje.

Hvala za molitvene spomine iz obeh župnij. Po vaših namenih bomo darovali svete maše - nekaj že v bližnji prihodnosti, druge še čez leto. Lepo vabljeni, da se jih po svojih močeh udeležite. Seznam imen je zapisan na oglasni deski in na spletni strani župnije Teharje.

Starše otrok iz 7. in 8. razreda lepo vabim na sestanek v sredo ob 17.30 v veroučno učilnico na Teharje. To je generacija prihodnjih birmancev, s katerimi se bomo pripravljali letos in prihodnje leto. Ker je to duhovno dogajanje pomembno in dolgoročno, vas prav lepo vabim.

Leto se počasi bliža koncu. Že pripravljamo koledarje in razmišljamo o raznih zaključkih. Cerkveno leto pa se zaključi že s prihodnjo nedeljo, nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva. In potem naslednjo nedeljo spet z novim upanjem začnemo adventni čas pričakovanja Odrešenikovega rojstva. Pri tem nam je posebej v pomoč simbol adventnega venčka. S svojo okroglo obliko, z zelenjem in svečkami nam govori o življenju, o neskončnosti, o svetlobi upanja, ki jo prinaša Jezusovo rojstvo. Lepo vabim, da bi venčke izdelali, če je mogoče sami, ali da jih skupaj delamo v župniji in pomagamo narediti tistim, zlasti starejšim, ki sami ne zmorejo. Lepo vas vabim v soboto popoldne od 15.00 do 17.30 k izdelavi v našo veroučno učilnico. Nekaj materiala prinesite po možnosti s seboj, nekaj bomo pripravili mi.

Srečanje ob svetem pismu (biblična skupina) bomo imeli v torek po maši - ob 18.30, ker je prihodnji teden veliko drugih dogodkov: sestanek ŽPS, obletnica posvetitve stolnice, Klic dobrote…

 »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu … Ne hodite za njimi!« To so Jezusove besede, s katerimi nagovarja tudi nas. Daje nam jasne smernice in dejstvo je, da je takšnih, ki nas lahko zavedejo, v današnjem svetu mnogo. Se tudi mi damo hitro zavesti? Molitev in zaupanje v Božjo pomoč v takih situacijah je tista, ki nas lahko zagotovo reši pred napačno izbiro.                                                                                                                                                                                                                                                                                        (A.K.)

Nadvse zgovorno za današnji čas je drugo berilo 33. navadne nedelje, ki nam pravi:

Bratje in sestre, sami veste, kako nas morate posnemati: kajti nismo med vami živeli neurejeno, tudi nismo zastonj jedli kruha pri nikomer, ampak smo trudoma garali noč in dan, da ne bi bili v breme komu izmed vas (2 Tes 3,7–12).

Kdor veliko govori o nebesih, na zemlji pa bolj malo dela, ne govori o nebesih, kot jih lahko spoznamo iz Svetega pisma, torej o nebesih, božjem kraljestvu brez »žalovanja, vpitja in bolečine« (Raz 21,4), odprto za  tiste, ki so ga prizadevno gradili, premagovali žalovanje, stiske in težave, ne z vzdihovanjem in sanjarjenjem, pač pa s srcem, polnim ljubezni, z znojem na čelu in z močjo svojih rok.

Kdor veliko govori o nebesih, na svojem delovnem mestu pa velja za lenuha in zabušanta; kdor je na videz pobožen, pa pušča družino ramena drugega, porabi zaradi lenobe in zabave dvojna študijska leta, da prileze do diplome, ne govori o nebesih, o katerih je govoril Jezus.

Jezus je imel tako naporne dneve zemeljskega življenja, da ni imel časa niti jesti. In v treh letih je postavil svet na glavo, ne da bi si privoščil luksuz, da bi kakšno leto pavziral.

(po T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Deveto poglavje

DUHOVNOST V ZAKONU IN DRUŽINI

320. V nekem trenutku doživita zakonca svojo ljubezen kot resnično osvoboditev, kot zdravilno avtonomijo: ko vsak odkrije, da drugi ni njegova lastnina, temveč ima veliko pomembnejšega gospodarja, namreč svojega edinega Gospoda. Nihče drug ne more terjati pravice, da bi si lastil najbolj notranje in skrivnostno osebno področje ljubljenega človeka, in samo on more zavzeti središče njegovega življenja. Hkrati načelo duhovnega realizma stori, da zakonec ne postavlja več zahteve, naj drugi v polnosti zadovolji njegove potrebe. Potrebno je, da duhovna pot vsakega posameznika temu pomaga – kot je to dobro povedal Dietrich Bonhoeffer (1906–1945), da doživi neko »razočaranje« nad drugim, da neha pričakovati od tega človeka to, kar je lastno samo Božji ljubezni. To zahteva notranjo odpoved. Izključni prostor, ki ga vsak od zakoncev pridrži za svoje samotno druženje z Bogom, ne daje le možnosti za zdravljenje ran skupnega življenja, ampak omogoča tudi to, da v Božji ljubezni najdemo smisel lastnega življenja. Vsak dan si moramo izprositi delovanje Svetega Duha, da bo ta notranja svoboda možna.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

-  Romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo, sreda 27. 11. ob 10.30.

-  Dobrodelni koncert Klic dobrote: Celje, dvorana Golovec, sreda, 27. 11. 2019 ob 20.00

-  Seja ŽPS bo v ponedeljek, 25. 11. 2019.

-  Adventni večer z dr. Karlom Gržanom v soboto, 14. 12., ob 19.00, v župnijski dvorani sv.

    Martina.