09.11.2019

Duhovna misel za Martinovo, 32. nedeljo med letom

folder

BOGA SLAVIMO, PRI SVETEM MARTINU SE VESELIMO

 

Ljudje nosimo svoja imena, ki so nam jih  izbrali naši starši. Kristjani so od nekdaj izbirali za svoje otroke imena apostolov ali poznanih svetnikov, ki so v svojem življenju storili pomembna dela ljubezni in vere; pogosto pa so bili tudi srčni voditelji, škofje, papeži ali dobrotniki. Želeli so, da bi tudi njihov otrok bil podoben svojemu svetniškemu zavetniku, saj so v njem videli tudi mogočnega priprošnjika pri Bogu. Že stari latinci so uporabljali pregovor: »nomen est omen«, ali ime je znamenje, ime izraža stvar ali človeka. Danes mnoge mlade družine to več ne vedo ali ne upoštevajo, za svoje otroke izbirajo sodobna imena, ki so jih slišali v kakšni tuji nadaljevanki in včasih kar s težavo najdemo svetniškega zavetnika.

Tudi župnije imajo svoje ime, imajo svojega zavetnika in tudi za župnije velja podobno: farni zavetnik je faranom priprošnjik v nebesih in čudovit zgled lepega življenja na zemlji. Župnija Teharje nosi častitljivo ime po velikem svetniku prve krščanske dobe, sv. Martinu. Kar 94 slovenskih cerkva je izročeno njegovi mogočni priprošnji. V mnogo čem nam je lahko tudi lep zgled. Imel je čudovit značaj in izreden čut za človeka v stiski. Kot mladostnik se je  zelo zavzeto pripravljal na krst in iz vere zgledno živel. Kmalu je slekel vojaško suknjo, saj je čutil, da to z njegovo odločitvijo in značajem ne gre skupaj, postal menih in nato škof, z mnogimi deli izpričal, da je bil dobri pastir po Jezusovem zgledu. Tudi v svoji stiski je  rekel: ne branim se dela, če sem potreben, še ostajam. Njegov god spremljajo mnogi ljudski običaji, saj goduje v času, ko iz mošta dozori vino, čeprav on sam ni imel nobene veze z vinom.

Nekaj njegove predanosti, zavzetosti, dobrote in vztrajnosti… se skušamo navzeti tudi mi, farani in častilci svetega Martina. Naj se omenjeni latinski rek potrjuje tudi v nas, da bi tudi naša župnija odsevala nekaj njegovih kreposti in značilnosti.

Vsem faranom čestitava k prazniku in želiva, da bi se fara sv. Martina na Teharjah čutila kot ena velika družina vseh vaših družin, da bi cvetela in prinašala sad krepostnega življenja vsem faranom in krajanom.

Vaša duhovnika Miha Herman in Stanko Gajšek