02.11.2019

Duhovna misel za Zahvalno, 31. nedeljo med letom

folder

ČAS POZORNOSTI IN HVALEŽNOSTI

Ljudje vseh časov smo vedno dolžniki prejšnjim generacijam. Od njih smo prejeli življenje, materialno in duhovno dediščino, mnoga spoznanja in odkritja, ki naše življenje delajo lažje, drugačno. Čeprav se tega večinoma ne zavedamo, pa je vendar res, da rastemo iz sadov preteklosti. K sprejetemu dodajamo tudi mi svoj delež in bomo ob svojem času zapustili to generaciji, ki prihaja za nami.

Prazniki, ki so za nami, o nas vabili, da se zavestno in s hvaležnostjo ozremo tja nazaj, k naših prednikom: praznik vseh svetnikov nas vsako leto spominja velikih, svetih osebnosti, ki so z ljubeznijo, nesebičnostjo  in vero delali ne le zase, ampak tudi za druge. Vzbuja nam željo, da bi k njihovi ljubezni in veri dodali tudi mi svoj delež, budi nam upanje, da  ta svet končnosti, krize in sebičnosti, ki jo velikokrat opažamo, nista pravi dom človeku in kristjanu, da je naš pravi dom pri Bogu v sreči. Vernih duš dan nas je vabil, da k molitvi za naše rajne.

Zahvalna nedelja pa nas spodbuja k hvaležnosti za vse dobro, kar smo prejeli od Boga in kar so nam dobre drugi, tudi naši rajni, storili. Tako se smiselno vrstijo ti dnevi in nas želijo voditi k notranjemu miru in dobrim človeškim odnosom. Bogato leto stoterih naravnih in človeških dobrot je za nami. S kančkom iskrenosti bomo zlahka odkrili, da smo prejeli veliko dobrega. Bomo zmogli tudi izreči zahvalo? Bogu v molitvi in zahvalni pesmi za prejete naravne in nadnaravne darove milost, našim bližnjim pa z besedo, gesto ali drugo obliko hvaležnosti.  V tem hitrem svetu kaj radi pozabljamo na vso to obdarovanost in včasih šele prepozno spoznamo izkazano dobroto in ljubezen. Vemo, da boli, če drugi niso opazili naše pozornosti in dobrohotnosti. Kot nas, tako gotovo tudi druge.

Hvala vsem, ki kaj dobrega storite župniji, duhovnikom ali komur koli drugim. Naj Bog bogato poplača vsako dobro delo in dobro misel.

Vaš župnik Miha Herman