28.10.2019

Oznanila za 30. nedeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

Sveta maša na Grobišču Bukovžlak za rajne žrtve Teharskega taborišča je danes, 2. 11. 2019 ob 14.00. Vodi jo celsjki opat g. Marjan Jezernik. Vabljeni.

 

 

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

30. NEDELJA m. l.

– žegnanjska

 Nedelja, 27. 10. 2019

ob 8.00 v zahvalo

ob 10.00 za žive in rajne farane

Simon in Juda Tadej

Poned., 28. 10.

ob 7.00 za + Jožefa in Marijo Sivka

Mihael Rua

Torek, 29. 10.

ob 18.00 za + Branka Renčlja in starše

Marcel

Sreda, 30. 10. 

ob 7.00 za + Marijo in Vladimirja Gajšek

*Gajšek v Kostrivnici: za + Marka Brečka

Volbenk,

dan reformacije

Četrtek, 31. 10.

ob 18.00 v čast in zahvalo devici Mariji, sv. Ani in   Joahimu za božji blagoslov in za zdravje

*Gajšek v Kostrivnici: za + Elizabeto in Franca Majoranc

VSI SVETI

Petek, 1. 11.

ob 8.00 za + rajne in žive farane

ob 10.00 za + Zdenka in Jožefo Rozman

ob 14.00 bogoslužje na pokopališču, blagoslov grobov; ob 15.00 molitev za rajne v cerkvi na Teharjah

Spomin vseh

vernih rajnih

Sobota, 2. 11.

ob 8.00 po namenu sv. očeta

ob 14.00 na grobišču Bukovžlak za vse rajne

ob 18.00 za + farane

31. NEDELJA m. l.

– zahvalna

 Nedelja, 3. 11. 2019

ob 8.00 za + Vinka Kresnika (32.obl.)

pri sv. Ani ob 10.00 za + Franca (20.obl.) in Marijo Polak

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

30. NEDELJA m. l.

– žegnanjska

 Nedelja, 27. 10. 2019

ob 10.00 za + Justino in Štefana Strašek

Mihael Rua

Torek, 29. 10.

ob 18.00 za + Karolino in Antona Mulej, Stanka Fendrih

VSI SVETI

 

Petek, 1. 11.

 

ob 8.00 za rajne farane

ob 10.00 za + Ivana in Marijo Štor in rodbino;

   po maši blagoslov grobov

ob 17.00 molitve za rajne v cerkvi v Kompolah

Spomin vseh vernih rajnih

Sobota, 2. 11.

ob 8.00 za rajne po spominih I.

ob 10.00 za + Ano in Silvota Juraja

31. NEDELJA m. l.

– zahvalna

 Nedelja, 3. 11. 2019

ob 10.00 za + Teržanove, Herceg-Zeličeve, rodbino Drenovo in Edija Kostrevca

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 27. 10. DO 3. 11. 2019

Povezovanje sodelavcev je pomembno za vsako živo občestvo, saj nismo le posamezniki, ampak pripadamo občestvu, župniji. Zato vsako leto enkrat gremo na skupno romanje. Obiščemo kakšno bližnjo župnijo, spoznavamo duhovno in kulturno okolje ter ob mizi utrjujemo gostoljubje in povezanost obeh župnij. Danes si bomo ogledali lepo baročno cerkev na Sladki gori z znamenitimi Jelovškovimi freskami, v Šmarju pri Jelšah obiskali Muzej baroka, v obnovljeni župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja pa zapeli litanije Matere božje.

Člane in članice Župnijskega pastoralnega sveta župnije sv. Lovrenc lepo vabim na sejo v torek, 29. 10., ob 19.00.

Vsi sveti: Zahvaljujemo se ti za dan vseh tvojih svetih. Bili so luč sveta; kažejo nam pot do tebe. Blagrujemo jih, ker so uresničili vse tvoje blagre.

Bili so sol zemlje; očiščujejo nas vsega nevrednega, tolažniki naših zemeljskih stisk.

Nekoč so nam bili podobni v težavah in radostih življena. Zdaj molijo za nas, da bi vredno obhajali  svete skrivnosti.                                                 (Po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Smrt

Sveti Frančišek Asiški jo imenuje sestra, Prešeren ji v Sonetih nesreče kliče: prijazna smrt, predolgo se ne mudi (pa ni bil nič kaj preveč svet), ljudje pa bežijo pred njo, kot da bi ne vedeli, da ji ni moč ubežati. Zato pa skušajo pregnati sleherno misel in spomin nanjo. Samo poglejte, kako počasi izginjajo pokopališča okoli cerkva. Stoletja so naši predniki počivali tako rekoč sredi naselij, v neprekinjenem stiku in pogovoru z živimi, zdaj pa so jih slednji (ki jim pravzaprav le še pogojno lahko rečemo živi) odrinili na obrobja mest, skupaj s skladišči in trgovskimi centri. Namesto da bi naši otroci sprejeli, ali še bolje povedano, dojeli smrt kot del življenjskega ciklusa, se s smrtjo srečujejo šele, ko jim pogine hrček ali zlata ribica. In že ob tem nam stroka skoraj priporoča psihoterapevta.

Smrt nastopa le še v vicih, filmih in reklamah. Ljudje, ki našo vero označujejo za praznoverje, bodo prav v teh dneh izvotlili buče, jih osvetlili in praznovali … Kaj že? Noč čarovnic! Vse le zato, da bi prikrili in utišali lastno izvotljenost in temo. Še praznik vseh svetih so nam, hvala Bogu neuspešno, skušali prebarvati v dan mrtvih! Človek bi rad večno živel in zato skuša na vse načine uničiti ali vsaj pretentati smrt, vendar pa le tisti, ki sprejme, razume in vzljubi smrt, doseže večno življenje.

Morda se bo kdo čudil, da pišem o ljudeh, kot da sam nisem človek. Vendar vse bolj spoznavam, da verujoči nismo od tega sveta, kakor piše evangelist Janez, ali kot pravi Slomšek: »V nebesih sem doma, od tega ne sveta …«!                                                                   Po: G. Čušin, Na tretji strani

Zaradi spremembe ure na zimski čas bodo večerne sv. maše tudi na Teharjah ob 18.00.

Z jesenjo začenjamo nov krog Svetopisemskih večerov, ali biblično skupino. Lepo vabim k sodelovanju. Prvo srečanje naj bo v ponedeljek ob 19.00 v župnišču. Lepo vabljeni vsi, ki ste že prihajali in tudi drugi, ki vam kaj pomeni branje Svetega pisma in razlaga.

Ta teden je praznik Vseh svetih in spomina na naše rajne. Vabimo, da se svojih rajnih v molitvi in sveti maši hvaležno spominjamo.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Deveto poglavje

DUHOVNOST V ZAKONU IN DRUŽINI

313. Ljubezen prevzema različne oblike, skladno z življenjskim stanom, h kateremu je poklican vsak posameznik. Že pred nekaj desetletji, ko je 2. vatikanski koncil spregovoril o apostolatu laikov, je podčrtal duhovnost, ki izhaja iz družinskega življenja. Poudaril je, da »[mora] laiška duhovnost dobiti posebno značilnost v zakonskem stanu in v družini« in da družinske skrbi ne smejo biti »zunaj okvira duhovnega življenja«.  Vredno si je torej vzeti nekaj časa za to, da opišemo temeljne poteze te posebne duhovnosti, ki se razvija v družinskem življenju.

Duhovnost nadnaravnega občestva 314. Vedno smo govorili o tem, da Bog prebiva v srcu človeka, ki živi v milosti. Danes lahko rečemo tudi, da je v svetišču zakonske skupnosti navzoča Sveta Trojica. Kakor prebiva nad hvalnicami ljudstva (prim. Ps 22,4), živi globoko v zakonski ljubezni, ki ji poje slavo.

315. Gospodova navzočnost prebiva v resnični, konkretni družini, z vsem njenim trpljenjem, boji, radostmi in njenimi vsakdanjimi zadevami. Ko človek živi v družini, se je težko pretvarjati in lagati; ne moremo si nadevati maske. Kadar to pristnost poživlja ljubezen, tedaj tam vlada Gospod s svojim veseljem in svojim mirom. Duhovnost družinskega življenja je sestavljena iz tisoč vsakdanjih in konkretnih dejanj. V tej raznolikosti darov in srečanj, po katerih zori notranja povezanost, ima Bog svoje bivališče. Ta predanost »združuje človeško in božje«,kajti napolnjena je z Božjo ljubeznijo. Končno je zakonska duhovnost duhovnost prisrčne povezanosti, v kateri prebiva Božja ljubezen.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

-  Zahvalna nedelja: 3. 11. 2019. Na Teharjah je pozna sv. maša ob 10.00 pri sv. Ani.

-  Martinova sobota, 9. 11.: pohod »od Martina k Martinu - od Ponikve do Teharja.

-  Martinova nedelja, 10. 11.: na Teharjah bo sv. maša samo ob 10.00; v Kompolah izjemoma ob 8.00. Lepo vabljeni na farni praznik. Povabite še svojce, tudi od drugod.